Copilul nu trebuie expus direct la razele soarelui pana la varsta de un an!
Expunerea necontrolata a copiilor mai mici de 3 ani la soare creste cu 20% riscul de afectiuni maligne la varsta adulta.
Astfel, copilul nu trebuie expus direct la razele soarelui inainte de varsta de un an. Iar pana la trei ani sunt valabile anumite precautii.
"Celulele copilului sunt celule in multiplicare rapida. El se afla in faza de crestere, iar ADN-ul celular al pielii alterat in aceasta perioada din pacate va avea urmari pe toata viata. In perioada adulta, pielea se apara mai prost la soare si apar cancere", a declarat pentru CSID Luminita Marinescu, medic primar dermatolog.
La mare, pentru copiii care au depasit varsta de un an, bronzarea este permisa doar la orele sigure, cu crema fotoprotectoare 50 plus.
Cei mai expusi la cancerul de piele sunt copiii care stau toata ziua afara pe perioada verii.
"La copii care isi ajuta parintii la muncile campului si nu folosesc o camasa cu maneca lunga, o palariuta, o creme fotoprotectoare ajung foarte devreme ca la 20, 25 de ani sa prezinte cancere de piele sau sa isi agraveze starea alunitelor si sa apara cancer la nivelui alunitelor", a precizat medicul.
Hainele protejeaza impotriva ultravioletelor, insa locurile umbroase nu o fac in totalitate, din cauza ultravioletelor care se reflecta. Astfel, micutii trebuie imbracati in perioadele considerate periculoase chiar daca nu stau direct in soare.
Aceste precautii sunt necesare in prezent, mai mult decat erau in urma cu 30-40 de ani. Primul motiv ar fi distrugerea statului de ozon care face ca ultravioletele sa fie in cantitata mare si mult mai agresive. Si mai exista o explicatie: colorantii din alimente si E-urile si unele medicamente se pot depune pe piele ca si cromofori care precipita arsuri de soare.
Cu toate acestea, seara sau dimineata copilul trebuie expus la razele soarelui, un timp limitat si cu protectie pentru fixarea calciului.