Jos palaria pentru doi arhitecti care viseaza sa infrumuseteze Bucurestiul

Ultima actualizare: 06-10-2012 04:17

De trei ani se lupta, pe toate caile, pentru a impune o idee! Si anume, ca "Bucurestiul este spatiul bucurestenilor". Este vorba despre doi arhitecti activi, ale caror vise sunt legate strans de Capitala.

Ei propun un traseu alternativ, pentru pietoni si biciclisti, care sa lege toate locurile frumoase din oras. Pentru asta sunt dispusi sa lupte cu sistemul, iar in fata lor, spunem: "Jos palaria!"

A fost odata un oras cunoscut si apreciat ca o capitala europeana: cu valori certe, cu spirit viu. Cu oameni veseli si optimisti. Acum a ramas doar Bucurestiul...

Bucurestiul este si trebuie sa devina Marele Bucuresti si nu Micul Paris. Asta trebuie sa vedem noi, sa ne identificam cu noi si cu o cultura proprie, first hand, nu o cultura second hand care ni se imprima intr-un mod complet eronat, din nu stiu ce nostalgii.
Mario Kuibus, arhitect, coordonator al proiectului Transcentral Urban Bucuresti
Arhitectii din povestea nostra insa sunt entuziasti ca niste pusti si desi au trecut de varsta amagirilor Doru si Mario nu contenesc sa viseze un Bucuresti functional, prietenos, un oras care sa apartina cetatenilor si nu care sa-i domine.

Ideea unui spatiu care sa reorganizeze strazile si sa recastige spatiile publice o au de pe bancile facultatii de arhitectura, dar a prins forma acum trei ani, atunci cand au lansat proiectul TUB - Transcentral Urban Bucuresti.

Ideea lor este simpla: au identificat partile atractive din centrul Capitalei si au propus unirea lor printr-un traseu pietonal si de biciclisti, un traseu care sa nu perturbe traficul auto si care sa se bazeze pe infrastructura existenta.

La viziunea lor au aderat si alti profesionisti. 16 firme de arhitectura si 40 de nume in urbanism s-au alaturat demersului si de trei ani se lupta cu cu prejudecatile sistemului, cu inertiile si suspiciunile. Dar nu se lasa.
Proiectul a fost luat in seama de Primaria Bucurestiului si faptul ca este inca pe agenda publica este un semn incurajator.

Zece spatii din Bucuresti sunt incluse in proiectul Trancentral Urban Bucuresti, unde sa se desfasoare evenimente necesare pentru bucuresteni sau pentru vizitatorii orasului. O piata turistica, o camera de cultura contemporana sau un spatiu academic, destinat exclusiv vietii studentesti, sunt propunerile arhitectilor nostri.

Doru si Mario sunt convinsi ca platforma creativa pe care ei o propun orasului, acest TUB virtual, are mari sanse de izbanda. Este un proiect actual in care merita sa investesti energie si timp. O pasiune care sigur va atrage pasiuni.

"Jos palaria" in fata acestor oameni care in ciuda tuturor piedicilor care li se pun, au curaj sa viseze si sa propuna un proiect pentru orasul in care traiesc.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO