Scleroza in placi si-ar putea gasi leacul cu ajutorul unui supermicroscop
Un supermicroscop din Australia ar putea fi instrumentul capital pentru vindecarea uneia dintre cele mai cumplite boli - scleroza in placi, deocamdata fara leac.
Pentru prima data, cercetatorii pot sa urmareasca procesele chimice insesizabile, de la nivel celular. Astfel, sunt mai aproape de un tratament care tine astazi de domeniul miracolului.
Acum zece ani, Melinda Berchick era o femeie de afaceri la nivel international, plina de energie si mereu intre doua avioane.
Totul s-a naruit pentru ea cand medicii i-au diagnosticat o boala cumplita: scleroza in placi. Sistemul ei imunitar ataca tesuturile din propriul corp, distrugand celulele nervoase din creier si maduva spinarii.
Deocamda, cel putin, nu exista leac pentru suferinta Melindei, care a ajuns sa depinda aproape in fiecare moment de ajutorul sotului ei.
Insa o raza de speranta vine acum, de la laboratoarele unei prestigioase universitati australiene, unde a fost pus la punct unul dintre cele mai puternice microscoape care s-au vazut vreodata pe Pamant.
Cu acest instrument, cercetatorii pot vedea cum actioneaza boala la nivelurile cele mai intime ale celulei. Si, cine stie, poate descopera calea catre un tratament care azi ar parea miraculos.
Sursa de lumina e de fapt marele atuu al microscopului, care a costat 170 de milioane de dolari. Fasciculul de lumina permite observarea unor structuri infime, invizibile pentru oricare alt microscop.