Romania, sa fii sanatoasa! Afacerile autoritatilor locale pe banii statului
Campania "Romania, sa fii sanatoasa" va arata cum, sub paravanul unor legi permisive, oficialii nostri ajung sa faca averi exact de pe urma institutiilor pe care ar trebui sa le reprezinte si sa le protejeze de escroci.
Inca o dovada ca prin contracte "cu dedicatie" se scurg din visterie sume care nu ajung niciodata la bolnavi.
NE JUCAM DE-A V-ATI ASCUNSELEA SI JEFUIM BANII STATULUI!
Asa se rezuma achizitiile de la spitalul din Rosiorii de Vede, Teleorman. Abia dupa un scandal mocnit, la nivel local, s-a aflat ca firma prefectului a dotat cu mobilier intreaga unitate medicala. Desi cumparate en-gros, zecile de canapele si fotolii, ori sutele de scaune si mese au avut preturi mult peste cele pretinse in magazinul de prezentare al furnizorului. Prefectul anunta insa ca afacerea este in regula, in timp ce reprezentantii spitalului se ascund.
Scandalul la Spitalul din Rosiori, in proces de modernizare, a inceput odata cu descentralizarea. Adica procesul prin care, la 1 iulie, Ministerul Sanatatii a trecut spitalele in subordinea autoritatilor locale. Sa le gestioneze alesii localii, sa numeasca manageri, sa gaseasca surse de finantare sau, dupa caz, sa le inchida daca le considera neperformante.
Pentru Teodor Nitulescu, Spitalul TBC Rosiori s-a dovedit a fi performant si a fost primul care s-a implicat in modernizarea lui. Entuziasmul lui s-a tradus prin castigarea licitatiei privind achizitonarea de mobilier de catre sotia prefectului. O spune fostul manager, numit in iunie de Consiliul Judetean, dar suspendat ulterior din functie de prefect. Declarase in prealabil ca Teodor Nitulescu vanduse spitalului mobilier la preturi de trei pana la cinci ori mai mari.
Lista pieselor de mobilier la preturi umflate e lunga, toate fiind cumparate prin firma de mobila care in acte, la Registrul Comertului, apare ca fiind in proprietatea prefectului de Teleorman, Teodor Nitulescu, cu 55% din actiuni, si sotiei sale, ca al doilea actionar, fiind si administrator. Directorul suspendat spune ca pentru jaful in banul public s-a folosit o strategie, ca sumele sa ajunga in conturile firmei prefectului.
Sesizati, reprezentantii Consilului Judetean au trimis la spital o comisie, care a intocmit un raport.
Contractele au fost semnate de Mirela Ciobanu, director al spitalului in perioada achizitiilor. Surprinzator, doamna, actualmente director financiar, isi declina identitatea in fata echipei ProTv, ca sa nu dea lamuriri. I-a trimis pe reporteri la actualul manager general, numit in locul celui suspendat.
Intre timp, doamna Ciobanu, care se interesa de echipa Tv prin spital, s-a ascuns in biroul ei, sperand ca reporterii nu si-au dat seama ca vorbisera cu ea si nu se vor mai intoarce.
In urma cu un an, cand ministrul sanatatii de atunci, Adriean Videanu, vizita spitalul de la Rosiori, chiar prefectul ii cerea doamnei director Ciobanu sa explice ca la unitate e nevoie de fonduri generoase de la bugetul statului.
In pacaleala de-a uite directorul, nu e directorul nimeni nu-si mai asuma raspunderea pentru banii cheltuiti. Actuala directoare si managerul medical, chemat de acasa din concediu, spun ca de ce sa mai dezgropam mortii, daca plata oricum s-a facut?
FURTUL DIN BANUL PUBLIC A DEVENIT OBISNUIT IN ROMANIA
Nelalocul lui in Romania e furtul din banul public. Care in orice tara europeana inseamna inchisoare. La noi, dupa ani de zile de furturi din sistemul sanitar, oamenii s-au obisnuit si chiar a ajuns sa li se para firesc.
Medicii spun ca apele nu trebuie tulburate si ei nu se implica de teama ca spitalul va ajunge din nou in subordinea Ministerul Sanatatii si, implicit, sub aripa prefectului, care cere asta insistent, pe motiv ca autoritatile locale, culmea, nu sunt in stare sa-l gestioneze.
Prefectul are multe de spus. In particular insa. Altfel a refuzat sa dea declaratii.
Ulterior, prin intermediul unui e-mail trimis de biroul de presa al institutiei, prefectul recunoaste ca prin firma sa s-au facut achizitii, dar de doar 3 miliarde din cele peste 23 necesare spitalului, iar procedura s-a respectat, prefectul fiind un sustinator al modernizarii unitatii. In plus, pretinde ca habar nu avea ca sotia avea incheiat un contract cu spitalul.
Contactat telefonic de mai multe ori pentru un interviu, prefectul s-a eschivat, iar ulterior a renuntat sa mai raspunda echipei ProTv.
SUMELE PLATITE PE MOBILIER PUTEAU FI INVESTITE IN APARATURA MEDICALA
Directorul suspendat sustine ca sumele platite pentru mobilier puteau fi investite mult mai eficient, in aparatura medicala. Puteau fi cumparate aparate de ventilatie, tuburi cu masti de oxigen pentru paturi si multe alte echipamente.
Ciudat este insa ca in tot acest scandal, nici sefii Consiliului Judetean nu fac nimic, desi au depistat neregulile. Nimeni nu s-a autosesizat: nici Curtea de Conturi, nici DNA-ul, nici Agentia Nationala pentru Achizitii Publice, nici politia economica.
Acest caz este o dovada ca acolo unde nu e incompatibilitate, nici urma de moralitate nu e. Mai trist e ca ei, cei care ar trebui sa apere sistemul sanitar de furturi si afaceri dubioase, sunt cei care-l falimenteaza. Iar scurgerile de bani in sistemul sanitar ating sume record. Sume cu care ar putea fi dotate spitale, platiti medicii si ingrijiti asa cum se cuvine bolnavii.
Sursa: Pro TV
Etichete: achizitii publice, ilegalitati, sistem sanitar, Romania sa fii sanatoasa,
Dată publicare:
08-11-2010 00:00