Un alt mit demontat. Imbaierea bebelusilor in piscine, o practica sanatoasa
Unul cate unul ni se desfiinteaza miturile despre cresterea copiilor. Dupa ce ani de zile a fost contestata cu argumente solide, imbaierea celor mici in bazine, de la varste cat mai fragede, acum ajunge sa fie o practica populara.
Mamicile din Occident, cel putin, au imbratisat rapid ideea ca astfel celor mici li se dezvolta mai bine plamanii si capacitatea de a interactiona cu ceilalti.
Cele noua luni petrecute in lichidul amniotic din pantecul mamei i-a antrenat de minune pe copii pentru inotul de placere ori de performanta. Asa ca, adusi la piscina, copiii par mai in largul lor decat in oricare alt mediu. Ba uneori sunt atat de relaxati, incat ii prinde somnul.
Instructorii spun ca toate sedintele sunt rezervate cu mult timp inainte si exista chiar o permanenta lista de asteptare. Insa n-a fost dintotdeauna asa. Numai in ultimii cinci ani si treptat a devenit ceva la moda.
In afara exercitiilor propriu-zise de inot, copiii sunt antrenati in jocuri de grup, iar ajutoarele colorate nu fac decat sa le sporeasca interesul.
Exercitile de inot sunt recomandate in mod expres copilasilor prematuri, pentru ca plamanii sunt ultimele organe care se dezvolta in uterul mamei. Asadar, cei veniti pe lume inainte de termen chiar au nevoie de un asemenea antrenament. Si asta nu e tot! Alte beneficii tin de abilitatile sociale. Implicati de mici in activitati de grup, copiii isi dezvolta enorm capacitatea de interactionare.
Si tot la capitolul beneficii putem adauga relaxarea mamicilor care se balacesc alaturi de bebelusi.