Arta în vreme de pandemie. Ce se întâmplă cu muzeele și casele de licitații

05-09-2020 19:11


Muzeele, galeriile de artă și casele de licitații au avut de suferit în această perioadă. Față de o vară obișnuită, numărul vizitatorilor a scăzut dramatic, deși administratorii au luat măsuri de siguranță.

Licitațiile de artă s-au mutat în online, iar în cazul galeriilor, vânzările au scăzut cu 50%.

Într-o clădire de birouri părăsită, Art Safari va organiza expoziţii. Noul sediu le-a permis voluntarilor să gândească mai uşor circuitele de vizitare, pentru ca oamenii să nu se intersecteze. Cea mai mare provocare a fost să aducă opere de artă de peste hotare.

Ioana Ciocan, reprezentant Art Safari: "Lucrarea din atriumul central al clădirii din Israel, mai ales că acum România impune carantina Israelului, a fost foarte dificil de adus. De aeea, lucrarea a stat în zona securizată unde a stat în propria ei carantina alături de o lampă uv care a dezinfectat-o."

În ciuda acestor eforturi, numărul vizitatorilor a scăzut dramatic: sunt cel mult 175 în acelaşi timp, în condiţiile în care anul trecut erau în jur de 800.

La Muzeul Naţional de Artă s-au luat măsuri speciale pentru dezinfectare. Operele trebuie bine protejate de vaporii emananti de substanţele folosite. Şi aici numărul vizitatorilor a scăzut la jumătate faţă de anul trecut.

Varga Paula, referent comunicare MNAR: "Odată cu relaxarea măsurilor putem să reluăm şi activităţi pe care le sistasem, vom relua atelierele pentru copii despre istoria Palatului Regal sau altele cum ar fi ghidajele."

Luciana a deschis casa de licitaţii „Vikart” anul trecut. A apucat să organizeze o singură licitaţie înainte de pandemie. Aşa că s-a mutat în online.

Luciana Stanciu, director general casa de licitaţii vikart: "Spre surprinderea noastră vorbim de o creştere a pieţei de artă în mediul online. Noi în ultima perioadă, respectiv aprilie - iunie, am avut 4 licitaţii".

Şi la galeria Galateca, vânzările au scăzut pe timpul pandemiei.

Andreea Sandu, coordonator Galateca: „Efectiv la lucrări de artă contemporană au scăzut cu peste 50 la sută, la design cu 20-30 la sută."

Ca să îşi poată susţine artiştii şi designerii cu care colaborează, galeria a organizat târguri online.

Tags: artă, muzee,

VIDEO PROTVPLUS.RO