Precautie maxima in acest sezon in cazul alimentelor perisabile
De exemplu, salata trebuie consumata in maximum 3 ore de la prepare. In plus, nu trebuie acoperita cu folie de plastic in frigider.
Aceasta pentru ca procedeul favorizeaza aparitia bacteriei care genereaza botulismul. Si mancarurile gatite au un regim special: nu trebuie pastrate mai mult de doua zile.
Un amestec usor de rosii, ardei, castraveti, ceapa si ulei de masline este masa perfecta pentru o zi torida. Aceasta daca este consumata la scurt timp de la preparare. Dupa trei ore, salata isi pierde din calitatile nutritive.
In plus, legumele pot fi atinse de microorganisme care conduc la toxiinfectii alimentare. Iar o folie de plastic aplicata peste bolul cu salata face mai mult rau decat bine.
Botulismul este o boala care poate fi fatala. Debuteza cu oboseala accentuata, dificultati de inghitire sau de vorbire, vedere dubla sau paralizie. Aceasta afectiune grava este un motiv in plus pentru a consuma alimente cat mai proaspete, care provin din surse sigure. Si mancarea gatita care contin carne se consuma dupa alte reguli in sezonul fierbinte.
In aceasta perioada, toxiinfectii alimentare poate produce si pestele gatit care se tine mai mult de trei zile in frigider.
Culoarea branhiilor nu este singurul indiciu al prospetimii pestelui. Si claritatea ochilor trebuie luata in calcul atunci cand alegeti sortimentele din piata.
Cu cat stratul albicios care apare pe ochi este mai opac, cu atat pestele este mai vechi. O atentie deosebita trebuie acordata si conservelor chiar daca acestea sunt sterilizate si deci rezistente la temperatura mediului ambiant.
De fapt, trebuie evitata orice conserva sau produs lactat care prezinta capacul bombat sau orice fel de scurgere. Riscul major este botulismul.