Messi e regele fotbalului! Argentina e noua campioană mondială, după o finală epică împotriva Franței | GALERIE FOTO

argentina, cupa mondiala
Imago

Argentina a învins Franța, duminică, și a cucerit al treilea titlu mondial din istorie. A fost 2-2 la finalul timpului regulamentar, 3-3 după reprizele de prelungire și 4-2 pentru Messi & Co la loviturile de departajare.

 

Finala: ARGENTINA - FRANȚA 3-3 (4-2 d.l.d.) (Messi '23-pen., '109, Di Maria '36 / Mbappe '80-pen., '82, '117-pen.)

Selecţionata Argentinei a cucerit al treilea său titlu mondial după ce a învins Franţa cu scorul de 4-2 la loviturile de departajare, duminică seara, în finala Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, în care scorul a fost egal, 3-3 (2-0, 2-2), la capătul prelungirilor, pe Lusail Stadium din Al Daayen.

Echipa Albiceleste şi-a trecut în palmares astfel al treilea său titlu mondial, după cele obţinute în 1978 şi 1986.

Lionel Messi şi-a îndeplinit visul şi a reuşit să câştige Cupa Mondială, încununându-şi astfel o carieră incredibilă şi asigurându-şi astfel definitiv locul de frunte între cei mai mari fotbalişti ai planetei.

Citește și
argentina - croația
Argentina s-a calificat în finala Cupei Mondiale din Qatar, după ce Messi a făcut spectacol în fața Croației | GALERIE FOTO
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Finala a fost un meci care i-a dus pe fanii din ambele tabere, de la extaz la agonie şi înapoi, în cele din urmă având de câştig sud-americanii, în faţa unei formaţii a Franţei, deţinătoarea trofeului, care a arătat puţine lucruri în afară de pragmatism.

Lionel Messi (23 - penalty, 109) şi Angel Di Maria (36) au marcat pentru Argentina, în timp ce fenomenalul Kylian Mbappe a înscris toate golurile Franţei (80 - penalty, 81, 118 - penalty). La loviturile de departajare, Messi, Dybala, Paredes şi Montiel au fost cei care au adus trofeul aproape, de la francezi marcând Mbappe şi Kolo Mouani, în timp ce Coman şi Tchouameni au ratat.

Echipa antrenată de Lionel Scaloni a preluat controlul jocului încă de la debut şi au pus presiune pe poarta adversă. Mac Allister (5) a şut de la 22 de metri, dar Lloris a reţinut. Apoi, De Paul (8) a tras din marginea careului, însă Varane a respins în corner.

Argentina a făcut un joc complet, cu pase rapide şi presing sufocant, în timp ce Franţa nu a reuşit să iasă deloc din propria jumătate.

Di Maria a creat constant pericol pe flancul stâng, dar a şutat imprecis în min. min. 17. În min. 21, Di Maria a fost agăţat în careu de Dembele, iar arbitrul Marciniak a acordat penalty, transformat de Messi.

În min. 36, un contraatac al Argentinei, l-a adus pe Mac Allister în poziţie foarte bună de centrare, jucătorul lui Brighton l-a servit pe Angel Di Maria, care a dublat avantajul sud-americanilor.

Până la pauză, Franţa nu a tras niciun şut la poartă, Argentina având şi o posesie net superioară, 49%-36% (15% in contest).

Argentinienii au continuat să facă jocul, însă nu au reuşit să dea lovitura decisivă. Voleul lui Rodrigo De Paul (49), din marginea careului, a fost prins de Lloris. Alvarez (59) a şutat la colţul scurt, dar Lloris a prins în doi timpi. Messi (60) a trimis pe lângă poartă, după ce a fost blocat de Rabiot. Mac Allister (63) a fost deposedat in extremis în faţa porţii de Upamecano.

Disperarea lui Deschamps

Deschamps a mutat disperat, scoţând jucători cu greutate precum Griezmann şi Theo Hernandez, mizând pe un joc de forţă, având în vedere calităţile fizice net superioare, cât şi pe eventualele sclipiri ale lui Mbappe.

Prima minge trimisă spre poartă de ''Les Bleus'' a venit în min. 68, când Kolo Muani a reluat pe lângă poartă cu capul, după cornerul lui Griezmann. Mbappe s-a făcut simţit abia în min. 71, când a şutat din marginea careului peste poartă.

Acţiunile argentinienilor, diminuaţi fizic, s-au rarefiat, Lloris fiind la post în min. 72 la o astfel de ocazie, la şutul lui Fernandez.

În min. 79, Otamendi l-a scăpat pe Kolo Muani, iar apoi l-a faultat în careu, iar Franţa a primit penalty. Kylian Mbappe a transformat fără probleme (80) şi a readus speranţa în tabăra ''cocoşilor''. A fost primul şut pe poartă al Franţei în acest meci. ''Les Bleus'' au profitat de momentul bun şi au reuşit o egalare incredibilă, în decurs de câteva zeci de secunde. Mbappe a fost scăpat din nou de defensiva argentiniană şi a marcat cu un şut de la 14 metri, din pasa lui Thuram (81).

Franţa, echipa care avea ascendentul, a căutat să încheie meciul în minutele adiţionale, dar Otamendi a deviat peste poartă şutul lui Mbappe (90+3), Emiliano Martinez a prins în doi timpi (90+4) la şutul trimis de Rabiot din careu, iar Thuram a fost deposedat in extremis în careu (90+6).

Şi Argentina a fost aproape de a înclina balanţa pe final, însă Lloris a deturnat peste poartă şutul puternic expediat de Messi de la 18 metri pe centrul porţii (90+7).

În prelungiri, Argentina a a revenit la comanda jocului, dar Mac Allister (93) şi Acuna (104) au fost imprecişi.

Foarte aproape de gol au fost Lautaro Martinez (105), care a tras din careu, dar Upamecano a blocat, şi apoi Montiel, care a reluat din afara careului, însă Varane a respins în corner. Lautaro a mai irosit o ocazie mare (105+1), când a trimis pe lângă poartă din poziţie excelentă.

Messi l-a pus la încercare pe Lloris, dar portarul lui Tottenham a respins de la colţul scurt. În min. 109, Lautaro Martinez a şutat din unghi, Lloris a respins în faţă, iar Messi a reluat mingea în plasă.

Argentina nu a fost capabilă nici de această dată să îşi păstreze avantajul de pe tabelă, pentru că Montiel a comis henţ în careu blocând un şut trimis de Mbappe. Kylian Mbappe a reuşit hat-trick-ul, marcând din penalty (118) şi a ţinut campioana în joc.

Franța, la un pas de golul victoriei

Franţa putea câştiga trofeul, dar Kolo Muani a ratat două mari ocazii în ultimele minute de joc. În min. 120, atacantul lui Eintracht a trimis cu capul pe lângă poartă centrarea lui Mbappe, iar în min. 120+3, portarul Emiliano Martinez a salvat incredibil şutul lui Kolo Muani, în situaţie de unu la unu.

La loviturile de departajare, Emiliano Martinez, eroul din meciul cu Olanda (a apărat două penalty-uri), a apărat şutul lui Coman, Tchouameni a trimis pe lângă, Montiel şi-a răscumpărat eroarea din min. 118, iar Argentina a devenit campioană în mod meritat.

Argentina a jucat a şasea sa finală de Cupă Mondială, după ce le-a pierdut pe cele din 1930, 1990 şi 2014.

Selecţionata Albiceleste a pierdut doar un meci din ultimele 43 jucate, 1-2 cu Arabia Saudită în partida sa de debut în Qatar, având 29 de victorii şi 13 egaluri.

Căpitanul echipei Argentinei, Lionel Messi, a jucat a doua sa finală de Cupă Mondială, după cea pierdută în 2014 în faţa Germaniei (0-1, după prelungiri).

Pentru Franţa, a fost a doua finală mondială pierdută, după cea din 2006, când s-a înclinat în faţa Italiei, tot la loviturile de departajare.

Franţa a ratat şansa de a deveni a treia echipă care câştigă două titluri consecutive, după Italia (1934, 1938) şi Brazilia (1958, 1962).

Kylian Mbappe (23 ani) s-a consolat cu trofeul de golgheter al Cupei Mondiale, având opt goluri marcate la ediţia din Qatar.

Messi a stabilit recordul de prezenţe la Cupa Mondială, 26, după ce l-a depăşit pe germanul Lothar Matthaeus.

Argentina şi Franţa s-au mai întâlnit de trei ori la Cupa Mondială, ''Les Bleus'' având câştig de cauza la ultima confruntare, în 2018, când s-au impus cu 4-3 în optimile de finală. Argentina a câştigat primele două dueluri, în 1930 şi 1978, notează Agerpres.

Live Score

Pen. 8 - Montiel marchează și Argentina e noua campioană mondială!!!

Pen. 7 - Muani înscrie pentru Franța. 

Pen. 6 - Paredes înscrie. 

Pen. 5 - Tchouaméni ratează și el. 

Pen. 4 - Dybala trage pe mijlocul porții și marchează. 

Pen. 3 - Coman ratează de la punctul cu var. 

Pen 2. - Pentru Argentina execută Messi. Vedeta de la PSG înscrie fără emoții. 

Pen. 1 - Mbappe execută primul penalty. Starul francez înscrie.

Min. 120+3 - Arbitrul pune capăt meciului. Câștigătoarea se decide la penalty-uri. 

Min. 117 - GOOOL, Franța! Mbappe marchează de la punctul cu var. 

Min. 116 - Penalty pentru Franța!

Min. 109 - GOOOL, Argentina! A marcat Messi. 

Min. 106 - A început repriza a doua de prelungiri. 

Min. 105+1 - Prima repriză de prelungiri se încheie. 

Min. 105+1 - Ocazie mare de gol ratată de Lautaro Martinez. 

Min. 105 - Ocazie uriașă pentru Messi.

Min. 91 - A început prima repriză de prelungiri. 

Min. 90+8 - Arbitrul fluieră finalul partidei. Vom avea prelungiri. 

Min. 82 - GOOOL, Franța! Mbappe reușește dubla.

Min. 80 - GOOOL, Franța! Mbappe reduce din diferență. 

Min. 79 - Penalty pentru Franța!

Min. 78 - Argentina controlează jocul. 

Min. 46 - A început a doua repriză a finalei

Min. 45+8 - Arbitrul fluieră finalul primei reprize. 

Min. 36 - GOOOL, Argentina!!! Di Maria mărește avantajul pentru „Albiceleste”.

Min. 23 - GOOOL, Argentina!!! Messi deschide scorul de la punctul cu var. 

Min. 21 - Penalty pentru Argentina! Dembele îl faultează în careu pe Di Maria. 

Min. 8 - Început de partidă mai bun al sud-americanilor. 

Min. 1 - A început marea finală. 

UPDATE 16:25 - Avem echipele de start!

Argentina: E. Martinez - Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico - Di Maria, De Paul, Enzo Fernandez, Mac Allister - Messi, J. Alvarez

Franța: Lloris - Kounde, Varane, Upamecano, T. Hernandez - Griezmann, Tchouameni, Rabiot - Dembele, Giroud, Mbappe

UPDATE 16:00 - Cele două finaliste au ajuns la stadion. 

Ambele se află în căutarea celui de-al treilea titlu mondial, după ce Argentina a cucerit trofeul în 1978 şi 1986, iar Franţa, în 1998 şi 2018.

Argentina va juca a şasea sa finală de Cupă Mondială, după ce le-a pierdut pe cele din 1930, 1990 şi 2014.

Selecţionata Albiceleste a pierdut doar un meci din ultimele 42 jucate, 1-2 cu Arabia Saudită în partida sa de debut în Qatar, având 29 de victorii şi 12 egaluri. Sud-americanii au marcat 12 goluri la actuala ediţie a competiţiei, cel mai mult la un turneu final mondial după 1986 (anul ultimului titlu), când au înscris 14.

Căpitanul echipei Argentinei, Lionel Messi, va juca a doua sa finală de Cupă Mondială, după cea pierdută în 2014 în faţa Germaniei (0-1, după prelungiri), acesta fiind singurul trofeu care îi lipseşte din palmares.

Pentru Franţa, finala de duminică va fi a patra mondială, după ce în 2006 a pierdut în faţa Italiei.

Franţa are şansa de a deveni a treia echipă care câştigă două titluri consecutive, după Italia (1934, 1938) şi Brazilia (1958, 1962).

Pe primul loc în clasamentul golgheterilor CM 2022 se află în acest moment decarii celor două echipe, Lionel Messi (35 an) şi Kylian Mbappe (23 ani), care sunt coechipieri la Paris Saint-Germain.

Argentina şi Franţa, la al patrulea duel

Messi va ajunge la a 26-a sa prezenţă la Cupa Mondială şi va stabili astfel un record, depăşindu-l pe germanul Lothar Matthaeus, cu care se află acum la egalitate.

Argentina şi Franţa s-au întâlnit de trei ori la Cupa Mondială, ''Les Bleus'' având câştig de cauza la ultima confruntare, în 2018, când s-au impus cu 4-3 în optimile de finală. Argentina a câştigat primele două dueluri, în 1930 şi 1978.

În total, cele două echipe s-au înfruntat de 12 ori, Argentina având şase victorii, iar Franţa trei. Sud-americanii au marcat 15 goluri, iar francezii 11.

Arbitrul finalei va fi polonezul Szymon Marciniak, brigada fiind completată de arbitrii asistenţi Pawel Sokolnicki şi Tomasz Listkiewicz.

În vârstă de 41 de ani, Marciniak a mai condus cele două echipe în acest turneu: în victoria Argentinei în optimi de finală în faţa Australiei (2-1) şi, anterior, în cea a Franţei împotriva Danemarcei în faza grupelor (2-1).

Selecţionerul francez Didier Deschamps se confruntă cu unele probleme de lot, după ce Adrien Rabiot şi Dayot Upamecano au ratat semifinala cu Marocul din cauza unei viroze. Tehnicianul a trebuit să se descurce la acest turneu final fără jucători ca Mike Maignan, Presnel Kimpembe, Paul Pogba, Ngolo Kante, Karim Benzema, Christopher Nkunku, iar în primul meci l-a pierdut şi pe Lucas Hernandez.

De cealaltă parte, Lionel Scaloni va beneficia de revenirile lui Gonzalo Montiel şi Marcos Acuna, care au fost suspendaţi pentru semifinala cu Croaţia, notează Agerpres.

Echipele probabile:

Argentina: 23. Emiliano Martinez - 26. Nahuel Molina, 13. Cristian Romero, 19. Nicolas Otamendi, 3. Nicolas Tagliafico - 7. Rodrigo De Paul, 24. Enzo Fernandez, 5. Leandro Paredes, 20. Alexis Mac Allister - 10. Lionel Messi (căpitan), 9. Julian Alvarez. Selecţioner: Lionel Scaloni.

Franţa: 1. Hugo Lloris (căpitan) - 5. Jules Kounde, 4. Raphael Varane, 24. Ibrahima Konate (sau 18. Dayot Upamecano), 22. Theo Hernandez - 14. Adrien Rabiot (sau 13. Youssouf Fofana), 8. Aurelien Tchouameni - 11. Ousmane Dembele, 7. Antoine Griezmann, 10. Kylian Mbappe - 9. Olivier Giroud. Selecţioner: Didier Deschamps.

Parcursurile celor două echipe până în finală:

Argentina: 1-2 cu Arabia Saudită, 2-0 cu Mexic, 2-0 cu Polonia, în grupă, 2-1 cu Australia, în optimi, 4-3 la loviturile de departajare cu Olanda (2-2, după prelungiri), în sferturi, 3-0 cu Croaţia, în semifinale.

Franţa: 4-1 cu Australia, 2-1 cu Danemarca, 0-1 cu Tunisia, în grupă, 3-1 cu Polonia, în optimi, 2-1 cu Anglia, în sferturi, 2-0 cu Maroc, în semifinale.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Croația a învins Marocul în finala mică a Cupei Mondiale la fotbal | GALERIE FOTO
Croația a învins Marocul în finala mică a Cupei Mondiale la fotbal | GALERIE FOTO

Selecționata Croației a încheiat Cupa Mondială 2022 pe ultima treaptă a podiumului, după ce, sâmbătă, a dispus de Maroc, în finala mică, scor 2-1.

Argentina s-a calificat în finala Cupei Mondiale din Qatar, după ce Messi a făcut spectacol în fața Croației | GALERIE FOTO
Argentina s-a calificat în finala Cupei Mondiale din Qatar, după ce Messi a făcut spectacol în fața Croației | GALERIE FOTO

Argentina este prima finalistă de la Cupa Mondială din Qatar. "Pumele" au trecut, marți, în semifinale, de Croația, scor 3-0.

Franța învinge Maroc cu 2-0 în semifinale și va juca finala Cupei Mondiale 2022 cu Argentina GALERIE FOTO
Franța învinge Maroc cu 2-0 în semifinale și va juca finala Cupei Mondiale 2022 cu Argentina GALERIE FOTO

Franța, campioana mondială en-titre, a învins Maroc cu 2-0 în cea de-a doua semifinală a Cupei Mondiale 2022. Partida a fost transmisă în format Live Score pe ȘtirileProTV.ro.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.