Cutremurul i-a adus inapoi la casa care nu mai exista. "Nici daca muncesc 10 ani in strainatate n-am bani de reparatii"
In sate si orase, la ses sau pe culmile din Nepal, zeci de mii de familii traiesc in continuare la limita. Chit ca au pierdut tot ce aveau, cei mai multi se considera norocosi pentru ca macar n-au ajuns in spitalele supraglomerate.
Cele doua cutremure care au zguduit tara in mai putin de o luna sunt considerate de acum cea mai mare tragedie din istoria tarii, in conditiile in care numarul mortilor a trecut de 8500. Un raport al Natiunilor Unite spune ca in continuare milioane de nepalezi au nevoie de asistenta.
Criza umanitara din Nepal este departe de sfarsit. In fiecare zi, apar alte cazuri dramatice. Raniti de care nu stia nimeni sunt adusi pe brate de la sute de kilometri departare pana in orasele mari, unde mai au cat de o cat o sansa la un tratament adecvat. Printre suferinzi sunt si copii, unii chiar prea mici ca sa mearga singuri. Pentru ajutorarea lor, Pro TV si UNICEF au declansat o campanie de strangere de fonduri. Numai impreuna le putem readuce speranta. Ajuta si tu copiii din Nepal. Trimite acum un SMS la 8827 si doneaza 2 euro. Numarul este valabil in retelele Vodafone, Orange si Telekom.
Tabara de refugiati din Kathmandu. Unul dintre corturile ridicate dupa cutremul din 25 aprilie ascunde fricile unei familii obisnuite. "Casa nu e distrusa complet dar e fisurata. nu pot sa risc sa ma duc acolo”, spun localnicii.
Asa ca cei trei copii tatal si bunica lor locuiesc aici de aproape doua saptamini. Mama urmeaza sa soseasca si ea din Malaezia, unde munceste de cateva luni. De altfel, nici barbatul nu era acasa atunci cand s-a petrecut tragedia. Omul a venit intr-un suflet din Dubai. Acum necazurile ii vor reuni.
"Un milion si jumatate de rupii este paguba. Si daca as lucra in euro, si orice as face, nu pot sa castig asa. Poiate daca as munci 10 ani in afara tarii”
Copiii lui merg in fiecare zi la un centru de educatie, improvizat in tabara. Este poate unul din putinele locuri in care simt ca se intorc la normalitate.
Oricat le-ar fi de greu acesti parinti au toate motivele sa se considere fericiti pentru ca fiii si fiicele lor au scapat intregi dupa ce s-a rupt pamantul. Multi altii zac prin spitale cu rani care ii vor tine la pat luni in sir.
Langa fetita care nu are mai mult de 11 ani, este si un bebelus de numai 4 luni. A fost prins sub daramaturi si ranit la picioruse. Ai lui nu il mai scapa din ochi.
Acesti oameni nu mai au unde sa se intoarca si nici cui sa ceara ajutor pentru ca si rudele lor sunt in situatii asemanatoare. Iar numarul sinistratilor creste de la o zi la alta.
In Nepal sunt si corespondentii Pro TV Paul Angelescu si Zsolt Vago, care, alaturi de reprezentantii UNICEF, au gasit o tara distrusa de cutremur, dar plina de speranta.