Prelevarea de tesuturi de la cei decedati ar salva, in fiecare an, vietile a 2.000 de romani
Anual, peste 2.000 de romani si-ar recapata sanatatea, daca legea din Romania ar permite, cu acordul familiei, prelevarea unor tesuturi de la cei decedati.
Am reusit performanta sa ramanem singura tara comunitara, in care nu exista un protocol pentru aceste situatii, mai ales ca pentru grefele umane de os si de piele nu sunt alternative artificiale.
Medicii spun, ca in lipsa bancilor de tesuturi, singurele sperante ale celor raniti in incendii, celor cu malformatii osoase, sau care isi pierd vederea, vin dinspre membrii familiei.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
La 5 zile dupa ce a primit o cornee de la un pacient in moarte cerebrala, un om a reinceput sa vada.
Alti 400 de oameni, aflati la un pas de orbire, asteapta si ei un miracol.
Medicii oftalmologi spun ca au avut cazuri in care parintele a cerut sa renunte el insusi la unul dintre ochi, astfel incat copilul sa poata face un transplant de cornee si sa nu ramana orb.
La fel, pentru victimele incendiilor exista o singura sansa - recoltarea grefelor de la rudele apropiate.
Este ca un pansament natural, indispensabil in arsuri de gradele 3 si 4.
Dar pentru donator interventia e dureroasa si e nevoie de saptamani intregi pentru refacere.
O trauma care ar putea fi evitata, daca medicii ar putea cere acord de prelevare a tesuturilor de la familiile celor morti.
Oricat de cinic ar parea, timp de cateva ore dupa deces, corpul uman este un ansamblu de piese de schimb de care oricare dintre noi ar putea avea nevoie intr-o situatie limita.
Cornee, valve cardiace, artere, vase de sange, parti osoase si grefe de piele sunt tesuturi pentru care medicina moderna nu ofera inca o alternativa artificiala mai buna, in cazuri extrem de grave, precum arsuri profunde, insuficienta cardiaca sau malformatii de crestere a scheletului.
Medicii reclama lipsa procedurile si propun ca ele sa fie aceleasi ca in cazul prelevarii de la donatori morti cerebral, cand 70% dintre rude semneaza foaia de consimtamant.
Reluarea prelevarii de tesuturi de la morti ar constitui o alternativa vitala pentru 2.000 de pacienti anual si ar suplini lipsa bancilor de tesuturi, pe care va trebui sa le punem pe picioare pana in 2014.