Vineri are loc Festivalul Internațional de Film Transilvania. Printre filmele proiectate se numără și „Metronom”
La Cluj au loc ultimele pregătiri pentru deschiderea Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc vineri.
O parte din filmele de anul acesta vor aminti de realitatea cruntă a războiului din Ucraina. Totuși, cele mai așteptate pelicule sunt cele românești. Anul acesta vor fi 12 lungmetraje. Majoritatea reflectă viața noastră din ultimii doi ani, marcați de pandemie.
„Faceți filme, nu războaie!”, este motto-ul ediției din acest an a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Organizatorii au decis să țină seama de contextul actual.
Tudor Giurgiu, președinte TIFF: „Am vrut și noi să oglindim realitatea din Ucraina pe care foarte puțini o înțeleg, sunt câteva filme remarcabile, avem o proiecție caritabilă la filmul Rhino de Oleg Sentsov, un cineast care a fost încarcerat și s-a luptat cu regimul Putin, acum este cu arma în mână în Ucraina.”
La festival vor fi proiectate mai multe filme speciale, unele în premieră națională sau chiar mondială. De pildă, pelicula „Metronom”, premiată la Cannes, n-a fost văzută până acum în România. Organizatorii au anunțat că se așteaptă ca anul acesta să vândă peste o sută de mii de bilete. Abonamentele au prețul cuprins între 150 și 1000 de lei și permit accesul doritorilor la zeci de proiecții. Gala de deschidere va avea loc vineri seară, în Piața Unirii. Filmul ecranizat va fi „Rețeaua Jane”, o poveste despre femei care au schimbat lumea. În rolul principal este acrița americană Elisabeth Banks.
Pentru ca experința festivalului să fie completă, TIFF promite, în acest an, peste 300 de de evenimente recreaționale.
Cristian Hortilă, manager festival: „Ca în fiecare an, noi ne mândrim cu locațiile în aer liber, acestea aduc acel plus de atmosferă în oraș, iar anul acesta ne-am extins cu activitățile pentru copii în weekend.”
Hotelurile din oraș vor fi ocupate integral. În total au fost rezervate peste două mii de nopți de cazare pentru toți invitații și participanții.
Viorel Negres, directorul unui hotel: „Evident că sunt foarte mulți cinefili care au făcut rezervare la noi, avem peste 100 de clienți fideli care se cazează în mod constant. Tarifele le-am păstrat nemodificate, respectiv camera single 80 de euro pe noapte, camera dublă 90, iar apartamentul 120 de euro.”
Pentru munca depusă în cele patru decenii dedicate scenei și marelui ecran, actrița Maia Morgenstern va primi, la gala de închidere, premiul de excelență pentru întreaga carieră.