Obsesia pentru mancarea sanatoasa poate deveni o boala
Oamenii de stiinta avertizeaza ca obsesia mancatului cat mai sanatos poate fi la fel de periculoasa pentru sanatate ca si absenta grijii pentru o alimentatie sanatoasa.
Cei care spun "nu" unor intregi grupe de alimente sau care se preocupa excesiv de "puritatea" meselor pe care le iau isi risca propria sanatate fizica si mentala.
Expertii au identificat o crestere in numarul celor care adopta acest comportament extrem, cunoscut in lumea medicala sub numele de "ortorexie nervoasa" sau "boala mancatului sanatos". Efectele acestei boli variaza de la malnutritie, la lipsa contactului cu societatea.
Profilul ortorexicului
Cei predispusi sa dezvolte aceasta boala sunt, de regula, din clasa de mijloc, trecuti de 30 de ani si cu studii superioare. Daca anorexicii limiteaza cantitatea de mancare pe care o consuma, ortorexicii sunt fixati pe calitatea acesteia.
Cum se manifesta ortorexia
"Regulile" variaza de la pacient la pacient, astfel ca, de dragul nutritiei sanatoase, acestia pot renunta complet la consumul de alimente ce contin sare, zahar, cofeina, alcool, grau, gluten, soia, porumb si lactate. Ba mai mult, ortorexicii fug de majoritatea produselor ce contin coloranti artificiali, E-uri sau care au fost "contaminate" de pesticide. De altfel, exista un caz celebru al unui individ care consuma numai alimente de culoarea galbena.
Medicii se arata ingrijorati de efectele pe care le poate avea un astfel de comportament obsesiv. Cei care renunta in intregime la o grupa de alimente vor suferi, pe termen lung, de malnutritie. In plus, astfel de reguli rigide fac aproape imposibil cinatul in oras, afectand viata sociala a individului si, implicit, sanatatea psihica a acestuia.