Cine ar putea lua Premiul Nobel pentru Literatură 2020. Ce prezic casele de pariuri şi criticii literari

Ultima actualizare: 08-10-2020 11:22
Premiul Nobel pentru Literatură 2020

Academia Suedeză a primit în acest an 197 de propuneri de candidaţi la premiul Nobel pentru Literatură, dintre care 37 sunt scriitori care au fost nominalizaţi pentru prima dată, informează DPA.

Academia Suedeză anunţă joi decizia luată de membrii săi în privinţa laureatului acestui premiu pe anul 2020. Anunţul va fi făcut la ora locală 13:00 (14:00 ora României, n.r.).

Printre favoriţii din acest an - prin prisma caselor de pariuri şi a opiniilor exprimate de mai mulţi critici literari - se află scriitoarea şi poeta canadiană Ann Carson, compatrioata ei Margaret Atwood, scriitoarea franceză Maryse Conde originară din Guadelupa, romanciera antiguano-americană Jamaica Kincaid şi scriitoarea kenyană Ngugi wa Thiong'o.

Academia Suedeză nu publică niciodată o listă scurtă a scriitorilor nominalizaţi şi, din acest motiv, ghicirea laureatului Nobel pentru literatură este mereu foarte dificilă. Deliberările membrilor academiei rămân sigilate timp de 50 de ani.

Anul trecut, Academia Suedeză a anunţat doi laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură - scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk pentru anul 2018 şi scriitorul austriac Peter Handke pentru 2019 - după ce a decis să amâne decernarea premiului din 2018 din cauza unui uriaş scandal sexual şi a unor prezumtive conflicte de interese.

A urmat o redefinire a regulamentului ce vizează funcţionarea Academiei Suedeze. Unul dintre rezultatele generate de criza din 2018 a constat în revizuirea statutului din 1786 al instituţiei, pentru a permite membrilor acesteia - aleşi până atunci pe viaţă - să se retragă din academie.

Premiile Nobel din acest an au fost deja atribuite pentru medicină, fizică şi chimie.

Premiul Nobel pentru pace va fi anunţat vineri, 9 octombrie, iar cel pentru economie va fi decernat luni, 12 octombrie.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, premiile Nobel au fost iniţiate de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2020, fiecare premiu Nobel este însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), în creştere faţă de suma de 9 milioane de coroane suedeze primită de laureaţii din anii precedenţi.

Tradiţionala ceremonie de înmânare a premiilor Nobel la Stockholm din 10 decembrie, dată la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel, a fost anulată în acest an din cauza pandemiei de COVID-19.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO