O jumatate de milion de romani sufera de psoriazis. Afla ultimele terapii
Desi nu exista un tratament definitiv, boala poate fi tinuta sub control prin combinarea terapiilor. De Ziua Mondiala a Psoriazisului, medicii pledeaza pentru un stil de viata sanatos pentru ca pacientii sa duca o viata normala.
In plus, sprijinul moral al celor apropiati este vital pentru bolnavii de psoriazis.
Psoriazisul este o boala genetica, fara o cauza precisa. Se manifesta prin leziuni de culoare rosiatica si descumarea pielii.
In formele severe, psoriazisul poate da fisuri adanci si dureroase la nivelul palmelor si talpilor. Dar aceasta mai ales atunci cand conlucreaza mai multi factori declansatori. Cel mai important: stresul!
O persoana cu psoriazis respinsa de partener sau izolata de colegii de serviciu intra intr-un cerc vicios.
Pana la aceasta ora nu exista un tratament care sa vindece definitiv psoriazisul. Insa boala poate fi tinuta sub control.
Astfel, medicii recomanda terapiile cu radiatii ultraviolete, maximum 10-12 sedinte si curele cu vitaminele A, E sau D3. De asemenea, in formele grave, se utilizeaza produsele biologice.
Astfel de terapii se adreseaza unui pacient care in afara de psoriazis are o sanatate perfecta. Aceasta pentru ca efectele secundare sunt redutabile: predispozitia la TBC sau hepatita ori chiar la dezvoltarea unor afectiuni maligne.
Pentru a gestiona cat mai bine psoriazisul, pacientii trebuie sa fie foarte atenti la stilul de viata. Alcoolul, cafeaua si tutunul sunt interzise, ca si alimentele picante ori prea grase. In schimb, fructele si legumele nu aduc decat beneficii, alaturi de somnul echilibrat si evitarea stresului.