Povestile celor doua fetite care au primit vineri o noua viata la Cluj dupa un transplant de rinichi
De azi noapte, viata a inceput din nou pentru trei copii invatati sa traiasca in suferinta. Doua fetite, de 12 si 14 ani, aflate pe dializa, au facut un transplant de rinichi la Cluj.
Una dintre ele este la a doua grefa dupa o prima interventie in 2011 si o recidiva fulgeratoare a bolii renale. Iar la Bucuresti, un adolescent supradotat care vrea sa devina medic a primit un ficat sanatos. Cea care i-a salvat pe toti trei a fost o donatoare aflata in moarte cerebrala, tot o copila, de numai 10 ani.
"Va salut si vreau sa spun ca voi fi cat mai repede in banca mea!"
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Abia iesit din operatie, acesta e mesajul unui baiat de clasa a zecea, care, cu cateva luni in urma, isi facuse singur un site prin care cerea ajutor - salvati-l pe Dragos! Spera sa plece la transplant in Germania. Doar ce luase cu 10 examenul din clasa a opta si a aflat ca are o forma rara de hepatita autoimuna, care ii distruge ficatul. Atunci erau sanse infime ca in Romania sa apara o grefa de la un donator copil. A primit insa o mana intinsa, de dincolo de viata.
Dragos este un elev supradotat, cu camera de acasa plina cu diplome castigate la olimpiade. Nu are frati sau surori, dar crede ca are de azi un inger care ii va oferi protectie.
- Chiar crezi asta, Dragos?
- Da. Ingerul pazitor este copilul de la care eu am un ficat nou.
"Astazi sunt cea mai fericita mama, pentru ca a luptat si a iesit invingator!", a declarat Ana Zupcu, mama.
Dragos va ajunge, ce-i drept, in Germania, dar nu la tratament, ci la un concurs de inventica. Iar astazi alti doi copii au fost ajutati sa-si reinventeze viitorul. O fetita de 14 ani a facut la Cluj al doilea transplant de rinichi. Se va lupta toata viata cu un sindrom incurabil, care ii distruge in egala masura rinichii proprii si pe cei transplantati, dar va avea un confort pe care il uitase, legata 4 ore pe zi la aparatul de dializa.
"Nu am mai putut sa merg la scoala. Trebuia sa fac naveta de la noi si nu puteam din cauza la dializa.", spune Diana Moldovan.
A doua fetita e un caz social - mama, extrem de saraca, n-ar fi visat niciodata sa ii achite copilei un transplant in strainatate. Cea mica i-a dat oricum o lectie de incredere in soarta.
"Am vrut sa ii dau eu, dar nu eram compatibila. Zice, mami asa m-a iubit Dumnezeu si mie nu mi-e rusine.", spune Ildi Bodisa, mama.
"Ma bucur ca nu mai trebuie sa ma duc la dializa." - Cristina Bodisa.
"Din cei 6 chemati, ea s-a potrivit. Sper sa beneficieze de acest rinichi multi ani de acum incolo." - Dan Luslcaov, director al Agentiei de Transplant.
Sunt sute de copii care merita sa aiba pe chip acelasi zambet ca cei trei pacienti de azi. 35 de spitale din tara au cerut Agentiei de Transplant acceptul ca sa devina specializate in asemenea interventii.
Institutul Clinic Fundeni si cel de la Cluj Napoca sunt primele doua spitale din tara care cer acreditare pentru transplant pancreatic. Iar, pe langa Institutul din Cluj Napoca, si Timisoara, Iasi si Cluj Napoca vor sa faca transplant cardiac. Si ar fi timpul, fiindca in ciuda unui progres remarcabil in transplant, nu s-a facut, in Bucuresti, decat o grefare de inima. Doua noi centre cer acreditare pentru transplant renal si inca unul pentru transplant hepatic.