Calatoria Galaxy S6 a ajuns in orasul unde masinile stau iar Internetul alearga. Trepte de viteza in Seul
CalatoriaS6 a descoperit in capitala Coreei de Sud un oras ultra-performant, care incearca acum sa foloseasca tehnologia si pentru o calitate mai buna a vietii
De la aproape 500 de metri deasupra nivelului marii, din varful cladirii Seoul N Tower, se vede cel mai bine pulsul unui oras al viitorului. Sute de zgarie-nori cat privesti cu ochii se inalta printre cartierele care refuza sa renunte la traditionalism. Filmate cu noul Galaxy S6 pe care-l am la indemana, soselele se vad perfect de la distanta: sunt veritabile artere prin care curge sangele unui oras de tip nou: mii si mii de masini ce zici ca nu se opresc niciodata. Seulul traieste si traieste la intensitate maxima.
E greu sa-ti imaginezi ca un astfel de oras se poate bloca. Un oras cu cea mai lunga retea de trasport metropolitana din lume, cu 18 linii de metrou si tren si peste 500 de statii, cu 30 de poduri care traverseaza raul Han, cateva autostrazi cu nenumarate benzi. Un oras cu tehnologie la tot pasul, intr-o tara care a inventat cel mai rapid procesor pe noul meu telefon, dar care accepta ca pe sosele momentan nu se poate mai rapid. Da, accepta, pentru ca nimeni nu depaseste viteza legala nici cu jumatate de kilometru pe ora. E greu sa-ti imaginezi mai ales cand vii dintr-un oras in care iti explici blocajele tocmai pentru ca practic nu exista absolut nimic performant in reteaua de transport.
Ziua, noaptea, in timpul saptamanii sau in weekend, metropola coreeana e mai aglomerata ca Bucurestiul. Mai organizata, dar mult mai aglomerata. In zona metropolitana Seul traiesc insa mai multi oameni decat in toata Romania. Ca sa ajunga la serviciu, pleaca si cu trei ore inainte.
Dincolo de trafic insa viteza este in tot si in toate. Hai, poate mai putin in liftul hotelului in care locuim, altfel ultramodern si el. In rest, orasul se alimenteaza cu performanta. Nu pare a exista masina mai veche de 2-3 ani, desi sunt peste un milion pe strazi. Cu trenul ajungi in trei ore in al doilea oras al tarii, distanta pe care cu masina o faci in sase ore. Metroul vine non-stop si anunta digital tot, ca sa-ti planifici pana la perfectiune traseul. Internetul e pretutindeni. Si se bate pe bune cu Romania la viteza.
In tot acest context, localnicii au nevoie de orice le poate usura viata, iar asta se vede peste tot. Noul Galaxy S6 face parte din peisaj: putere de procesare de top si Internet fara limita de viteza. Orice aplicatie e la cateva atingeri de ecran distanta.
Larisa, Alin si Radu au trait pe viu acesta experienta in primul popas al Calatoriei S6. Cei trei castigatori ai calatoriei in jurul lumii in 15 zile au facut primul popas la Seul. Au inteles cum functioneaza viteza intr-un oras al viitorului, de la etajul 63 al celei mai inalte cladiri din capitala Coreei de Sud. Au testat Internetul in cea mai adanca statie de metrou din oras si pe traseul subteran al unei linii.
Au strabatut metropola in lung si in lat, pe soselele-i aglomerate, dar organizate. Orasul traieste, respira, vibreaza, dar dupa regulile lui. Pare ca el dicteaza ritmul, iar oamenii se adapteaza. "Uneori parca e prea rapid", recunoaste Larisa. Oamenii sunt insa cei care-si decid intr-un final soarta, stilul de viata si aici, ca oriunde, iar atunci cand o fac, orasul se adapteaza.
La inceputul anilor 90, coreenii au realizat ca industria si tehnologia nu le mai sunt de ajuns si ca, daca nu o folosesc si pentru a-si imbunatati stilul de viata, progresul le poate distruge natura si, ulterior, probabil chiar viata. N-am intalnit alt loc in care oamenii sa aprecieze mai mult coltisorul de natura pe care il au la dispozitie, minusul in comparatie cu aglomeratia urbana din jurul lui. Cel mai mare parc din Seul se transforma in weekend, mai ales vara, in loc camping. Raul Han a fost ecologizat atat cat a mai fost posibil dupa ani de poluare. Pescuitul si inotul nu sunt permise nici astazi. Localnicii dorm peste noapte in corturi in parc, alearga sau se plimba cu bicicleta, joaca fotbal sau baseball, la "umbra" zgarie-norilor construiti tot de ei. Sau doar se odihnesc, respira, cu smartphone-ul de ultima generatie langa ei. Se bucura de Internetul de mare viteza in singurul loc din Seul in care pare ca agitatia sta pe loc si e bine ca se intampla asa.
Cetateanul eco-tech este si unul din cele trei subiecte ale experientelor pregatite la Seul de life-coach-ul Cristian Onetiu pentru cei trei participanti la #CalatoriaS6. "La Seul vom vorbi despre mediul in care traim, cat de vibrant este, cum ne poate scoate din zona noastra de confort, cat de mult ne inspira. A doua arie este zona de prieteni si de social, cum sunt oamenii. A treia este cat de mult sunt acesti oameni eco-tech citizen. Adica e pus la punct cu toate tehnologiile, dar e si preocupat de mediul in care traieste", le-a explicat Onetiu lui Alin, lui Radu si Larisei in prima zi la Seul. La plecare, vom afla concluziile, iar voi le veti putea citi pe www.calatoriagalaxyS6.ro.
Urmariti-ne insa zilnic in #CalatoriaS6 si pe LIVE BLOG pe www.stirileprotv.ro.
Sursa: Pro TV
Etichete: Coreea de Sud, samsung, Seul, samsung galaxy,
Dată publicare:
26-04-2015 09:25