Jos palaria in fata tinerilor din Alexandria, iubitori de teatru!

Ultima actualizare: 21-10-2012 03:33

ProTV spune "Jos palaria!" in fata catorva pusti din Alexandria, care fac festival de teatru intr-un oras unde nici macar nu exista teatru sau cinematograf. "Jos palaria" pentru ca o saptamana pe an transforma discoteca orasului in sala de spectacole.

Actorul Jeremy Irons le-a trimis un salut inregistrat, Marcel Iures le este parinte spiritual de vreo patru ani, Horatiu Malaele si-a dus ultimul spectacol la ei, Angela Gheorghiu ii admira si ii sustine, iar primarul din oras le deschide usa cu respect.

Alexandria este un oras din sudul Romaniei. Din sudul extrem. Un oras in care te plictisesti usor, daca nu cumva esti un om care se distreaza stand pe o banca intr-un parculet sau la o terasa. Are peste 50.000 de locuitori, dar nici macar un cinematograf. Teatru, nici atat. Dar este orasul caruia ii vorbeste Jeremy Irons.

Actorul britanic a auzit de la soprana Angela Gheorghiu ca in Alexandria este un festival grozav de teatru pentru tineri. Nu stie si paradoxul romanesc: totul se petrece mascand un tapet cu sclipici, niste candelabre si un glob de discoteca.

Alexandru Ion, director Ideo Ideis, declara: "Facem un festival de teatru care acum e la a patra editie, pe numele lui Ideo Ideis. Festivalul a pornit tocmai de la ideea asta ca nu avem nici teatru, nici cinema aici si atunci ne-am razvratit".

Razvratirea s-a intamplat cand Alexandru avea 18 ani, iar Andreea Bortun 15. El era in clasa a 12-a, ea intr-a 9-a. Aveau trupa de teatru in liceu, dar festivalurile de prin tara nu erau pe gustul lor, toate in limba engleza.

N-au prea inteles asta, de ce sa joace in engleza? Asa ca au avut ideea sa-si faca propriul festival, in limba romana, la ei acasa, in Alexandria, Teleorman. I-au zis Ideo Ideis.

Cu doua saptamani inainte de festival, Andreea si Ion au fost sunati de Marcel Iures, care a spus ca vrea sa li se alature.

De la telefonul acela s-au schimbat multe. De atunci, lumea s-a uitat mai atent la ei. Daca Marcel Iures garanteaza, sponsorii sunt mai ingaduitori, primaria mai amabila, actorii mai voiosi.

Acum Ideo Ideis a bifat a 4-a editie, iar Andreea si Alexandru sunt manageri de festival. Bordul conduce 6 departamente, 50 de voluntari pun umarul, 10 dintre ei vin an de an tocmai din Iasi.

Anul acesta au avut in festival 9 trupe de adolescenti din toata tara. Peste 180 de oameni de cazat, de hranit, de mangaiat la orgolii.

Un regizor canadian a venit sa-i antreneze. Actorii Marius Manole, Vlad Zamfirescu si Andi Vasluianu s-au mutat cateva zile in Alexandria sa jurizeze.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO