In anii '90, 3 din 5 nemti nu stiau ca orasul exista. E construit in jurul padurii, iar locuitorii se simt mereu in vacanta

×
Codul embed a fost copiat

CAUTAM PRIMAR, EP 18. Avem o padure, ce facem cu ea? La noi o taie hotii intr-o noapte, fara sa fie pedepsiti, in timp ce in Germania este ingrijita pentru binele comunitatii.

Campania Stirilor PRO TV "Cautam primar, model european" vorbeste astazi despre legile speciale adoptate de nemti ca sa aiba cat mai multa verdeata. La ei, multe localitati s-au format prin unirea mai multor sate si comune, asa ca noile cartiere cuprind si suprafete mari cu paduri in care nu se construieste si nu se taie nici un copac.

Nemtii au o padure in mijlocul localitatii, dar nu se ating de ea, desi exista si la ei interese imobiliare. In orasul Bielefeld, autoritatile au luat din timp masuri ca zonele cu verdeata sa nu cada prada defrisarilor. Au construit insa coerent in jurul padurii, iar locuitorii se simt ca intr-o permanenta vacanta. Toate regulile adoptate de autoritati sunt menite sa pastreze o calitate a vietii care sa atraga in special populatie tanara.

Ce faci in Romania cand ai o padure langa localitate sau un parc urias in oras? Apar defrisarile, betonarile si interesele care vizeaza parcele votate si aprobate pentru constructii si haos urbanistic.

Ce fac nemtii cand au o padure mare in mijlocul unui oras se vede la Bielefeld, in nordul Germaniei. Nu se ating de spatiul verde, nu fac nimic ca sa perturbe un loc cu care se mandresc in toata Germania.

Citește și
Mannheim
Orasul din Germania in care oamenii platesc taxa pentru a intra in parc si toata lumea e multumita. Cum i-a convins primarul

"Poate parea suprinzator, dar suntem in oras, in stanga si dreapta ai numai padure. Mergem si iar mergem si tot spatii verzi”, relateaza Rares Nastase.

Bielefeld a devenit oras abia in 1973, din unirea mai multor comune, aflate pe coline. Iar padurea Teutoburg a fost inclusa la mijloc. In fata primariei vechi de sute de ani, directorul care raspunde de spatiile verzi in oras ne explica faptul ca Bielefeld se dezvolta urbanistic in exterior, nicidecum nu a fost invadata padurea din oras, pentru ca exista o hotarare locala care interzice acest lucru.

Nu ai voie sa faci nici macar o baraca in crangul care a fost declarat monument al naturii, si doar la periferia padurii au fost aprobate cateva vile, dar dupa ce propriertarii au platit o taxa uriasa orasului si au asteptat timp de 5 ani dezbateri publice, in care localnicii riverani sa fie de acord.

E o liniste totala in micile cartiere situate de jur imprejurul padurii. Te simti ca la tara, dar esti la oras. Localnicii nu sunt intr-un mediu urban doar cu buletinul, cum s-a intamplat in Romania, unde multe comune s-au tranformat peste noapte, desi au ulite cu noroi, iar autoritatile au mintit in acte, in privinda utilitatilor.

La Bielefeld vorbim de strazi pe care au toate retelele edilitare, si unde casele cochete au chiriasi tineri. Acest baiat are 19 ani, e deja casatorit si are un copil. S-a mutat dintr-un oras mai mare, pentru chiriile mici si preturile decente la teren langa padure.

In fata unei localitati cu strazi si cartiere intinse pe dealuri, edilii au fost nevoiti sa reconfigureze piata Primariei, special pentru a deveni un pol urban care sa conecteze toate zonele orasului de perimetrul din centru. Cel mai important rol l-a capatat tramvaiul.

Tramvaiul orasului are 7 statii subterane si alte 53 supraterane, fiind un soi de metrou usor, care leaga centrul de periferii si care are intarzieri de doar cateva zeci de secunde.

Orasul si-a dublat populatia in ultimii 30 de ani, in conditiile in care mai toate orasele germane si-au mentinut numarul sau chiar au scazut. Primaria are un departament da management in subordinea primarului si a angajat o agentie care sa promoveze annual orasul in toata Germania.

In anii 90 a existat un studiu din care a reiesit ca 3 din 5 nemti nu stiau ca orasul Bielefeld exista in tara lor. Astazi in Bielefeld e plin de tineri plecati din sudul bogat, ca sa studieze aici, intr-un orasel din nord care le ofera chirii mici si un spatiu linistit.

Lumea s-a retras in Germania spre comunitati mai mici, cu impozite pe masura, zone linistite cum este Bielefeld. Si odata ce trag populatie, creste natalitate si inevitabil alesii au statisticile de parta lor, asa ca au o mai buna justificare atunci cand cer de la provincie sau de la stat fonduri in sanatate sau invatamant.

La doi pasi de spitalul cu heliport, un tanar tureaza motorul masinii sport pe bulevard. In cateva secunde apare un politist care porneste dupa el sa il amendeze. E o lume ordonata, o societate in care esti amendat in centrul orasului pentru claxonat excesiv, iar autoritatile iau masuri pentru ca oamenii sa se simta bine cand ies la plimbare.

Dar pentru un centru aerisit, cu srazi cu mutle artere pietonale, autoritatile au gandit si pus in practica doua proiecte importante - o parcare supraterana si alta suberana, ambele la doi pasi de primarie. De cand intri in oras ai panouri electronice care iti comunica numarul de locuri disponibile si faptul ca parcarile sunt gratuite.

Parcarile gratuite sunt un alt indicator in Germania care arata ca autoritatile locale fac un efort si prefera sa nu incaseze bani la municipalitate, special pentru ca orasul sa fie unul primitor si aerisit, in competitia cu alte localitati mai mari, care percep mult mai multe taxe. Sunt masuri prin care micile comunitati atrag in special populatie de muncitori tineri, care ulterior pot sustine financiar o zona, prin impozitele lor. Bielefeld se dezvolta frumos, are spor demografic pozitiv. Isi pastreaza zonele verzi prin reguli stricte si apoi le promoveaza intens. Orasul are o strategie coerenta, iar rezultatul se vede in satisfactia si interesul cu care oamenii traiesc in acest loc.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Adrian Mutu a semnat! Ce echipă din Superligă va antrena
NEWS ALERT Adrian Mutu a semnat! Ce echipă din Superligă va antrena
Citește și...
Capitala Germaniei, un magnet pentru tineri. Cat ii costa pe studenti chiria intr-un oras in care pana si graffiti-ul e legal
Capitala Germaniei, un magnet pentru tineri. Cat ii costa pe studenti chiria intr-un oras in care pana si graffiti-ul e legal

CAUTAM PRIMAR, EP. 17. La fel ca Bucurestiul, Berlinul are chirii accesibile si anumite zone de ghetou cu imobile pline de grafiti. Dar asemanarile se opresc aici.

Orasul din Germania in care oamenii platesc taxa pentru a intra in parc si toata lumea e multumita. Cum i-a convins primarul
Orasul din Germania in care oamenii platesc taxa pentru a intra in parc si toata lumea e multumita. Cum i-a convins primarul

CAUTAM PRIMAR, EPISODUL 16. E plina tara de parcuri si paduri cu intrare libera, dar nemtii merg in spatiile verzi cu taxa.

Recomandări
Guvernul a adoptat ordonanța „trenuleț”, cu o nouă modificare. Ministrul Finanțelor: Nu este austeritate, ci „solidaritate”
Guvernul a adoptat ordonanța „trenuleț”, cu o nouă modificare. Ministrul Finanțelor: Nu este austeritate, ci „solidaritate”

Guvernul a adoptat luni ordonanța „trenuleț” privind unele măsuri fiscal-bugetare. Printre principalele măsuri se numără înghețarea pensiilor și a salariilor și anularea beneficiilor din industria IT.

Rusia respinge planul de pace al lui Donald Trump pentru Ucraina. Ce nemulțumiri au apărut la Moscova
Rusia respinge planul de pace al lui Donald Trump pentru Ucraina. Ce nemulțumiri au apărut la Moscova

Moscova a transmis că respinge planul de pace pentru Ucraina întocmit de echipa lui Donald Trump.

Pensiile și salariile la stat, înghețate. Facilități eliminate, reduceri de personal: ”Câți angajați vor pleca? Nu se știe”
Pensiile și salariile la stat, înghețate. Facilități eliminate, reduceri de personal: ”Câți angajați vor pleca? Nu se știe”

Guvernul a decis în ultima ședință de guvern pe anul acesta să înghețe salariile la stat și pensiile începând cu 2025, dar și să elimine facilitățile fiscale de care beneficiau angajații din IT, agricultură și construcții.