CSID: Paradontoza afecteaza sanatatea dintilor, dar si sistemul vascular!
Parondontoza pericliteaza sanatatea dintilor, dar si pe cea a sistemului vascular. Recent, cercetatorii au descoperit ca o bacterie din saliva, asociata cu suferinta gingiilor este implicata si in aparitia aterosclerozei.
Aceasta presupune acumularea de grasimi pe peretii vaselor de sange si ingrosarea lor. Iar de la acest fenomen pana la infarct si accident vascular cerebral este uneori o cale foarte scurta.
Expertii britanici au explicat recent mecanismul prin care o igiena precara a dintilor imbolnaveste vasele de sange.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La nivelul cavitatii bucale au fost descoperite niste bacterii a caror structura seamana cu structura endoteliului vascular. Organismul producand anticorpi asupra bacteriilor, acesti anticorpi actioneaza si asupra endoteliului vascular, producand o inflamatie, fiind factorul declansator in arterosclaroza.
Acesta este un motiv puternic pentru a respecta indicatiile dentistilor privind periajul dupa fiecare masa, dar si aplicarea tehnicilor de ultima ora pentru a tine departe parodontoza.
Parodontoza nu este singura afectiune care poate duce la infarct de miocard sau accident vascular cerebral.
Hipertensiunea, diabetul, obezitatea, alaturi de fumat si sedentarism sunt amenintari serioase la adresa sanatatii. Iar pentru a le combate organismul sintetizeaza coenzima Q10 in toate celulele. Sunt insa situatii cand secretia acestei substante benefice are de suferit.
Densitatea de mitocondrii e mai mare la nivelul gingiilor si la nivelul cordului, de aceea acestea sunt primele organe care sufera in momentul in care sinteza proprie de coenzima Q10 a inceput sa scada.
Si medicamentele pentru scaderea colesterolului pot diminuna cantitatile din coenzima Q10.
Deficitul de coenzima Q10 se traduce printr-o oboseala accentuata, in conditiile in care rezultatele analizelor de sange nu indica nici o modificare. Aceasta susbtanta se gaseste in mod natural in legume verzi, in cereale sau sardine.
Si suplimentele alimentare care contin coenzima Q10 pot compensa scaderea secretiei naturale.