UE oferă Londrei posibilitatea de a ieşit unilateral din uniunea vamală. "Nu-i forţăm"


Ultimul update: Vineri 08 Martie 2019 20:52
Data publicarii: Vineri 08 Martie 2019 20:47
Categorie: Stiri externe
Brexit - AFP/Getty

Uniunea Europeană este pregătită să ofere Marii Britanii dreptul unilateral de a ieşi din uniunea vamală a blocului european, a anunţat negociatorul-şef Michel Barnier

Michel Barnier a subliniat, totuşi, că Marea Britanie va trebui să îşi onoreze angajamentul de a prezerva o graniţă fără controale între Irlanda (UE) şi Irlanda de Nord (Marea Britanie), scrie News.ro.

„Uniunea Europeană se angajează să îi ofere Marii Britanii opţiunea de a ieşi din uniunea vamală unilateral în timp ce celelalte aspecte ale plasei de siguranţă vor trebui menţinute pentru a evita o graniţă strictă. Marea Britanie nu va fi forţată să facă parte dintr-o uniune vamală împotriva voinţei ei”, a afirmat Barnier.

„Uniunea Europeană va continua să lucreze intens în următoarele zile pentru a se asigura că Marea Britanie părăseşte UE cu un acord”, a precizat el.

Aşa-zisa „plasa de siguranţă” din varianta actuală a acordului Brexitului prevede ca Marea Britanie să rămână pe termen nedefinit în uniunea vamală a UE pentru a se evita o graniţă strictă între Irlanda şi Irlanda de Nord şi reprezintă principalul motiv pentru care parlamentul britanic a respins acordul în ianuarie.

Premierul britanic Theresa May va supune votului un nou acord în faţa parlamentului britanic pe 12 martie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO