Exista viata dupa cutremur: In Romania se construiesc cladiri nesigure

Ultima actualizare: 24-05-2012 15:36

Campania Exista Viata dupa Cutremur continua cu un nou caz revoltator. In Bucuresti, autoritatile nu pot sa demoleze un bloc desi nu exista autorizatie pentru constructie.

La 14.000 de kilometri distanta de Romania, in Chile, o tara model privind siguranta cladirilor, nu s-ar fi intamplat niciodata asa ceva.

In Romania, tara tuturor posibilitatilor, un dezvoltator a vrut sa arate ca poate ridica un imobil in Capitala fara sa respecte nicio norma in constructii.

Inspectorii primariei spun ca blocul e ilegal: in actele lor nici macar nu exista. A fost construit fara autorizatie si nimeni si nu se stie daca imobilul respecta vreo norma de siguranta privind rezistenta la cutremur.

Urbanistii se tem ca blocul e subred. La o prima analiza par sa existe multe erori de executie. Analizand cladirea, arhitectul sef al sectorului 4 spune ca proprietarul a construit intr-un fel pana la etajul 2 si altfel pana la etajul 5. Periculos pentru locatari si ciudat pentru orice inginer de structuri.

Inspectorii primariei spun ca la cutremur, blocul va ceda in zona stalpilor ingustati si se va reteza riscand sa cada peste cladirile din zona.

Scandalul edililor de sector cu proprietarul a inceput in 2008, cand inspectorii au aflat ca blocul exista si ca e deja locuit. Proprietarul, Vasile Nanau, a fost amendat pe loc cu un miliard de lei vechi, insa situatia nu s-a schimbat.

Proprietarul lasa atunci sa se inteleaga ca ar fi cerut avize pentru constructie, dar ca a fost refuzat. Il acuza pe arhitectul sef ca i-a cerut mita. Proprietarul a contestat amenda, iar in instanta a castigat pentru viciu de procedura.

Mai exact, desi blocul nu avea autorizatie, bucuresteanul amendat a motivat ca inspectorul trimis de primarie nu avea calitatea sa-l amendeze pentru ca in aceeasi zi, la cateva ore dupa inspectie, a fost mutat disciplinar in alt Serviciu de la primarie. Fusese pedepsit pentru ca nu isi informase timp de un an sefii despre cladire. Mai tarziu s-a aflat ca insusi inspectorul pedepsit ii daduse proprietarului ideea si documentele necesare pentru a-si sustine cauza in instanta si a castiga procesul.

Inspectorul a fost arestat doua luni mai tirziu in urma unui flagrant de luare de mita. In schimb, Nanau n-a platit niciodata si blocul lui a ramas in picioare. Procesul a fost prea lung si a depasit termenul de 2 ani in care se prescriu amenzile. Mai mult, in baza unor schite de mana si pe seama unei hotariri judecatoresti favorabile, acesta  a obtinut si un document care i-a permis sa intabuleze cladirea, adica imobilul e in legalitate, desi e complet ilegal. In 2010, edilii de sector vor un nou proces prin care sa obtina ordin de demolare a blocului pentru ca e periculos.

Chiar daca blocul va fi demolat, pe Vasile Nanau pedeapsa nu-l mai atinge: cladirea e inchiriata pe bani frumosi, investitia e recuperata si proprietarul e in castig. Mult prea tarziu, deci, pentru autoritati. Din nou, viata unor oameni e pusa in pericol din cauza haosului din sistem.

Autoritatile sunt legate de maini si de picioare: legea, prost facuta, impiedica evacuarea fortata si chiar efectuarea unei expertize, daca proprietarul nu e este de acord.

Nu e primul caz si, din pacate, nu va fi nici ultimul. In Romania, respectarea legislatiei e facultativa si tine mai mult de constiinta oamenilor decat de teama repercusiunilor. Cazul blocului construit ilegal pe strada Secuilor e doar inca o dovada a neputintei autoritatilor si a usurintei cu care investitorii pot obtine in instanta dreptul de a construi prericulos.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO