Misiune incognito printre infractorii romani din Londra. Cum ii "opereaza" pe turisti la buzunare, iar apoi se fac nevazuti

×
Codul embed a fost copiat

ROMANIA DIN REGATUL UNIT, EP. 7. Se antreneaza "operand" prin buzunarele a mii de turisti in fiecare weekend, dar stiu sa se faca nevazuti atunci cand au de a face cu politistii, chit ca acestia din urma sunt sub acoperire.

Campania "Romania din Regatul Unit" va arata jocul de-a soarecele si pisica pe strazile londoneze. O echipa a Stirilor PROTV i-a insotit pe ofiterii britanici in misiuni incognito la care participa frecvent si politisti romani, detasati in metropola. Au toate motivele sa fie acolo, mai ales ca britanicii au alegeri, iar in campanie s-a pus si problema infractorilor romani.

Dovada ca ai nostri fac si multe probleme in Regat sunt misiunile politiei pe timp de noapte. Au loc filaje, urmariri si monitorizari video.

Ofiterii intra in alerta in fiecare wekend, atunci cand londonezii petrecareti iau cu asalt localurile de noapte. Politistii londonezi par usor depasiti cand vine vorba de flagrant, pentru ca de ani de zile se bazeaza pe sistemul de supraveghere instalat in tot orasul si mai putin pe actiunile de pe strazi, acolo unde opereaza bandele romanesti.

Citește și
Londra, cover
In Romania, erau platiti cu mere si gaini, in Londra dau o lectie de viata. "Daca ar fi toti romanii ca ei, am fi mai bogati"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Londra, miezul noptii, o zona intesata cu localuri, in orasul nou. Un loc mai animat dupa lasarea intunericului decat ziua. Pe arterele aglomerate are loc o actiune a Politiei Metropolitane. Participa si ofiteri britanici, dar si politisti romani. Toti sub acoperire, fara uniforme.

Echipa Stirile PROTV ii insoteste pe politisti, sunt cel putin 25 de ofiteri in civil care umbla pe strazi, intr-o singura zona. E o zona foarte intens circulata, sunt foarte multe pub-uri in aceasta zona, asa ca e un loc in care si hotii de buzunare isi fac veacul. Iar politistii sunt in civil si ii cauta. Este o operatiune care nu este la vedere.

Politistii sub acoperire discuta mult cu bodiguarzii localurilor. Pretind ca sunt clienti si actioneaza in mai multe echipe. Intr-una dintre ele sunt un barbat si o femeie, ambii romani. Inspectorul principal Nicolae, de la IPJ Sibiu, e transferat de doi ani in misiune la Londra.

"E munca de monitorizare, vezi oameni care sunt cunoscuti, ii filezi…Asta e o buna oportunitate si pentru noi sa vedem cum ii abordeaza. Au inregistrarile de pe camerele de vederi cu cei care au mai comis. Ma gandesc ca astea ajuta foarte mult…", explica politistul roman.

Incepe viata de noapte, incepe si tura politistilor. Prima jumatate de ora, primul suspect.

"Nick, chiar langa cameramanul meu e un baiat cu gluga in cap. L-ai vazut? Care fumeaza? Vorbeste la telefon, nu fumeaza. Il vezi, are o gluga in cap, aici pe trotuar."

Omul schimba directia pe o strada laturalnica. E observat urmarind o femeie, care a iesit usor ametita dintr-un local. Trece la un moment dat chiar in spatele ei, apoi se indeparteaza rapid, fara ca tanara sa observe ceva. E gestul pe care politistii il vaneaza si incep urmarirea. Suspectul se pierde insa in multime si politistii renunta sa il caute. Ofiterul Ewan spune ca ii studiaza pe hotii romani de aproape 10 ani.

"Dupa ce ai de a face cu cativa dintre ei, ii stii. Pot vedea un infractor roman de la o mila. Usor. Mereu au acelasi haine: camasa neagra, pantofi negri, geaca de piele neagra, blugi care nu arata tocmai in regula", spune ofiterul britanic.

Politistii verifica un alt aspect care le atrage atentia in noapte. E vorba de persoane care stau in preajma bancomatelor. E perioada primelor de Paste, iar codurile tastate la ATM-uri sau prin baruri atrag multe priviri.

"Intotdeauna sunt fete din baruri, platesc cu cardul, romanii stau in spate, ele tasteaza codul si apoi ei fura cardul. Si merg la bancomat", mai spune politistul britanic.

Politistii au indicii despre un suspect roman. Il tradeaza geaca si borseta, dar si mersul grabit cand simte ca e supravegheat.

"In mod normal cerem sa fie urmariti cu camerele video, cand pleaca. Dar politistii care lucreaza la biroul camerelor video in seara asta nu ne sunt de folos si nu merita sa-i sun", spun ofiterii.

O dovada ca nici in politia britanica lucrurile nu merg unse. Volumul de munca e mare si nu toti cei vizati sunt romani. In zona comit infractiuni si bulgari, polonezi, albanezi, dar si tineri delicventi britanici.

Un tanar englez, oprit pentru verificari, fuge de sub nasul politistilor. Incepe o cursa nebuna printre masini si prin multime. Barbatul e arestat si dus la sectia de politie, pentru audieri. Iar cei care i-ar fi fost complici sunt speriati ca sa plece din zona.

Politistii nostri spun cat de bine se pregatesc romanii care comit infractiuni in zona.

- Ei fac poze cu noi,

- Nu cred? Da?

- Asa cred, am avut o actiune mare pe Pod, cu peste o suta de persoane, erau unii ne faceau poze. Am mers apoi si ma stiau. Sunt sigur ca au poze. Si cu tine. Multi romani ma stiu ca sunt mereu aici si ii arestez.

Infractorii romani sunt inventivi. Invata fetele politistilor sub acoperire. Londra este cel mai monitorizat oras din toata lumea. Metropola e intesata de camere video, din intersectii pana in mijloacele de transport in comun. Sistemul a fost implementat cu aproape 30 de ani in urma, in perioada atentatelor gruparii irlandeze IRA, iar politistii britanici sunt dependenti de el.

Cand vine vorba de flagrant, insa, pare ca sunt mai lenti in actiuni si mai putin descurcareti pe teren decat politistii romani. Nu fac atat de mult filaj, cat timp camerele filmeaza tot. Sistemul metropolei are si "detectie a fetei", iar ofiterii metropolei se bazeaza ca la un moment dat suspectii vor fi oricum identificati si prinsi.

Infractorii romani sunt mai greu de prins, pentru ca sunt inventivi si iuti de mana. Iar per total a scazut numarul infractiunilor comise de ei in Regat. Statisticile arata ca romanii comit gainarii, asa zise infractiuni "de vitrina", si mai putine talharii cu violenta sau spargeri in magazinele de bijuterii.

Actiunile in colaborare cu politisti romani au loc si in zonele cu shopping de lux. Unde sunt vizati cersetorii. Si in acest caz, unii parlamentari cer inasprirea legislatiei. In prezent, cersetorii nu pot fi pedepsiti daca stau si cer bani pe strazi.

"Trebuie sa vedem cum primesc bani, transferul de bani, de asemenea daca sunt agresivi si agreseaza turistii."

In zona celebrului magazin Harrods, politistii tin sedintele operative in aer liber. Portarul magazinului, un cetatean sarb, spune ca, procedand astfel, ofiterii britanici ii subestimeaza pe cersetorii romani.

"Eu nu le pot face fata, au tot felul de reguli, sunt foarte organizati. Cand vad politia, dau telefoane si fug. Doi incolo, trei dincolo, sunt bine organizati. Si nu accepta un refuz. ii rogi frumos, le spui sa plece, sunt nesimtiti, ataca masinile, bat in geamuri", spune portarul.

Dintr-o astfel de actiune a politiei nu a fost prins si identificat niciun cersetor roman. I-am gasit la doua strazi mai departe, se anuntau unii pe altii la telefon. Spun ca sunt din judetul Iasi si cer bani ca sa ajunga acasa.

"Daca vrei sa ne dai bani sa ajungem acasa ar fi bine. Am venit, am luat teapa. A zis cineva ca ma baga la munca si...iti trebuie acte, actele alea costa sute de lire, am vorbit, sunt multi, multi romani sunt aici si tot asa, stau prin parcuri, care dorm, vai steaua lor", spun romanii.

Politistii romani participa la actiuni, dar nu pot face legitimari si retineri, desi sunt obisnuiti cu scuzele folosite de cersetorii nostri.

Ofiterii britanici ii cred de multe ori pe cuvant pe romanii care cersesc si dau dovada de multa toleranta. Asta desi presa britanica a aratat ca in multe cazuri, romii care cerseau si cu copiii si pretindeau ca sunt amarati la Londra construiau palate tiganesti in Romania.

"Oricum, modul lor de a face politie aici e adaptat societatii lor. Munca de baza e aceeasi, si la ei si la noi in tara, dar sunt lucruri pe care ei le fac diferit si sunt mai bune la ei si sunt lucruri care la noi se fac diferit si sunt mai bune la noi", spune politistul roman detasat la Londra, Nicolae Dumitrescu.

E un joc de-a soarecele si pisica, in care toleranta zero fata de infractiuni ramane deocamdata un mesaj mai mult pe hartie si mai putin in fapte. Politia britanica trimite oameni pe teren, dar prinderea celor care incalca legea se dovedeste dificila. Cat timp politistii britanici sunt surclasati numeric, furturile, talhariile si cersetoria se pierd in multimea uriasa a Londrei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
"Am o cazare faina in tufa". Cum recunosti adapostul unui roman care munceste la Londra fara sa stie o boaba de engleza

ROMANIA DIN REGATUL UNIT, EP. 6."Am casa intr-o tufa si traiesc lejer cu 50 de lire pe saptamana", ne spune un tanar, plecat sa lucreze cu ziua la Londra. Ne-a aratat cu zambetul pe buze cum se descurca in metropola.

In Romania, erau platiti cu mere si gaini, in Londra dau o lectie de viata.
In Romania, erau platiti cu mere si gaini, in Londra dau o lectie de viata. "Daca ar fi toti romanii ca ei, am fi mai bogati"

ROMANIA DIN REGATUL UNIT, ep 5. Doi tineri stomatologi au plecat dintr-un sat pierdut din Moldova pentru ca ajunsesera sa fie platiti cu oua si legume. In 2007, au ajuns la Londra, iar astazi au propriul cabinet si strang bani pentru o clinica mai mare.

"Ar trebui sa ne punem steagul aici". Cati bani castiga ilegal romanii care au cucerit un simbol al Londrei cu "alba-neagra"

ROMANIA DIN REGATUL UNIT, EP 2: Cinci sute de lire sterline pe zi din jocuri ilegale, sub nasul unei lumi intregi. Atat estimeaza ca ar castiga jucatorii de alba neagra din Londra, daca nu i-ar deranja politia pe podul Westminster.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.