Aparatul care ar trebui sa fie in toate marile spitale din Romania, pentru a salva vieti

Ultimul update: Duminica 24 Martie 2013 19:11
Data publicarii: Marti 19 Martie 2013 20:29
Categorie: Exista viata dupa moarte

Cu o minima dotare si o pregatire mai buna a medicilor, spitalele noastre ar putea folosi pentru transplanturi si pacientii la care se instaleaza, in decurs de cateva minute, oprirea inimii si moartea creierului.

Sunt situatii in care declararea decesului, acordul familiei si prelevarea organelor ar trebui facute extrem de rapid. Acestea proceduri au devenit deja o rutina in Spania, Marea Britanie, Norvegia sau Statele Unite.

Experienta pe care Alin incearca sa o lase in urma este, pentru 5.000 de romani, un chin de care ii poate scapa doar un transplant de rinichi. Ca toti sa primeasca la timp un organ vital, medicii spun ca ar trebui ca spitalele noastre sa poata recupera atat donatorii aflati in moarte cerebrala, cat si pe cei la care inima inceteaza sa mai bata.

Este vorba despre oameni fara nicio sansa de insanatosire. Pot fi victime ale accidentelor rutiere, care nu pot fi resuscitate. Atunci cand inima inceteaza sa functioneze, creierul nu mai primeste oxigen si devine si el inert in cateva minute. Este o combinatie de moarte cerebrala si moarte cardiaca, o stare ireversibila si definitiva.

Acum 2 ani, echipa de la Cluj Napoca a reusit in premiera o astfel de performanta. Medicii au prelevat atunci organele de la un pacient al carui cord se oprise in spital, in drum spre sala de operatie.

"Exista viata dupa moarte". In ultimele 48 de ore, 15 romani au trecut printr-un transplant salvator

Familia barbatului, care avusese un accident de masina, a acceptat recoltarea rinichilor si a ficatului. Din momentul in care inima s-a oprit, donatorul a fost tinut pe balon, iar medicii de prelevare au lucrat simultan si au scos toate organele in cinci minute. A fost simplu pentru ca pacientul a murit in spital, acolo unde ai la indemana toate resursele.

In fiecare mare spital ar trebui adus un aparat special, care sa preia circulatia sangelui in locul inimii, timp de cateva ore. Costa in jur de 40.000 de euro.

Asadar, vorbim de o investitie materiala, dar si umana, pe care au facut-o de ani buni Olanda, Marea Britanie, Statele Unite dar si Spania, tara europeana cu cel mai mare numar de prelevari si transplanturi.

Agentia Nationala de Transplant a prezentat Ministerului Sanatatii un set de proceduri, care sa ajute spitalele noastre sa actioneze in asemenea cazuri cu ochii pe ceas. Pentru ca timpul se scurge iremediabil si pentru cei bolnavi.

Exista viata dupa moarte. Rinichii unui barbat aflat in moarte cerebrala au salvat doi barbati

Exista viata dupa moarte. Rinichii unui barbat aflat in moarte cerebrala au salvat doi barbati

Operatie

Medicii din Cluj au realizat primul transplant reusit de pancreas, dupa o lunga pauza. Doua vieti, salvate si la Bucuresti

Medicul Pivniceru, supravietuitorul din Apuseni, s-a intors in sala de operatii, la timp pentru un transplant in premiera

Exista viata dupa moarte. 24 de ore in care medicul Radu Zamfir, scapat cu viata din Apuseni, a salvat alte 4 persoane

Ce inseamna URGENT pentru statul roman cand in joc e viata unui om. Cosmarul unei foste cantarete

Statul ii decide soarta. Femeia dependenta de un aparat fara de care nu poate trai mai mult de 3 min

Vietile a mii de romani ar putea fi salvate. Legislatia europeana pentru transplant, modificata

transplanturi

Povestea romanului care a facut dublu transplant de plamani. Cat a costat interventia

In 2013 s-au facut transplanturi de ficat cat in 4 ani. Povestile celor care au primit o viata noua

O eleva de 10 din Curtea de Arges va salva vieti dupa moarte. "Sa donati, mami, tot. Salvam oameni!"

Povestile celor doua fetite care au primit vineri o noua viata la Cluj dupa un transplant de rinichi

Bani cu picatura intr-un domeniu ce are disperata nevoie de fonduri

"Respect dorinta tatalui de a ajuta pe oricine poate fi salvat".Maraton de transplanturi in Capitala