Acordul privind Brexitul a fost respins, pentru a doua oară, de Parlamentul britanic
Acordul premierului Theresa May privind Brexit a fost respins, pentru a doua oară. Un număr 391 de parlamentari au votat "împotrivă" față de 242 "pentru".
Acrodul fusese modificat faţă de versiunea din noiembrie anul trecut, respinsă deja în ianuarie.
În continuare, rămâne posibilă doar retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană pe 29 martie, fără un acord, sau amânarea datei pentru Brexit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe planul politicii interne britanice, Reuters apreciază că sunt posibile inclusiv alegeri anticipate sau un nou referendum.
Theresa May s-a adresat Camerei Comunelor imediat după votul de marţi şi şi-a exprimat regretul faţă de rezultat.
Premierul Marii Britanii a menționat că miercuri parlamentarii trebuie să voteze dacă doresc ca țara să iasă din Uniunea Europeană fără acord, scrie The Guardian.
Ea a afirmat că parlamentarii trebuie să decidă și dacă vor să revoce Articolul 50 din Tratatul UE, referitor la retragerea unui stat membru, sau să convoace un nou referendum pe tema Brexit. În orice caz, a adăugat ea, Uniunea Europeană va dori să ştie ce intenţionează să facă britanicii în cazul unei amânări.
Liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbin, a declarat că versiunea de Brexit fără acord este inacceptabilă şi că este timpul pentru alegeri anticipate.
Mulți parlamentari au anunțat că sunt împotriva acordului
Marți, un important grup de parlamentari eurosceptici din Partidul Conservator al premierului Theresa May au anunţat că se opun înţelegerii la care aceasta a ajuns cu Bruxelles-ul în privinţa mecanismului de ''backstop''.
Prin urmare, aceștia au anunțat că vor vota împotriva acordului privind Brexitul.
Potrivit Agerpres, care citează Reuters, în felul acesta scad șansele şefei executivului de a obţine în Camera Comunelor aprobarea acordului ce va fi supus votului deputaţilor în cursul serii de marți.
Deputatul conservator Bill Cash a declarat că el şi alţi deputaţi jurişti au analizat avizul consilierului juridic al guvernului Geoffrey Cox şi au ajuns la concluzia că documentul convenit luni seară de premierul Theresa May cu Bruxelles-ul ”nu îndeplineşte criteriile stabilite de guvern însuşi'', deşi şefa executivului susţine că a obţinut de la liderii europeni garanţii obligatorii legal care să răspundă preocupărilor britanicilor că prin mecanismul de ''backstop'' privind frontiera nord-irlandeză Regatul Unit riscă să rămână pe termen nedefinit în uniunea vamală europeană.
''În urma analizei noastre legale şi a altora, nu recomandăm acceptarea moţiunii guvernului'', a indicat Bill Cash, vorbind în numele European Research Group, ce reuneşte circa 80 de parlamentari eurosceptici.
Anunţul său survine după ce consilierul juridic al guvernului, Geoffrey Cox, a declarat că documentul convenit luni de premierul Theresa May cu Bruxelles-ul doar reduce, nu exclude riscul ca Regatul Unit să rămână captiv în uniunea vamală europeană dacă Londra şi UE nu ajung la o înţelegere permanentă care să evite reapariţia unei aşa-numite ''frontiere dure'' între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.
Documentul ''are în vedere riscul de a rămâne prinşi în (mecanismul de) ''backstop'' prin rea credinţă sau acţiuni deliberate ale UE şi el reduce semnificativ acest risc'', a spus Geoffrey Cox în faţa parlamentului de la Londra.
''Pentru Camera Comunelor problema este dacă, ţinând cont de aceste îmbunătăţiri, sub aspect politic, Camera adoptă aceste aranjamente'', a indicat Geoffrey Cox, subliniind că scopul avizului său juridic este doar să informeze asupra a ''ceea ce este în esenţă o decizie politică pe care fiecare dintre noi trebuie să o ia''. Iar ''acum a sosit momentul să votăm pentru acest acord'', a adăugat el.
Acordul privind Brexitul, respins de Camera Comunelor în ianuarie din cauza mecanismului de ''backstop'', este supus din nou votului deputaţilor britanici marţi seară. Dacă acordul pică din nou la vot, Theresa May a promis că miercuri va cere Camerei Comunelor să voteze ieşirea din UE fără un acord pe 29 martie.
Dacă deputaţii resping şi această variantă, joi ar urma un vot pentru o amânare a Brexitului, care în opinia şefei executivului britanic nu ar trebui să depăşească sfârşitul lunii iunie. O eventuală amânare a Brexitului are însă nevoie şi de acordul liderilor europeni.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres
Etichete: Marea Britanie, londra, brexit, theresa may,
Dată publicare:
12-03-2019 16:24