Jos Palaria pentru copiii olimpici ai Romaniei!

Ultima actualizare: 02-11-2012 11:08

Se iau la intrecere cu sute de colegi din toata lumea si se intorc acasa gloriosi. Si anul acesta, olimpicii nostri s-au clasat printre primii, cu performantele lor internationale.

La matematica, fizica, stiinte sau chimie, nu a existat lot al Romaniei, care sa nu fie medaliat cu aur, argint si bronz.

Asadar Jos palaria!, in fata acestor copii care renunta la joaca pentru scoala si care inteleg ca viitorul lor incepe acum.

Daca e adevarat ca bogatia unei tari sunt tinerii, atunci Romania ar trebui, teoretic, sa stea pe un munte de aur. Dupa cum au aratat anul acesta podiumurile olimpiadelor internationale, in tara pare sa se fi nascut o generatie cum n-a mai fost alta.

Madalina Pers arata ca un bibelou. E insa departe de a fi fragila. Cand s-a urcat pe scena sa primeasca medalia de aur la Olimpiada Internationala de Matematica a pasit hotarata, cu capul sus, gata sa mai dea o proba daca e nevoie.

La numai 18 ani, Madalina are in palmares 150 de diplome si numeroase medalii de argint si aur in mari competitii nationale si internationale.

Matematica, spune ea, a fost si o pasiune, si o lectie de viata. S-a disciplinat, a devenit mai riguroasa, si-a format o mentalitate de invingator. Iar in final, i-a facut cel mai frumos cadou: admiterea cu bursa integrala la faimoasa universitate americana Harvard.

Frumos a incheiat si Francisc Bozgan, coleg de clasa cu Madalina, la Liceul international de informatica din Bucuresti. Intors cu argint de la Bremen, Francisc isi face acum bagajele pentru una dintre cele mai prestigioase facultati din Franta. O recompensa pentru anii de liceu in care a invatat intr-un ritm greu de imaginat pentru altii de varsta lui. In medie, sapte ore de matematica pe zi. O pasiune pe care a cultivat-o cu seriozitate si care ar putea deveni foarte profitabila intr-o zi.

Paradoxal, desi performante ca ale lor sunt rare in lume, adolescenti ca Francisc sau Madalina raman aproape necunoscuti in Romania. Mai grav, premiile pe care le primesc din partea statului sunt simbolice si niciun Guvern pana acum nu s-a obosit sa creeze un centru de excelenta pentru oameni ca ei.

Norocul lor sunt profesorii care ii pregatesc fara pretentii financiare si doar cu o dorinta: sa-i vada invingatori.

Numai in aceasta vara, Romania a obtinut pana acum 30 de medalii de aur, argint si bronz la Olimpiadele Internationale. Insa competitiile nu s-au incheiat si, dupa avantul participantilor, performantele vor continua probabil.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO