"De ce imi trebuie mie un sediu de primarie?" Ce lectii le dau primarii din Germania romanilor inainte de alegerile locale

×
Codul embed a fost copiat

CAUTAM PRIMAR. EPISODUL 1| De vineri Romania intra intr-o noua campanie electorala - cea pentru alegerea primarilor si consilierilor locali. Cateva mii de cetateni vor incerca din nou sa ne convinga sa le dam, pentru 4 ani, orasele si satele.

Pe unii ii stim prea bine, se fac de ani de zile ca se preocupa de ceea ce doar ei numesc "gospodarirea oraselor". Altii intra abia acum in politica. Fețele sunt noi, dar promisiuni asemanatoare. In valul de vorbe care ne va inunda in urmatoarele 4 saptamani, PRO TV incerca sa va ofere putina lumina. Ce ne dorim de la acesti oameni? De ce ii alegem? Ce trebuie sa asteptam de la ei? Ce suntem obligati sa le cerem, imperativ si urgent? Pentru ca in mainile lor va sta in modul cel mai concret Romania urmatorilor 4 ani. Si pentru ca nu mai vrem sa ne multumim si de aceasta data cu nimic, am facut o calatorie in Europa si am cautat modele, pe care vi le prezentam incepand de astazi, intr-o noua campanie a Stirilor PRO TV.

Va prezentam modele de orase europene in care oamenii traiesc frumos, modele de primari pentru care urbea chiar este gospodaria personala, primari care sunt in slujba oamenilor, primari care chiar stiu cum se ingrijeste un oras. Vom incerca asadar in fiecare zi a campaniei care incepe in aceasta noapte sa ne resetam asteptarile, sa stabilim standarde si sa ne construim criterii corecte. Ca sa stim nu doar pe cine sa alegem, dar mai ales ce sa cerem in fiecare zi din urmatorii 4 ani de la acesti cetateni pe care acum ii insarcinam sa cladeasca o Romanie mai frumoasa.

Regenerare urbana, solutii de trafic, reguli de santier, retele de utilitati, curatenie si peste toate un standard de viata ridicat, sunt capitole la care toate tarile dezvoltate ne surclaseaza detasat. Vestul Europei are numeroase modele ce pot fi comparate cu realitatile societatii romanesti, tocmai pentru ca alegatorii romani sa stie ce si cum seara de la alesii lor. Vorbim despre proiecte si viziuni pe termen lung, cu fonduri alocate eficient, si in folosul cetateanului pentru ca el a fost mereu prioritate in administratia locala vest europeana.

Citește și
Rares Nastase, ProTV, Cautam primar, model european
Stirile ProTV dau startul campaniei "Cautam primar, model european"."Romanii trebuie sa invete ca edilul e la dispozitia lor"

Germania - republica federala, 13 landuri, plus 3 orase-stat. 16 administratii cu propriile reguli si particularitati. Multe forme de conducere, si mai multe solutii si strategii. Peste toate domina insa o viziune unitara, care face din statul german poate cel mai bine organizat din lume, cand vine vorba de administratie locala. Edili din toate zonele Germaniei - de la primari de comune si orase mari, la consilieri foarte tineri, vorbesc la Stirile PRO TV despre initiative pentru o viata mai buna, mai presus de politica si propaganda. Un demers jurnalistic care a presupus zeci de ore de filmare si mii de kilometri parcursi intre localitati si santiere.

Stefan Guzu conduce o comuna cu doua mii de oameni, din fosta RDG, in nordul tarii. E primar in timpul liber, pentru ca lucreaza in mod normal ca sef de tura, la politia autostrazilor. La Stirile PROTV va povesti despre masuri luate pentru cetatenii lui, despre contracte pentru lucrari dar si despre biroul sau, din cladirea pompierilor.

Stefan Guzu, primarul comunei Ivenack: "De ce imi trebuie mie un sediu de primarie, am aici un telefon, o masa si un scaun sa vorbesc cu oamenii. Cine face primarii si face asta consider ca nu este responsabil!"
Reporter: Dar un tun nu v-ati gandit sa dati?
Stefan Guzu primarul comunei Ivenack: Ce este acela?"

Si societatea romaneasca are nevoie de normalitate, adica de localitati racordate la secolul in care traim, in care haosul sa fie inlocuit cu solutii corecte. Si in care edilii sa fie oameni dedicati, care sa faca meseria din pasiune si nu din interes. Prima regula in orasele vestice - primarul este intotdeauna la cheremul cetatenilor. De la edili de cariera, la cei aflati la primul mandat, vorbim de oameni pentru care meseria de primar e mai mult o obligatie civica, si mai putin un mijloc de imbogatire sau pentru acces in sfere de influenta. Marco Schutz a fost avocat inainte sa fie primar.

Marco Schutz, primarul orasului Tambach-Dietharz: "Nu castig mai mult decat castigam ca avocat. Salariul este unul mediu, ca al unui contabil din Germania."

Primari, ingineri si specialisti explica autonomia orasului, a districtului si a landului, si dau detalii despre modul in care investitiile private ajuta direct bugetele locale, dincolo de locurile de munca oferite in fiecare zona. Cornelia Ludwig a facut 15 ani de voluntariat pentru localitatea natala, inainte sa devina primar.

Cornelia Schulze Ludwig, primarita Storkow: "E meseria visurilor mele, mi-am transformat hobby-ul intr-o meserie, am facut dintotdeauna politica comunala, si imi face o placere deosebita sa lucrez pentru oameni, sa dezvolt sa imbunatatesc calitatea vietii, e ce imi place mie ce mai mult si nu as fi nimic altceva."

I-am intrebat pe alesii nemtilor despre interese locale, despre spagile din contracte, despre presiuni si despre goana dupa fonduri.

Boris Palmer, primarul orasului Tubingen: "Daca ai un argument bun, intotdeauna vei avea succes si vei obtine banii.
Reporter: Si functioneaza puterea argumentului in Germania?
Boris Palmer, primarul orasului Tubingen: Da. E cea mai buna meserie din lume!"

De cele mai multe ori cetatenii sunt primii care pun mana si fac, inainte sa ceara ceva de la primari si guvernanti. De ce sunt foarte gospodari, de ce societatea functioneaza eficient aflam si de la romanii care s-au integrat in sistemul german.

Viorica, romanca din Stuttgart: "Cred ca vine din copilarie de la scoala, aici daca lipsesti odata nemotivat, ai amenda 500 de euro. O singura data!"

Am filmat cum se face curatenie la sat si la oras, dar si cum primaria construieste inteligent - rezolva si spatiul locativ si face bani frumosi la buget. Am mers in locuri cu o urbanizare frumoasa. Departe de problemele si conditiile penibile cu care se confrunta satele si orasele romanesti, Germania e un permanent santier de modernizare. Cu noi si noi lucrari pentru cartiere, pasaje, piete centrale, transport subteran si suprateran. Solutii nu intodeauna estetice, dar adoptate cu succes de zeci de ani, in care prioritare au fost, sunt si vor fi nevoile oamenilor. Pentru ca ei au intotdeauna ultimul cuvant.

Si in Olanda, tot alegatorul e pus pe primul plan. Alesii construiesc vizionar si au in prim plan un standard de viata ridicat, pe care ar trebui sa il pretinda si romanii de la un viitor primar. La Stirile PRO TV veti putea vedea de ce se bucura localnicii si cat costa o casa, intr-un sat mirific, fara strazi si fara masini, din vestul Olandei:

Rezident:"O jumatate de milion de euro!"

Ce reguli de constructii si de trai exista intr-un astfel de loc, dar si ce inseamna o scoala civilizata dintr-un oras universitar olandez, vedem la Stirile PRO TV. Sunt locuri unde cetatenii sunt educati de mici sa ceara drepturi si sa taxeze abuzuri, dar si sa fie primii care fac ceva pentru comunitate. In Romania strategiile se schimba odata cu primarul, in tari ca Germania, Suedia sau Olanda orice proiect bun continua, pentru ca ii vizeaza pe oameni si nu interese private. In vestul Europei descoperim localitati cu multa industrie, cultura si istorie, in care primarul depune juramant in piata publica, chiar in fata oamenilor.

Gunter Czisch, primarul orasului Ulm: "E o foarte mare raspundere acest juramant, pentru ca reprezinta un lant de foarte multi predecesori care au incercat mereu sa se ridice la nivelul acestui juramant si pentru mine e o raspundere deosebita, dincolo de politica si de functie, sa ma ridic si din punct de vedere istoric la nivelul acestei raspunderi"

Cum se construieste, cum se obtin autorizatiile si cum sunt consultati oamenii, dar si ce inseamna colaborarea cu casele de arhitectura din tarile civilizate, vor fi subiecte abordate in detaliu, la Stirile PROTV.

Adrian Heiler, consultant Consulatul Romaniei la Munchen: "In politia locala nu e loc de ideologie, e ceva pentru oameni. Deci s-a tinut cont de dorinta oamenilor."

Orasele romanesti sunt infratite de ani buni cu localitati moderne din Vest, exista multe modele in care gandirea pe termen lung, controlul si buna organizare, au inlocuit interesul personal, frauda si risipa de fonduri. Romanii trebuie sa invete ca edilii sunt la dispozitia lor si nu invers, ca primarul le este dator pentru functia detinuta. Iar locuitorii trebuie sa se manifeste, sa taxeze un abuz, sa stie ce si cum sa ceara de la cel caruia ii acorda votul. O fi decizia la primar, dar acesta trebuie sa tina cont mereu de vointa alegatorilor. Sa le ofere un standard de viata cat mai ridicat, si pentru asta, sa faca investitii chibzuit.

Ne putem compara cu multe tari in privinta banilor alocati pentru investitii, doar ca la ei fondurile cheltuite se regasesc in conditii mai bune de viata, nu au luat drumuri obscure, prin risipa si deturnari rusinoase. Care trebuie sa fie imaginea corecta a unui primar si ce asteptari trebuie sa aiba romanii de la el, vedem prin numeroase exemple din tarile vest europene.

Tot, de astazi aveti, la dispozitie si o platforma online cautamprimar.stirileprotv.ro unde, puteti scrie ce, va doriti de la noii primari. Va asteptam mesajele, care vor fi, integrate intr-o harta, care ne va arata la final de ce schimbari au nevoie localitatile din Romania.
 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Piedone, trimis in judecata de DNA in dosarul Colectiv. 90 de persoane cer daune intre 30.000 si doua milioane de euro
Piedone, trimis in judecata de DNA in dosarul Colectiv. 90 de persoane cer daune intre 30.000 si doua milioane de euro

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul Colectiv.

Stirile ProTV dau startul campaniei
Stirile ProTV dau startul campaniei "Cautam primar, model european"."Romanii trebuie sa invete ca edilul e la dispozitia lor"

5 mai este ziua in care Stirile ProTV incep, la ora 19, difuzarea unei campanii, semnate de corespondentul special Rares Nastase.

Recomandări
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat

Noua rundă de negocieri pentru formarea Guvernului, purtate de PSD, PNL și UDMR, s-a încheiat sâmbătă seară fără a se ajunge la o înțelegere.

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

La Rânca a început deja vacanța de Crăciun. Turiștii au primit pomana porcului, țuică și vin fiert, direct pe pârtie
La Rânca a început deja vacanța de Crăciun. Turiștii au primit pomana porcului, țuică și vin fiert, direct pe pârtie

Pentru unii români a început deja vacanța de Crăciun, iar cei care au ajuns la Rânca, în Gorj, au intrat repede în atmosfera de sărbătoare.