Mesaj cinic al ministrului Culturii, după tăieri de buget: ”Cred că s-ar putea descurca”


Ultimul update: Joi 27 Iunie 2019 20:32
Data publicarii: Joi 27 Iunie 2019 19:38
Categorie: Cultura

20 de instituţii de cultură au primit o lovitură grea, după ce bugetele pentru bunuri şi servicii le-au fost tăiate.

Asta înseamnă mai puţini colaboratori, fie că este vorba despre actori, scenarişti sau personal tehnic, unii indispensabili pentru bunul mers al spectacolelor.

În plin scandal, ministrul Culturii îi sfătuieşte pe manageri să se descurce cu banii alocaţi. Directorul Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, îl contrazice, însă, şi susţine că cel puţin în cazul său, bugetul de anul acesta a fost mai mic.

Teatrul Naţional Bucureşti are în prezent datorii de 600.000 de lei, iar bugetul pentru bunuri şi servicii este mai mic cu două milioane, comparativ cu anul trecut.

Din restul banilor alocaţi, ar trebui plătite salariile a peste 200 de colaboratori. Din păcate, conducerea TNB a fost nevoit să renunţe la 54 dintre ei, iar de săptămâna viitoare toţi aceşti oameni nu vor mai lucra la teatru.

Ion Caramitru, directorul Teatrului Național București: „39 sunt la scene. Restul până la 54 sunt pe diferite servicii: trei femei de serviciu, un şofer, un specialist de făcut pălării. Fiindcă repertoriul propriu-zis al teatrului se face pe patru scene, deci nu pot să mut tehnicieni de la o sală la alta. Trebuie să am echipaj separat pe fiecare sală. Nu pot să fac asta cu ce am angajaţi în teatru, pentru că noi cerem de ani de zile posturile pe care avem dreptul să le cerem."

În replică, Ministrul Culturii afirmă că anul acesta, bugetul pentru instituţiile culturale, din care fac parte toate muzeele, teatrele, operele şi operetele din România, a fost mărit cu 30 la sută faţă de anul trecut. A omis, totuşi, să spună că banii aceştia sunt destinaţi măririi salariilor pentru angajaţii permanenţi, nicidecum pentru plata colaboratorilor, susţine Ion Caramitru.

Daniel Breaz, ministrul Culturii: „Dacă ai un anumit număr de angajaţi într-o instituţie de tipul acesta, de ce nu aceste spectacole poţi să le desfăşori cu angajaţii pe care îi ai în interior instituţiei? Aşa cum şi alţi manageri de instituţii se descurcă cu bugetele pe care le-am dat, aşa cum alţi manageri în momentul în care au o premieră îşi gestionează foarte bine costurile cu premiera respectivă, cred că s-ar putea descurca şi aici."

Marius Manole, actor: Nu înseamnă că dacă ne descurcăm asta e un lucru bun. Ne descurcăm în timp de război şi când vremurile sunt îngrozitoare. Trăim vremuri îngrozitoare? Eu ştiu că nu! Ne descurcăm…"

În această situaţie se află şi multe instituţii culturale finanţate din bugetele locale ale primăriilor. Actorii din întreaga ţară trag atenţia pe reţele de socializare că astfel cultura primeşte o nouă lovitură cruntă.

Toţi cei vizaţi au înaintat un memoriu ministrului Finanţelor şi premierului, prin care cer ajutor. Nu au primit deocamdată un răspuns.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Actorul Marius Manole, mesaj pentru Guvern: ”Trăim vremuri îngrozitoare? Eu știu că nu”
Actorul Marius Manole, mesaj pentru Guvern: ”Trăim vremuri îngrozitoare? Eu știu că nu”
VIDEO PROTVPLUS.RO
descoperire in poitiers
Descoperire extraordinară într-un oraş din Franţa. Datează din perioada naşterii lui Hristos
Familia unui fost împărat cere înapoi averea acestuia, împărţită între Germania şi Rusia
A început cel mai așteptat festival cultural din județul Brașov - C'art Fest
Ce se întâmplă în spatele cortinei, la Bolșoi. Mărturisirile unei balerine: "Țipăm''"
Rezultatul protestului de la TNB, după reducerea bugetelor instituțiilor de cultură
Mesaj cinic al ministrului Culturii, după tăieri de buget: ”Cred că s-ar putea descurca”
Actorul Marius Manole, mesaj pentru Guvern după disponibilizările de la TNB: ”Trăim vremuri îngrozitoare?”
Actorul Marius Manole, mesaj pentru Guvern: ”Trăim vremuri îngrozitoare? Eu știu că nu”
Record de public, la Festivalul de Teatru de la Sibiu. 570 de reprezentaţii
Un pistol ruginit, cumpărat la licitaţie cu peste 160.000 euro. Cine s-a sinucis cu el
Festivalul de teatru de la Timișoara a debutat cu un spectacol de acrobații: "E genial"
Micro-Folie, proiectul care ne aduce mai aproape de peste 500 de capodopere din Franţa
Motivul pentru care românii nu citesc. Editurile dau vina pe şcoală