Piedone, trimis in judecata de DNA in dosarul Colectiv. 90 de persoane cer daune intre 30.000 si doua milioane de euro
Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul Colectiv.
El este acuzat de savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit, cauzand vatamarea intereselor legitime ale unor persoane fizice si ale sectorului 4 al municipiului Bucuresti. In dosar, au fost deferite justitiei alte trei persoane din cadrul primariei, la data faptelor, pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit, cauzand vatamarea intereselor legitime ale unor persoane fizice si ale sectorului 4 al municipiului Bucuresti, respectiv: Aurelia Iofciu - sef al Serviciului autorizari comerciale, Larisa Luminita Ganea - consilier superior, Ramona Sandra Motoc - referent superior, ambele in cadrul aceluiasi serviciu.
Potrivit unui comunicat al DNA, infractiunea de abuz in serviciu (sub forma autoratului, respectiv a complicitatii) retinuta in sarcina inculpatilor consta in eliberarea acordurilor si autorizatiilor de functionare pentru doua societati comerciale intr-o modalitate care a incalcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea ca nu au fost respectate dispozitiile privind controlul dupa emiterea autorizatiilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
DNA precizeaza ca primarul si functionarii serviciului de autorizari comerciale aveau exclusiv competenta de a emite acorduri si autorizatii de functionare pentru societatile comerciale cu obiect de activitate baruri, cluburi, restaurante.
Cristian Popescu-Piedone, conform procurorilor, a incalcat HG 1739/06.12.2006, art. 1 lit. g si dispozitiile din Legea 307/12.07.2006 privind apararea impotriva incendiilor, respectiv art. 14 lit. f, si la 14 ianuarie 2015 a eliberat acordul de functionare si autorizatia de functionare pentru SC Colectiv Club SRL, desi clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.
Inculpatele Iofciu si Ganea l-au sprijinit pe primarul sectorului 4 in emiterea celor doua acte administrative, cu incalcarea dispozitiilor legale, in sensul ca cea din urma le-a intocmit, iar prima mentionata le-a avizat, arata DNA.
Sursa citata precizeaza ca autorizarea functionarii SC Colectiv Club SRL, ca unitate de alimentatie publica fara autorizarea de securitate la incendiu, de catre Piedone, cu sprijinul inculpatelor Iofciu si Ganea, a determinat un folos necuvenit pentru firma respectiva in cuantum de peste 62.000 lei si punerea permanent in pericol a vietii, sanatatii, integritatii corporale a celor care s-au aflat in incinta clubului in perioada ianuarie - 30 octombrie 2015, prin acceptarea functionarii acestuia in lipsa masurilor tehnice de prevenire sau reducere a urmarilor in caz de incendiu, generatoare de risc pentru clienti si angajati.
"Omisiunea verificarii de catre inculpati a indeplinirii cerintelor de securitate la incendiu, prealabil autorizarii SC Colectiv Club SRL, a facut inapte masurile tehnice, operative care ar fi putut sa previna sau sa reduca urmarile din data de 30 octombrie 2015, in conditiile izbucnirii incendiului in club. In acest fel exista o legatura de cauzalitate mediata intre indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu de catre inculpati, rezultatul dramatic si prejudiciul adus partilor civile din prezenta cauza, fiind antrenata raspunderea in solidar cu partea responsabila civilmente, sectorul 4", sustin procurorii.
DNA mentioneaza ca, la data de 30 ianuarie 2015, cu sprijinul inculpatelor Iofciu si Motoc, primarul, cu incalcarea prevederilor legale, a emis acordul de functionare si autorizatia de functionare pentru o alta societate, pentru desfasurarea activitatilor de alimentatie publica, desi restaurantul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.
Emiterea acordului si autorizatiei in folosul functionarii clubului fara autorizarea de securitate la incendiu a determinat, in opinia anchetatorilor, un folos necuvenit pentru firma respectiva, in cuantum de peste 147.000 lei si punerea permanent in pericol a vietii, sanatatii, integritatii corporale a celor care s-au aflat in incinta restaurantului in perioada ianuarie - 30 octombrie 2015 prin acceptarea functionarii acestui club in lipsa masurilor tehnice de prevenire sau reducere a urmarilor in caz de incendiu, generatoare de risc pentru clienti si angajati.
"Pentru prejudiciile morale si materiale suferite ca urmare a tragediei din 30 octombrie 2015, ce a avut loc in clubul Colectiv, in perioada noiembrie 2015 - aprilie 2016 un numar de 90 de persoane au depus cereri scrise de constituire de parte civila, dintre care 27 sunt persoane care au suferit vatamari (rani, arsuri etc) in urma incendiului din club, iar 63 sunt mostenitori/ succesori ai celor decedati. Sumele cu care acestia s-au constituit parti civile variaza intre 30.000 euro si 2.000.000 euro", mai precizeaza DNA.
In vederea recuperarii prejudiciului, asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor Piedone, Iofciu si Motoc a fost instituit sechestru asigurator. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.
Sursa: Agerpres
Etichete: dna, trimitere in judecata, Cristian Popescu Piedone, colectiv,
Dată publicare:
05-05-2016 16:24