Rezultatul protestului de la TNB, după reducerea bugetelor instituțiilor de cultură
După ce zeci de actori şi oameni din spatele scenei au protestat duminică seară, în Piaţa Victoriei, iar ministrul Culturii a anunţat că va face un control la Teatrul Naţional, Guvernul spune că va sta de vorbă cu cei vizaţi pentru a găsi o soluţie.
Protestatarii sunt nemulţumiţi de reducerea bugetelor pentru salariile colaboratorilor din instituţiile de cultură precum teatre şi opere, fără de care, spun artiştii, nu pot participa la spectacole.
Actori, scenarişti şi personal tehnic vor primi mai puţini bani sau chiar vor fi disponibilizaţi, spun artiştii care au ieşit duminică seară în faţa Guvernului. La Teatrul Naţional Bucureşti, 54 de oameni au intrat în şomaj de luni, după ce bugetul de bunuri şi servicii, din care erau plătiţi, a fost redus cu 2 milioane de lei.
VICTOR REBENGIUC: ''Nu sunt artişti, sunt oameni de scenă, absolut necesari construirii şi desfăşurării unui spectacol''
MARIUS MANOLE: ''Înseamnă ca producţiile noastre vor fi din ce în ce mai puţine''.
Ce probleme ar avea de fapt Teatrul Naţional
Regizorul Radu Afrim spune însă că la Teatrul Naţional sunt probleme mari, care s-au acutizat în timp. Şi de fapt alţi oameni ar trebui să plece: ''Există în acel teatru mulţi actori care iau salarii foarte mari şi nu joacă. Foarte multă lume care există acum în Teatrul Naţional - oameni angajaţi în TNB despre care nu ştiu personal cu ce se ocupă, oameni din birouri, oameni care nu au legătură cu facerea unui spectacol - familii întregi au fost angajate în TNB.''
Ministrul Culturii spune că va trimite Corpul de Control la Teatrul Naţional, ca să verifice modul în care au fost cheltuiţi banii, în condiţiile în care, susţine oficialul, bugetul alocat anul acesta a fost mai mare.
Directorul teatrului afirmă însă că ministrul ştie exact situaţia de la TNB.
ION CARAMITRU, DIRECTORUL TNB: „TNB are cea mai mare performanţă posibilă - coeficient de ocupare pe săli de 70%- Am cerut de ani de zile un surplus de personal.”
Abia după ce oamenii au ieşit în stradă şi au rămas fără slujbe, premierul a anunţat că va sta de vorbă cu ei.
20 de instituţii de cultură aflate în subordinea ministerului, cât şi cele din subordinea primăriilor au avut bugetele de servicii şi bunuri reduse. Doar Teatrul Naţional a încheiat însă până acum contractele de colaborare.
FLORIN ESTEFAN, MANAGER OPERA DIN CLUJ: „Exclud varianta de a renunţa la colaboratori. Sunt plătiţi şi cu mult mai puţin decât angajaţii pe posturi, fără ei nu-mi pot desfăşura activitatea''
MIHAI CĂLIN, ACTOR: “Şi eu am două colaborări la Teatrul Mic şi la ARCUB, pe care nu mai pot să le joc pentru că nu prea mai au bani pentru colaboratori.”
Şi preşedintele Klaus Iohannis a luat apărarea artiştilor, spunând că "dezastrul din cultură a fost provocat de guvern".
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: protest, artisti, tnb, concedieri, bugete, teatrul mic, arcub,
Dată publicare:
01-07-2019 18:44