Romania, sa fii sanatoasa! Bolnavii isi aduc mancare de acasa la Slatina

×
Codul embed a fost copiat

De unde bani pentru medicamente si conditii de cazare decente, cand bugetele spitalelor sunt cheltuite cu dedicatie?

Campania "Romania sa fii sanatoasa" va arata ca foarte multi manageri au fost pusi parca sa falimenteze sistemul sanitar, in loc sa-l faca performant, eficient si mai ales in sprijinul pacientului.

Mergem la Slatina, unde Spitalul de Urgenta plateste tarif de lux pentru mancare, desi pacientii tipa de foame. Serviciile de la cantina sunt asigurate in baza unui contract incheiat pana in 2011, prin care institutia este obligata sa achite miliarde lunar pentru masa. Directorul actual da vina pe cei care au fost inaintea lui ca ar fi parafat o colaborare suspect de paguboasa.

Spitalul de la Slatina, intr-o stare dezastruoasa

Umilitor, degradant, jenant. La limita suportabilitatii. Spitalul este locul in care oamenii vin sa se faca bine. Vin plini de speranta si pleaca invinsi. De sistem, de directori, medici, asistente si toti cei care impreuna formeaza sistemul sanitar.

Citește și
Euro
Romania, sa fii sanatoasa!Contracte paguboase de 850.000 de euro la Severin
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Mizerie, microbi, infectii. Asmaticii sunt internati in saloane cu igrasie si mucegai. Instalatiile de oxigen nu functioneaza, peretii sunt murdari, linoleumul a putrezit, iar imaginea dezastrului e competata de mobilierul care sta sa se prabuseasca cu pacientii.

In spital nu s-au mai facut de ani de zile investitii, lipsesc chiar si banalele prize, in timp ce mobilierul este sub orice critica. Risca sa se prabuseasca peste pacienti. Un pacient e cel care se ocupa cu iluminarea dezastrului. Periodic, se duce in alt salon sa ia becul pentru ca a venit momentul sa se faca lumina si la ei. Deoarece trei saloane impart un singur bec. In felul asta pot vedea si mancarea de doi bani care le adusa in saloane.

Noroc cu rudele. Altfel, ar muri de foame. Asta in conditiile in care spitalul plateste servicii de restaurant.

Cum s-a ajuns in aceasta situatie

Nicu Vladu, director de un an la spital, stie de toate aceste lucruri, dar n-a reziliat contractul. Spune ca e legat de maini de lege. Pentru ca nu e ordonator de credite, cei care ar trebui sa verifice neregulile sunt sefii Consiliului Judetean, care administreaza acum spitalul. Nu se intampla asta pentru ca el e seful PDL Caracal, in vreme ce Consiliul Judetean apartine PSD. Vladu a dat piept cu realitatea din spital abia cand a ajuns pacient, in urma unui infarct.

A luat documentele la mana si a aflat ca acest contract privind livrarea de hrana a fost semnat cu o firma initial doar pe o luna, experimental, in decembrie 2003, apoi intre 2004-2007 s-au dublat costurile cu hrana, in baza unui nou contract cu aceeasi firma. La expirarea contractului in decembrie 2007, printr-un act aditional spitalul a prelungit colaborarea inca 4 ani, pana in 2011, cu inca o dublare a costurilor, prin intermediul unor clauze dubioase, permise prin contractul anterior.

Directorul actual al unitatii spune ca firma s-a vazut cu sacii in caruta si calitatea mancarii n-a mai contat.

Spitalul Slatina plateste 40 de miliarde vechi pe an, la 20.000 de pacienti, in timp ce Spitalul Colentina din Bucuresti, tot cu serviciu externalizat, plateste 20 de miliarde pe an, la 40 de mii de pacienti, adica de 4 ori mai putin! Spitalul Slatina plateste de doua ori si ceva mai mult si decat Municipalul din Capitala. Si asta din cauza unor costuri indirecte. Spitalul plateste pe langa hrana si transportul in valoare de 30% din valoarea facturii si 25 % cheltuielile cu personalul firmei. Toate acceptate de spital la semnarea contractului.

Ce spune legea?

Legea spune ca un pacient boate beneficia de o alocatie de hrana cuprinsa intre 6 lei 13,6 lei in functie de boala. La acest pret, firma, cu acordul managerilor, a mai adaugat un cost suplimentar de 25% pentru transport si personal si 30% pentru utilitati. Fapt care duce la o crestere semnificativa a costurilor.

In ziua in care am fost noi acolo, pacientii de la cardiologie au primit la micul dejun ceai, paine, margarina, gem si branza. La pranz, ciorba de zarzavat si varza a la Cluj, plus o felie de cozonac, iar la cina, ceai si taitei cu rosii. In ziua filmarii totul arata perfect. O zi mai tarziu, in aceeasi sectie meniul e mult mai saracacios. Micul dejun si cina au fost la fel, dar la pranz in supa si mancarea de cartofi nici urma de carne.

Asta in conditiile in care pentru acest meniu firma incaseaza 20 de lei. Mai mult decat percepe orice firma de caterig de pe piata libera.

Florin Paraschiva a inceput colaborarea cu firma care distribue mancarea semnand contractul in perioada 2004-2007. Sustine ca, la baza problemei cu mancarea, sunt cei care i-au succedat in functie, desi el a a prevazut o clauza de prelungire in contract. Directorul s-a bazat pe calculele economistului la acea vreme, angajat si acum al spitalului.

Directoarea responsabila cu semnatura pentru prelungirea 2007-2011 sustine ca solutia a fost cea mai comoda pentru conducerea spitalului la acea vreme.

La cantina e agitatie mare, se stia de filmarea din spital. Implicit, meniul era plin de carne. I-a surprins si pe pacientii care-si facusera deja stocuri pentru masa de pranz. Reprezentantii unitatii sustin ca asa cum au gatit de data aceasta e livrata de fiecare data hrana.

Medicii spitalului stiu de ce colegii nutritionisti "nu vad" mancarea primita de obicei de pacienti: patronul cantinei ar fi un apropiat al fiului sefei de la Sectia de Nutritie.

Patronul cantinei lasa sa se inteleaga ca angajatii spitalului ar fi vinovati de meniul saracacios, pentru ca fura din mancarea bolnavilor. Tot patronul spune ca directorul ar fi cerut meniu preferential, in perioada internarii.

Pana la urma, actulul director e responsabil de mancarea care ajunge la pacienti. Ar trebui sa monitorizeze hrana si, daca nu sunt respectate prevederile legale care spun ca cel putin o masa trebuie sa contina carne, sa ceara rezilierea contractului celor care administreaza acum spitalul: Consiliul Judetean.

Pozitia Ministerului Sanatatii

Ministerul Sanatatii nu se mai implica, dupa descentralizare. Managerul spune ca a trimis sesizare si la Directia de Sanatate Publica Olt, tot fara rezultat. Cum sa faca ancheta, daca la sefia DSP-ului era chiar cel care a inceput colaborarea cu firma care furnizeaza hrana. Adica Florin Paraschiva.

Spitalul Slatina are o datorie la firma de aproape 10 miliarde de lei vechi, pentru ca managerul a platit facturile doar pe jumatate. Firma de catering nu poate fi data afara din spital pentru ca a investit in cantina. In plus, ameninta ca lasa bolnavii fara mancare.

Cine e vinovat?

Vinovat e si directorul, pentru ca, de un an de cand e in functie, n-a monitorizat hrana care ajunge la pacient si nici nu l-a somat oficial pe patron sa indrepte lucrurile. Situatia pe care o accepta ii lasa pe pacienti fara medicamente si fara confortul pe care orice bolnav ar trebui sa-l primeasca in spital. Acoperiti de lege si de contracte paguboase, cei care s-au aflat si poate inca se mai afla in posturi de conducere se fac vinovati de dezastrul din spitale. De ororile din saloane, de clipele de groaza pe care le traiesc cei mai multi romani obligati sa duca pe umeri povarea grea a unui unui sistem sanitar muribund.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Romania, sa fii sanatoasa! Retete fictive de 6 miliarde de lei la Suceava
Romania, sa fii sanatoasa! Retete fictive de 6 miliarde de lei la Suceava

Campania "Romania, sa fii sanatoasa" vine cu inca o dovada a faptului ca fondurile alocate pentru bolnavi pot ajunge chiar in buzunarele celor care sunt angajati sa supravegheze platile facute de stat.

Romania, sa fii sanatoasa!Contracte paguboase de 850.000 de euro la Severin
Romania, sa fii sanatoasa!Contracte paguboase de 850.000 de euro la Severin

In vreme ce sistemul sanitar este falimentar, managerii de spital incheie contracte paguboase care saracesc bugetul sanatatii in fiecare zi.

Romania, sa fii sanatoasa! Cum se scurg banii spitalelor descentralizate
Romania, sa fii sanatoasa! Cum se scurg banii spitalelor descentralizate

Daca tot trebuie dati bani, mai bine ii luam noi! Acesta este principiul dupa care se ghideaza unii edili de la noi atunci cand vine vorba de achizitii in spitale. La Braila, acestea au devenit paradisul investitiilor prin firma sefului de judet.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.