Exista viata dupa cutremur: Demolarile fara aviz, un pericol urias

×
Codul embed a fost copiat

De ce sa demolezi un perete care contribuie la siguranta cladirii? Pentru ca se poate. In Romania proprietarii de apartamente isi pun singuri viata in pericol, chit ca legea prevede ca demolarile se pot face doar cu avizul unui specialist.

Dar cum nimeni nu pleaca in control, atunci cand o sa vina cutremurul, pagubele vor fi devastatoare si din vina noastra.

Un cutremur devastator odata la 15 ani, si cutremure mai mici dar puternice, anual. Asta i-a indemnat pe chilieni sa impuna reguli stricte in blocurile de locuinte. Regula numarul unu: demolarea peretilor e interzisa. In Romania, cu un trecut seismic dureros, proprietarii parca fac concurs: cine darama cei mai multi pereti din apartament. Nu-i deranjeaza multi cu intrebari si, chiar daca sunt verificati din cand in cand, fac scandal de parca de vina ar fi oricine altcineva.

Proprietarul unei macelarii din sectorul 4 a decis, cu de la sine putere, sa-si extinda magazinul pentru ca masina de carne sa poata intra direct in bloc. Schimbarile facute sunt cu atat mai grave, cu cat ele au fost facute la parterul cladirii.

Epidemia modificarilor interioare fara discernamant a curpins de mult tot Bucurestiul. De multe ori, modificarile sunt atat de numeroase incat intreaga cladire risca sa se prabuseasca la un cutremur similar celui din 1977.

Citește și
Rares Nastase in Chile
Exista viata dupa cutremur: Calitatea materialelor primeaza pentru chilieni
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Intr-un bloc din sectorul 6, de exemplu, presedintele imobilului, Dumitru Manolache, ii cheama periodic pe inspectorii primariei - in bloc, la 17 din cele 44 de apartamente, lipsesc peretii despartitori de la bucatarii si holuri. Inspectorii cunosc bine situatia blocului, dar si faptul ca in zona mai sunt sute ca acesta, nesigure din cauza modificarilor.

In legea constructiilor, articolul 3 spune ca:

"Autorizatia de construire se elibereaza pentru:
-lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora". Mai exact pentru orice interventie care modifica forma unui perete".

Suna bine in teorie, legiuitorul a prevazut o amenda usturatoare, insa aceeasi lege, la articolul 31, precizeaza ca:
"Dreptul de a constata contraventiile si de a aplica amenzile prevazute se prescrie in termen de 2 ani de la data savarsirii faptei". Inspectorii spun ca nu ajung la timp la toate cazurile.

Si de aici i-a sarit tandara presedintelui de bloc. Omul sustine ca inspectorii s-au facut ca nu vad doi ani fara sa mai amendeze si ulterior au luat de bune expertizele facute de niste ingineri care n-ar fi vazut blocul sau cartea tehnica, dar care au eliberat documente care atesta ca disparitia peretilor nu a creat probleme.

Presedintele afirma ca daca amenzile nu se aplica proprietarii aduc documente care nu reflecta realitatea din locuinte. In acest bloc de exemplu, din documente reiese ca la demolarea peretilor de la bucatarie s-ar fi pastrat coloanele de aerisire, insa pana si inspectorii au vazut ca nu e asa.

Fara amenzi si fara un control riguros, inspectorii motivand ca nu pot intra in casele oamenilor, in Romania, demolarile au ajuns sport national, mai ales ca proprietarii se prevaleaza de o lacuna a legii.

Daca se schimba proprietarul chiar si in intervalul de prescriere de doi ani, cumparatorul nu mai poate primi amenda, dar are obligatia sa reconstruiasca peretii lipsa. Dar pentru asta asociatia trebuie sa il dea in judecata. In blocul din sectorul 6, proprietarii care au modificari in apartament au fost deja citati in instanta.

Toate aceste situatii aberante, spun specialistii, au sporit gradul de pericol al blocurilor in cazul unui cutremur. Chiar daca au fost construite bine schimbarile facute fara autorizatie le subrezesc. Inginerii demonstreaza prin experimente vulnerabilitatea unui astfel de imobil, mai ales daca peretii au fost daramati la parter. Fortele de forfecare sunt mai mari in treimea inferioara a cladirii.

De aceea in Chile modificarile interioare sunt interzise, cine face risca nu amenda, ci inchisoare pana la 5 ani. In Romania insa, in mod ciudat, autoritatilor nu le pasa ca un perete eliminat poate provoca tragedii.

Angajatii statului inchid ochii la incalcari ale legii, desi blocurile se dezechilibreaza si risca sa fie sectionate in zona peretilor lipsa. Daca nu s-ar demola peretii de umplutura, acestia ar opune rezistenta la trepidatii diminuand riscul colapsului. Cei care cred ca lasind o grinda in locul peretelui isi salveaza casa si viata, se insala. Distributia fortelor in caz de cutremur face incaperea la fel de nesigura, pentru ca grinda preia toate solicitarile si nu e calculata sa reziste.

In 1977, din cele 10 blocuri prabusite in Bucuresti, 9 aveau magazine la parter. Unul dintre turnurile prabusite era nou, insa avea la parter o agentie loto, ai carei angajati au taiat un stalp de rezistenta ca sa bage o masina oferita ca premiu.

Intr-o tara seismica, romanii isi taie cu buna stiinta craca de sub picioare. Nu invatam din greseli si luam decizii care la primul cutremur mare pot provoca moartea a sute sau chiar mii de oameni.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Exista viata dupa cutremur: In Romania se construiesc cladiri nesigure
Exista viata dupa cutremur: In Romania se construiesc cladiri nesigure

Cum sa respecte constructorii proiectele, cum sa nu faca lucrari de mantuiala, cand statul gireaza de fapt toate abaterile de la lege? Campania Exista Viata Dupa Cutremur prezinta un episod care ne face de rusine in toata lumea.

Exista viata dupa cutremur: Calitatea materialelor primeaza pentru chilieni
Exista viata dupa cutremur: Calitatea materialelor primeaza pentru chilieni

Nu fac rabat de la calitatea materialelor, chiar daca sunt fabricate la ei sau in alta tara. Este regula de aur, dupa care se ghideaza chilienii cunoscuti pentru exigenta lor in ceea ce priveste normele din constructii.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.