24% dintre tinerii romani cred ca tantarii transmit SIDA
Cand vine vorba despre cum se transmite virusul HIV tinerii romani se bazeaza mai mult pe banuieli. Aproape un sfert cred ca SIDA se face prin intepatura de tantar, 19% prin sarut, iar 8,7% daca dai mana cu o persoana infectata.
Un raport al Asociatiei Romane pentru Promovarea Sanatatii (ARPS) arata date ingrijoratoare despre cat de neinformati sunt tinerii de la noi.
S-a facut un studiu prin care s-au masurat cunostintele, atitudinile si practicile tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani legate de infectia cu HIV, alte infectii cu transmitere sexuala si consecintele practicarii sexului neprotejat.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.325 de tineri din mediul urban si rural.
Aproximativ 62% dintre tineri declara ca si-au inceput viata sexuala, in vreme ce 26,6% spun ca nu au facut acest pas.
In legatura cu utilizarea prezervativului, 27% dintre tinerii care si-au inceput viata sexuala declara ca nu au folosit prezervativul la primul contact sexual, 32% dintre ei motivand ca a fost ceva neprevazut, 29% motivand increderea in partener, iar 15%, un procent reprezentativ, explicand ca nici macar nu s-au gandit sa foloseasca prezervativul.
Dintre cei care s-au protejat la primul contact sexual, 70% au vrut de fapt sa evite o sarcina nedorite. Doar jumatate s-au gandit si la evitarea unei boli cu transmitere sexuala.
Un procent ingrijorator de mare dintre tinerii de 15-24 de ani care si-au inceput viata sexuala - 16,3% - declara ca nu au folosit niciodata prezervativul, potrivit ARPS.
In general, tinerii au auzit de SIDA si de sifilis, dar sunt mai putin informati despre alte boli precum herpesul genital, gonoree sau vegetatii veneriene, iar cel mult 6% dintre ei s-au testat pentru identificarea acestor maladii.
Tinerii declara ca cele mai multe lucruri despre infectiile cu transmitere sexuala le-au aflat de la prieteni si anturaj, respectiv 27,3%,de pe internet -13,4%, de la profesori - 13,2%, din reviste si brosuri -11,2% si doar 9,8% au indicat drept sursa principala de informatii privind aceste boli parintii sau rudele.