Testati-va predispozitia genetica pentru cancer!
Persoanele care au in familie rude de gradul unu bolnave de cancer ar trebui sa-si testeze genetic predispozitia catre afectiuni maligne. Motivul: multe dintre aceste boli pot fi tinute sub control daca sunt descoperite in stadiu incipient.
La ora actuala, in Romania, medicii pot testa predispozitia genetica pentru opt tipuri de cancer printr-o simpla analiza de sange. Daca aceasta indica un risc, specialistii pot recomanda un program complet de investigatii, dar si un anumit stil de viata.
Chiar nu indica certitudini, investigatiile genetice sunt importante. In cazul in care medicii detecteaza chiar si cel mai mic risc de afectiune maligna, ei pot orienta pacientii catre investigatii imagistice regulate pentru un anumit organ. Iata de exemplu care e conduita in cazul mutatiilor depistate la genelor BRCA1 si BRCA2, asociate cu cancerul de san.
De asemenea, o ecografie mamara si una genitala pe an sunt indicate oricarei femei, chiar daca are sau nu modificari genetice. Un caz particular il reprezinta cancerul de colon. Practic, una din zece persoane care face aceasta afectiune maligna o mosteneste din familie.
De altfel, orice persoana are nevoie de o colonoscopie o data la 8-10 ani. Prezenta mai multor cazuri de cancer in familie nu este intotdeauna un motiv de ingrijorare. Multe dintre ele sunt legate de obiceiuri nesanatoase precum consumul de alimente cu E-uri, fumatul si alcoolul.
Practic, orice tumoare apare dupa transformari care afecteaza intre 20 si 100 de gene.