Reportaj ProTV la Templul din Kathmandu. Singura salvare cand totul e una cu pamantul: "Daca pierzi speranta, pierzi tot!"
La primul seism din Nepal, de pe 25 aprilie, in capitala Kathmandu s-a dezlantuit iadul. Cladiri vechi de sute de ani s-au transformat in mormane de moloz. Mii de oameni si-au pierdut viata, altii au ramas fara rude si prieteni.
La nici doua saptamani pamantul s-a cutremurat din nou, iar acum 60% dintre monumentele din patrimoniul mondial UNESCO au ajuns ruine.
PRO TV si UNICEF au lansat o campanie de strangere de fonduri ca sa-i ajute sa supravietuiasca in iadul in care s-au trezit dupa ce casele lor s-au facut una cu pamantul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ajuta si tu copiii din Nepal. Trimite acum un SMS la 8827 si doneaza 2 euro. Numarul este valabil in retelele Vodafone, Orange si Telekom.
Nepalezii care au supravietuit dezastrului traiesc acum de pe o zi pe alta. Rabda de foame si de sete, iar singurul punct de sprijin in acest taram al suferintei a ramas credinta.
Multe temple stravechi sunt acum naruite, insa in jurul lor continua sa se adune oameni si sa se roage.
Templul de unde si-a luat numele orasul Kathmandu s-a facut una cu pamantul. Lacasul de cult este vechi de cinci sute de ani, situat in curtea palatului regal, iar toate aceste cladiri fac parte din patrimoniul UNESCO.
In Kathmandu un om se roaga in fata unui cort ce-i tine loc de casa. In jur s-a ridicat dezolant un munte de caramida. Doar atat a mai ramas din Templul Maimutelor, care s-a prabusit partial pe 25 aprilie.
In fata unui dezastru de proportii, dincolo de pierderile materiale, muritorii isi cantaresc si sufletul. E momentul in care unii pierd, iar altii isi intaresc credinta in divinitate, indiferent de numele zeului la care se roaga.
In sufletele localnicilor, iti vor spune preotii budisti, speranta a ramas singura de neclintit, in vreme ce cladirile sunt una cu pamantul.
In budism, de altfel, pacatul este in mare parte inteles ca fiind ignoranta.
"Noi chiar credem in karma. In timpul vietii putem suferi pentru greselile din viata trecuta. Poate am facut rau altora, chiar daca oamenii sufera acum, ei tot au speranta si cred in zei, in zeite. Noi credem si speram ca vor avea grija de noi daca pierzi speranta, pierzi tot", spune un preot budist.
Poate si de aceea rar vei vedea oameni furiosi sau plangand de neputinta. Chit ca au pierdut oameni dragi sau bunurile stranse cu truda.
60% din monumentele UNESCO din Nepal sunt acum ruina Imaginati-va ca manastirile din Bucovina s-ar fi prabusit sau Coloana Infinitului ar fi zdrobita. O astfel de durere simt acum nepalezii.