Peste 6.000 de romani au nevoie de transplant. Bugetul stabilit de MS le va decide soarta

Ultimul update: Joi 11 Aprilie 2013 06:59
Data publicarii: Luni 08 Aprilie 2013 20:16
Categorie: Exista viata dupa moarte

In ultimele doua luni, in Romania s-au realizat de patru ori mai multe transplanturi fata de anul trecut si de trei ori mai multe spitale au inceput sa faca recoltari de organe.

In acest context fericit, pentru mii de bolnavi vine decizia abolut inexplicabila a Ministerului Sanatatii care reduce bugetul programului national de transplant.

Exista speranta la rectificarea bugetara, spun oficialii, in timp ce managerii centrelor in care se fac interventiile avertizeaza ca nu pot cere bani de reactivi, instrumente si aparate, atunci cand pacientul este deja pe masa de operatie.

Cu o luna in urma, ii era teama sa planga de fata cu fiica lui, dar credea ca avea sa plece curand pe lumea cealalta. Cu doua zile in urma a facut transplantul.

"Sunt minunat acum. Ma simt ca un nou nascut. Ma gandesc la nepoti, ca asa a fost vorba cu fetele...", spune Filip Niculaev, un pacient.

"E foarte bine, din toate punctele de vedere. Stiind ca va trai de acum inainte.", a declarat si fiica acestuia, Sofia Niculaev.

Peste cateva saptamani, domnul Niculaev se va intoarce in comuna in care e primar de peste 20 de ani si va redeveni un cetatean activ, platitor de taxe. Intrebarea e cati pacienti asemenea lui vor primi aceeasi sansa; bugetul pentru interventii s-a redus in acest an aproape la jumatate.

De la 71 de milioane de lei in 2012, la 41 de milioane, cu promisiunea unor rectificari bugetare. Scaderea se aplica si in bugetul centrelor mari de transplant.

"Defalcat pe fiecare spital inca nu a venit, insa din comunicari verbale, se pare ca este mai mic decat bugetul de anul trecut. Trebuie sa intelegem ca acesti pacienti nu au alta sansa si viata le e pusa in pericol.", a declarat Carmen Orban, managerul Institutului Fundeni.

In ultimele 2 luni, la Fundeni s-au facut de 4 ori mai multe transplanturi fata de ianuarie. Avem mai multi donatori, mai multe spitale care fac prelevari si mai multe sperante pentru cei de pe liste, fata de ce asteptau oficialii. O doctorita care a profesat 30 de ani spune ca totul tine de cum dirijezi banii.

"Cred ca s-ar putea face rost de bani din oprirea furturilor si banilor aruncati degeaba.", spune Marilena Tonechi.

Decizia taierii de fonduri vine in momentul in care din buzunarul sistemului de sanatate sume enorme se scurg inutil. Curtea de Conturi spune ca s-au dat 15 milioane de lei pe aparatura. La Bagdasar Arseni si Marie Curie multe zac nefolosite.

Reducerea bugetului pentru progam va afecta si laboratoarele in care se testeaza virusologia si compatibilitatile de dinainte de procedura. E nevoie de zeci de mii de euro pentru reactivi si instrumente; asta, pe langa nevoia de aparatura. Este cazul Institutului Inimii din Targu Mures, de la care asteptam reluarea transplantului de cord. Si in care laboratoarele stau acum cu lacatul pe usa.

Aproape sase mii de romani asteapta sa vada daca statul roman va dori sa investeasca rational, punand viata lor drept prioritate absoluta.

Exista viata dupa moarte, I. Aproape 30% dintre bolnavii de inima mor in asteptarea transplantului
Exista viata dupa moarte, I. Aproape 30% dintre bolnavii de inima mor in asteptarea transplantului
VIDEO PROTVPLUS.RO
Operatie
Medicii din Cluj au realizat primul transplant reusit de pancreas, dupa o lunga pauza. Doua vieti, salvate si la Bucuresti
Medicul Pivniceru, supravietuitorul din Apuseni, s-a intors in sala de operatii, la timp pentru un transplant in premiera
Exista viata dupa moarte. 24 de ore in care medicul Radu Zamfir, scapat cu viata din Apuseni, a salvat alte 4 persoane
Ce inseamna URGENT pentru statul roman cand in joc e viata unui om. Cosmarul unei foste cantarete
Statul ii decide soarta. Femeia dependenta de un aparat fara de care nu poate trai mai mult de 3 min
Vietile a mii de romani ar putea fi salvate. Legislatia europeana pentru transplant, modificata
transplanturi
Povestea romanului care a facut dublu transplant de plamani. Cat a costat interventia
In 2013 s-au facut transplanturi de ficat cat in 4 ani. Povestile celor care au primit o viata noua
O eleva de 10 din Curtea de Arges va salva vieti dupa moarte. "Sa donati, mami, tot. Salvam oameni!"
Povestile celor doua fetite care au primit vineri o noua viata la Cluj dupa un transplant de rinichi
Bani cu picatura intr-un domeniu ce are disperata nevoie de fonduri
"Respect dorinta tatalui de a ajuta pe oricine poate fi salvat".Maraton de transplanturi in Capitala