Depresia, boala crizei. In Romania exista un psiholog la 11000 de pacienti
Unul din sase romani sufera de depresie. Boala secolului o numesc specialistii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, iar medicii nostri vorbesc deja despre "scaderea imunitatii psihice".
Reprezentantii Colegiului Psihologilor atrag atentia ca depresiile succesive netratate de un doctor sunt cele care pot declansa in cele mai neasteptate momente un suicid.
Lucrurile s-ar putea indrepta daca in Romania mersul la psiholog ar deveni serviciu decontat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, considera cei de la Colegiu.
"In ultima sunt tot mai multe cazuri de suicid. Cei vulnerabile sunt femeile intre 20 si 40 de ani", spune Calin Scripcaru, managerul Spitalului de Psihiatrie Socola.
Paradoxal, intr-o vreme a supervitezei si a comunicarii, suntem "surdo-muti". Ori tocmai comunicarea este esentiala in astfel de momente. "Chit ca avem mijloace de comunicare multiple, oamenii sunt tot mai singuri. Resursele tot mai scazute ale oamenilor pot duce la stari de depresie", a adaugat prof. dr. Mihai Anitei, presedintele Colegiului Psihologilor.
O tulburare in care vioara intai este psihologul. Sau ar trebui sa fie pentru ca in Romania, nu multi ii trec pragul cabinetului. O sedinta costa intre 50 si 100 de lei, iar tratamentul se poate intinde pe ani de zile.
Cei de la Colegiul Psihologilor spun ca este momentul ca reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa deconteze aceste servicii. Romanii pot merge gratuit la psiholog doar daca sunt trimisi de un alt specialist - neurolog, psihiatru.
Specialistii spun ca, in perioade de criza economica, oamenii trec prin asa-numita "scadere a imunitatii psihice". Fara ajutor, pana si cei "de fier" cedeaza cand se asteapta mai putin, spun psihologii.
In 2009, 2586 de romani s-au sinucis, cei mai multi barbati intre 20 si 50 de ani.
In Europa exista un psiholog la 1500 de oameni. In Romania, este unul la 11.000 de pacienti. Psihologii se feresc sa vorbeasca despre un "popor trist si depresiv". Spun ca oamenii au sufletele epuizate si si-au pierdut reperele morale.