Respectul pentru cel bolnav este religie in Statele Unite ale Americii
Campania "Romania, sa fii sanatoasa" prezinta lectia americana despre ingrijirea pacientului. Stirile ProTV va arata un sistem, cladit special pentru nevoile suferinzilor, dar in acelasi timp reglementat, ca o afacere din care toata lumea castiga.
Cetateanul primeste ingrijire de top, in timp ce spitalele se aleg cu finantari generoase. Un model bazat pe asigurari private, cu bune si rele, din care Romania are cu siguranta multe de invatat. In Statele Unite autoritatile au inteles ca trebuie sa ridice sistemul sanitar la cel mai inalt rang.
Au creat parghii complexe de finantare, impunand in acelasi timp un control sever si legi drastice pentru malpraxis.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Rares Nastase si Ioan Bucsa au fost peste ocean, pentru un demers jurnalistic menit sa dezvaluie de-a lungul campaniei, reteta de succes americana: sanatate cu profit.
Siguranta si certitudine
Asta spun relaxati americanii cand ii intrebi de sanatate, de spitale si medici.
Cand spui sanatate in Statele Unite ale Americii, spui in primul rand companii de asigurari si avocati. Cele doua institutii care in ultimii 50 de ani au facut din pacient rege si din medicina - arta.
Veti vedea cum legea americana ii obliga pe medici sa fie responsabili, iar pe pacientii vatamati ii despagubeste cu sume exorbitante. Un avocat roman din New York ne spune ce inseamna in America un caz de malpraxis.
Eroare medicala inseamna milioane de dolari pe care firma de asigurari a medicului o plateste pacientului.Tocmai de aceea asiguratorii pun presiune pe medici si spitale pentru ca nimeni sa nu aiba de suferit, iar ei sa nu aiba de platit.
Protocol inseamna acoperire pentru medicul care preia pacientul. La noi protocoalele sunt vorbe in vant. Nu le respecta nimeni si nimeni nu plateste pentru erorile medicale. Doar pacientul sau familia lui care, in cele din urma, se resemneaza la gandul ca s-au nascut intr-o tara gresita.
Pacientul e prioritate zero in Statele Unite
Pentru el medicina s-a transformat in coduri si proceduri, care-l aduc intotdeauna pe bolnav in centrul actului medical. Dupa 15 ani de terapie intensiva, doctorul Trandafirescu a ajuns la concluzia ca traiul sau depinde de felul in care ii trateaza cei pe care trebuie sa-i salveze.
Maria Ionescu a avut cancer la san, iar acum vine periodic pentru analize. A fost depistata din timp si se considera vindecata. Stie exact care sunt diferentele fata de sistemul nostru si mai ales simte ca in fata medicului poate sa puna orice fel de intrebari
Pentru orice interventie, pentru orice tratament, pacientului i se cere consimtamantul. In America doctorul e la mana bolnavului, care nu are numai drepturi, insa, ci si obligatia sa se prezinte odata la sase luni la control.
Cetatenii, in proportie de 80% asigurati, sunt chemati la investigatii periodic, ca sa nu se imbolnaveasca si sa urmeze tratamente costisitoare. Medicina in ambulatoriu inseamna economie in sanatate.
1 din 10 pacienti ai medicului de familie ajunge la spital
Sunt arhipline si pentru ca au redus numarul de paturi. Spitale de trei ori mai mari ca suprafata decat ale noastre au de trei pana la cinci ori mai putine paturi. La ei, unul din zece pacienti care merge la medicul de familie ajunge la spital, la noi 9 din 10.
Intreg sistemul american se bazeaza pe eficienta, daca s-a perfectionat medicina in ambulatoriu. Multi medici nu mai lucreaza ca angajati, ci sunt colaboratori.
Medicii aduc pacienti spitalului si implicit profit, insa managerii ii imping sa se perfectioneze, mai ales daca inainteaza in varsta. Doctorii romani din America au invatat ca ani multi de cariera nu inseamna neaparat experienta si renume, cum e la noi, ci in primul rand riscul unor erori.
Jumatate din banii destinati santatii in America ajunge la medicina teritoriala. La noi proportia e de 90 la 10, in favoarea lantului de spitale care inghit mare parte din bugetul sanatatii haotic si fara vreun control.
Doctorii care au fugit de sistemul romanesc au aflat ca americanii au ajuns la asemenea performante manageriale datorita informatizarii, baza de date online, prin care stiu totul despre istoricul medical al pacientului, pot contoriza cheltuielile si investitiile, dar si performanta angajatilor.
Astazi, sistemul american de sanatate este aproape militarizat, exista o continuitate in tratarea bolnavilor cat timp spitalele au o retea de servere unite, care contin toata ingrijirea cetatenilor.
Nu exista spaga si pentru ca salariile lor sunt mari
Castiga chiar 300.000 de dolari pe an, din care aproape jumatate se duc pe asigurari de malpraxis. La noi un medic castiga la inceput de cariera 300 de dolari pe luna, adica de o mie de ori mai putin. Si uneori, de 1.000 de ori mai mic e si respectul lui fata de meserie si fata de pacient.
Sistemul american de sanatate are si dezavantaje: exista discriminare - cei care platesc mai mult sunt tratati mai bine, dar cine nu plateste deloc, sau putin, tot are dreptul la o ingrijire decenta, care in comparatie cu ce se intampla in Romania poate fi considerata de lux.
La final va primi o factura pe care, daca nu o poate plati, se ocupa Fiscul sa recupereze banii pentru spital. Daca e sarac lipit, spitalul trece cheltuielile la pierderi.
In Romania statul nu are un contact real cu spitalele
Ca finantator, statul nu poate monitoriza cheltuielile sistemului, in consecinta, fie nu plateste la timp, fie plateste haotic, pe orice criterii mai putin cele de performanta.
Nu exista control, nu exista eficienta, nu exista act medical de calitate. Sistemul santiar e o victima. Victima celor care il conduc - ministri, manageri si uneori medici care in goana dupa interesul prorpiu au uitat sa puna deasupra interesul pacientului. Un sistem condus haotic, fara investitii de baza, cu medici care fug pe capete spre tari unde sa-si faca meseria civilizat. Dar, cel mai grav, un sistem in care desi iti pui toata increderea, nu numai ca nu te trateaza, dar mai rau, te poate ucide.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, campanie, pacienti, sanatate, Romania sa fii sanatoasa,
Dată publicare:
26-10-2010 00:00