Revolutionar! Cel mai performant tomograf din lume, 3D si HD

Dată publicare: 27-07-2010 00:00
Dată actualizare: 04-11-2012 01:56


Tomograf

Tehnologiile 3D si HD pun umarul la salvarea de vieti omenesti. Se intampla intr-un spital din Marea Britanie, dotat cu cel mai performant tomograf din lume.

Gratie aparatului, medicii pot vedea tridimensional si cu imagini de o calitate extraordinara organele interne ale pacientilor si le pot cerceta la milimetru din diverse unghiuri. In plus, tomograful emite mult mai putine radiatii decat aparatele folosite acum.

Acest tomograf 3D, folosit la un spital din Plimouth, Marea Britanie, este totodata primul dispozitiv HD de acest tip din lume.

In doar 5 secunde, aparatul emite 220 de raze X, fiecare reprezentand o imagine in sectiune a organului scanat. Un computer pune apoi cap la cap imaginile si le transforma intr-una singura, tridimensionala. Medicii adauga culori ca sa diferentieze tesuturile intre ele.

Rezultatul? Cele mai clare imagini obtinute vreodata din interiorul corpului uman. E spectaculos, dar si extrem de util: medicii pot indeparta virtual plamanii si inima, pentru a vedea numai arterele care ii intereseaza. Medicii pot chiar sa "viziteze" vase de sange cu o grosime de doar un milimetru.

Medicii spun ca acest tomograf poate salva mii de vieti, diagnosticand boli coronariene in stadiu incipient.

Doza de radiatii de la aceste noi scannere este de 20 si chiar 30 de ori mai mica decat in cazul aparatelor folosite cu doar 7 ani in urma. Asta inseamna ca medicii pot scana in siguranta si pacientii cu risc mic de boli cardiace.

Acest tomograf este atat de performant, incat va revolutiona probabil si modul cum se invata anatomia. De ce sa diseci un cadavru, cand poti vedea interiorul corpului uman atat de clar din toate unghiurile posibile?

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO