Romania, sa fii sanatoasa! Afacerile autoritatilor locale pe banii statului

×
Codul embed a fost copiat

Campania "Romania, sa fii sanatoasa" va arata cum, sub paravanul unor legi permisive, oficialii nostri ajung sa faca averi exact de pe urma institutiilor pe care ar trebui sa le reprezinte si sa le protejeze de escroci.

Inca o dovada ca prin contracte "cu dedicatie" se scurg din visterie sume care nu ajung niciodata la bolnavi.

NE JUCAM DE-A V-ATI ASCUNSELEA SI JEFUIM BANII STATULUI!

Asa se rezuma achizitiile de la spitalul din Rosiorii de Vede, Teleorman. Abia dupa un scandal mocnit, la nivel local, s-a aflat ca firma prefectului a dotat cu mobilier intreaga unitate medicala. Desi cumparate en-gros, zecile de canapele si fotolii, ori sutele de scaune si mese au avut preturi mult peste cele pretinse in magazinul de prezentare al furnizorului. Prefectul anunta insa ca afacerea este in regula, in timp ce reprezentantii spitalului se ascund.

Scandalul la Spitalul din Rosiori, in proces de modernizare, a inceput odata cu descentralizarea. Adica procesul prin care, la 1 iulie, Ministerul Sanatatii a trecut spitalele in subordinea autoritatilor locale. Sa le gestioneze alesii localii, sa numeasca manageri, sa gaseasca surse de finantare sau, dupa caz, sa le inchida daca le considera neperformante.

Citește și
medicamente
Romania, sa fii sanatoasa! Retete fictive de 6 miliarde de lei la Suceava
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Pentru Teodor Nitulescu, Spitalul TBC Rosiori s-a dovedit a fi performant si a fost primul care s-a implicat in modernizarea lui. Entuziasmul lui s-a tradus prin castigarea licitatiei privind achizitonarea de mobilier de catre sotia prefectului. O spune fostul manager, numit in iunie de Consiliul Judetean, dar suspendat ulterior din functie de prefect. Declarase in prealabil ca Teodor Nitulescu vanduse spitalului mobilier la preturi de trei pana la cinci ori mai mari.

Lista pieselor de mobilier la preturi umflate e lunga, toate fiind cumparate prin firma de mobila care in acte, la Registrul Comertului, apare ca fiind in proprietatea prefectului de Teleorman, Teodor Nitulescu, cu 55% din actiuni, si sotiei sale, ca al doilea actionar, fiind si administrator. Directorul suspendat spune ca pentru jaful in banul public s-a folosit o strategie, ca sumele sa ajunga in conturile firmei prefectului.

Sesizati, reprezentantii Consilului Judetean au trimis la spital o comisie, care a intocmit un raport.

Contractele au fost semnate de Mirela Ciobanu, director al spitalului in perioada achizitiilor. Surprinzator, doamna, actualmente director financiar, isi declina identitatea in fata echipei ProTv, ca sa nu dea lamuriri. I-a trimis pe reporteri la actualul manager general, numit in locul celui suspendat.

Intre timp, doamna Ciobanu, care se interesa de echipa Tv prin spital, s-a ascuns in biroul ei, sperand ca reporterii nu si-au dat seama ca vorbisera cu ea si nu se vor mai intoarce.

In urma cu un an, cand ministrul sanatatii de atunci, Adriean Videanu, vizita spitalul de la Rosiori, chiar prefectul ii cerea doamnei director Ciobanu sa explice ca la unitate e nevoie de fonduri generoase de la bugetul statului.

In pacaleala de-a uite directorul, nu e directorul nimeni nu-si mai asuma raspunderea pentru banii cheltuiti. Actuala directoare si managerul medical, chemat de acasa din concediu, spun ca de ce sa mai dezgropam mortii, daca plata oricum s-a facut?

FURTUL DIN BANUL PUBLIC A DEVENIT OBISNUIT IN ROMANIA

Nelalocul lui in Romania e furtul din banul public. Care in orice tara europeana inseamna inchisoare. La noi, dupa ani de zile de furturi din sistemul sanitar, oamenii s-au obisnuit si chiar a ajuns sa li se para firesc.

Medicii spun ca apele nu trebuie tulburate si ei nu se implica de teama ca spitalul va ajunge din nou in subordinea Ministerul Sanatatii si, implicit, sub aripa prefectului, care cere asta insistent, pe motiv ca autoritatile locale, culmea, nu sunt in stare sa-l gestioneze.

Prefectul are multe de spus. In particular insa. Altfel a refuzat sa dea declaratii.

Ulterior, prin intermediul unui e-mail trimis de biroul de presa al institutiei, prefectul recunoaste ca prin firma sa s-au facut achizitii, dar de doar 3 miliarde din cele peste 23 necesare spitalului, iar procedura s-a respectat, prefectul fiind un sustinator al modernizarii unitatii. In plus, pretinde ca habar nu avea ca sotia avea incheiat un contract cu spitalul.

Contactat telefonic de mai multe ori pentru un interviu, prefectul s-a eschivat, iar ulterior a renuntat sa mai raspunda echipei ProTv.

SUMELE PLATITE PE MOBILIER PUTEAU FI INVESTITE IN APARATURA MEDICALA

Directorul suspendat sustine ca sumele platite pentru mobilier puteau fi investite mult mai eficient, in aparatura medicala. Puteau fi cumparate aparate de ventilatie, tuburi cu masti de oxigen pentru paturi si multe alte echipamente.

Ciudat este insa ca in tot acest scandal, nici sefii Consiliului Judetean nu fac nimic, desi au depistat neregulile. Nimeni nu s-a autosesizat: nici Curtea de Conturi, nici DNA-ul, nici Agentia Nationala pentru Achizitii Publice, nici politia economica.

Acest caz este o dovada ca acolo unde nu e incompatibilitate, nici urma de moralitate nu e. Mai trist e ca ei, cei care ar trebui sa apere sistemul sanitar de furturi si afaceri dubioase, sunt cei care-l falimenteaza. Iar scurgerile de bani in sistemul sanitar ating sume record. Sume cu care ar putea fi dotate spitale, platiti medicii si ingrijiti asa cum se cuvine bolnavii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Romania, sa fii sanatoasa! Bolnavii isi aduc mancare de acasa la Slatina
Romania, sa fii sanatoasa! Bolnavii isi aduc mancare de acasa la Slatina

De unde bani pentru medicamente si conditii de cazare decente, cand bugetele spitalelor sunt cheltuite cu dedicatie?

Romania, sa fii sanatoasa! Retete fictive de 6 miliarde de lei la Suceava
Romania, sa fii sanatoasa! Retete fictive de 6 miliarde de lei la Suceava

Campania "Romania, sa fii sanatoasa" vine cu inca o dovada a faptului ca fondurile alocate pentru bolnavi pot ajunge chiar in buzunarele celor care sunt angajati sa supravegheze platile facute de stat.

Romania, sa fii sanatoasa!Contracte paguboase de 850.000 de euro la Severin
Romania, sa fii sanatoasa!Contracte paguboase de 850.000 de euro la Severin

In vreme ce sistemul sanitar este falimentar, managerii de spital incheie contracte paguboase care saracesc bugetul sanatatii in fiecare zi.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.