Cele mai frecvente greseli in relatia parinte-copil
Nu discuta despre sex, le spun copiilor sa-si inhibe total agresivitatea si nu-i invata cum sa gestioneze esecurile. Iata trei greseli frecvente ale parintilor care adancesc diferenta dintre generatii.
Psihologii sunt de parere ca discutiile simple si normale pe aceste teme sporesc sansele ca parintii sa comunice normal cu micutii pe tot parcursul perioadei de crestere.
Indiferent de varsta copiilor, incercati sa nu adoptati un ton foarte didactic atunci cand le explicati lucruri normale care le completeaza educatia. Iata primul sfat al psihologilor pentru a construi o relatie solida parinte-copii.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
In plus, orice discutie trebuie sa porneasca firesc si niciodata cu indemnul: Hai sa vorbim!
Mai mult, depasiti momentele de jena si abordati subiectul sex dupa ce micutul a implinit 3 ani, insa nu mai tarziu de varsta de 5 ani. Atunci este timpul sa-i explicati atat diferentele dintre femei si barbati, dar si modul cum se nasc copiii. Nu va veti pierde autoritatea, cum cred multi parinti. Dimpotriva.
Tot din perioada 3-5 ani, se recomanda ca micutii sa se familiarizeze cu notiunea de esec, o lectie de viata importanta.
"De foarte multe ori parintii se joaca cu cei mici si ii lasa sa castige. Ei se invata de mici cu acest tip de comportament: trebuie sa castig. Parintele trebuie sa ii spuna ca intr-un joc sau in viata de zi cu zi mai castigi , mai pierzi, sunt lucruri firesti", spune Daniela Ghoerghe, psiholog.
Acest comportament il va ajuta pe viitorul adult sa-si gestioneze eficient esecurile. Si nu in ultimul rand construiti o relatie normala daca ii explicati diferenta intre violenta, cea care produce traume, si agresivitatea necesara supravieturii, pe care nu trebuie sa si-o reprime.
Cu ajutorul acestor principii, relatia parinte-copil va fi una normala, bazata pe incredere.