Stăpânii de animale vor fi afectați de Brexit. Analiza care costă 260 de lire

×
Codul embed a fost copiat

Când au votat cu dezinvoltură pentru Brexit, cei mai mulţi dintre britanici n-au luat în calcul sumedenia de complicaţii pe care le va aduce ieşirea Regatului din Uniunea Europeană.

De la unele vitale, precum posibilele cozi interminabile ale celor 8 milioane de camioane care traversează anual Canalul Mânecii, până la aspecte aparent mărunte, precum circulaţia animalelor de companie.

Oscar nu pare din cale-afară de îngrijorat în legătură cu Brexitul, dar nu la fel stau lucrurile cu stăpânul lui. Bărbatul are o afacere botezată „Pets to go", care trece anual mii de animale de companie din Europa spre Regat şi înapoi.

Deocamdată, Oscar face călătoria fără mari bătăi de cap, datorită paşaportului european pentru animale. Însă, după Brexit, va fi probabil nevoie de completarea multor formulare şi poate chiar de o analiză a sângelui înainte să revină în Franţa.

„Nu prea există nimic cert în legătură cu ce va însemna Brexitul pentru afaceri, pentru transporturi. E cam haos.”

Citește și
Brexit - AFP/Getty
UE oferă Londrei posibilitatea de a ieşit unilateral din uniunea vamală. "Nu-i forţăm"

Cu 2000 de animale care trec zilnic Canalul Mânecii, orice schimbare a regulilor ar însemna complicaţii şi costuri pentru stăpânii de animale.

„Până nu știm ceva sigur, nu mai călătorim cu animalele noastre. Umblă zvonul că se va cere un test de sânge. Iar veterinarii britanici te taxează cu 260 de lire sterline pentru aceste analize, ceea ce înseamnă mult, mai ales când ai trei câini.”

Mai nimeni nu pare să aibă o idee clară în privinţa a ce va aduce Brexitul, dar costurile sunt deja semnificative. Serviciile vamale franceze au cheltuit până acum 68 de milioane de dolari pentru o nouă incintă, angajarea a peste 700 de noi vameşi şi a altor sute de inspectori veterinari.

Jim Bitterman, coresp CNN: „Responsabilii vamali de aici spun că se pregătesc de câțiva ani pentru cel mai rău scenariu. Asta înseamnă întoarcerea la epoca declarațiilor vamale, a inspecțiilor de sănătate și igienă, la verificarea animaleor de boli, a fructelor și a legumelor pentru pesticide și dăunători. Pe scurt, e vorba de restabilirea unor controale care s-au desființat de 25 de ani.”

În conformitate cu regulile Uniunii Europene, inspecţiile vamale se fac la întâmplare, prin sondaj. Însă, o dată cu Brexitul, vameşii francezi vor fi probabil mult mai meticuloşi. Francezii au realizat un filmuleţ în care explica oamenilor cum să evite întârzierile la traversarea Canalului cu feribotul ori trenul, rezervând online călătoria.

Însă, pentru cele 8 milioane de camioane care traversează anual Canalul, ar fi cam greu să fie completate formularele în avans.

Directorul Servicului Vamal pentru Nordul Franţei: „Este posibil ca noile formalități vamale să sporească costul transportului. Nu știm cum vor reacționa companiile la costurile suplimentare și la restricțiile privind circulația mărfurilor.”

Un exemplu este carnea. În prezent, Franta importă 55% din carnea de miel consumată, în mare parte din Marea Britanie. De regulă proaspătă. Întârzierile în vamă ar însemna că produsele trebuie să fie congelate, ceea ce ar pune carnea de miel britanică în competiţie directă cu marii exportatori de pe glob, precum Noua Zeelandă.

Tot acest haos îi îngrijorează şi pe proprietarii de cai care îşi duc frecvent armăsarii din Franţa în Regat şi înapoi pentru împerechere şi curse. Tot mai mulţi au început să anuleze deplasările.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Cel mai cunoscut japonez din SUA le-a rupt inima fanelor
Cel mai cunoscut japonez din SUA le-a rupt inima fanelor
Citește și...
Preşedintele PE: Brexitul poate fi amânat doar până în iulie.
Preşedintele PE: Brexitul poate fi amânat doar până în iulie. "E problema lor"

Este esenţial să împiedicăm o evadare dezordonată şi fără acord a Marii Britanii din UE, a declarat preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani într-un interviu acordat grupului media Funke, informează sâmbătă Reuters.

UE oferă Londrei posibilitatea de a ieşit unilateral din uniunea vamală.
UE oferă Londrei posibilitatea de a ieşit unilateral din uniunea vamală. "Nu-i forţăm"

Uniunea Europeană este pregătită să ofere Marii Britanii dreptul unilateral de a ieşi din uniunea vamală a blocului european, a anunţat negociatorul-şef Michel Barnier

Fenomen înfricoșător în Marea Britanie. 11 adolescenți au murit doar anul acesta
Fenomen înfricoșător în Marea Britanie. 11 adolescenți au murit doar anul acesta

Pe lângă Brexit, un subiect care îi îngrijorează zilele acestea pe britanici este "epidemia" de atacuri cu arme albe.

Semne îngrijorătoare privind economia mondială. Pe cine aruncă vina analiștii
Semne îngrijorătoare privind economia mondială. Pe cine aruncă vina analiștii

Economia mondială continuă să dea semne îngrijorătoare de slăbiciune.

Francezii au făcut o
Francezii au făcut o "simulare" şocantă de Brexit. Ieşirea din UE ar putea fi amânată

Marea Britanie are la dispoziţie 48 de ore să scoată Brexitul din impas.

Recomandări
Revoltător. Cum ”se lua șpagă” la un spital din București: ”5 la sută la facturile plătite dacă le plăteau mai repede”
Revoltător. Cum ”se lua șpagă” la un spital din București: ”5 la sută la facturile plătite dacă le plăteau mai repede”

Corupție cronică, PARTEA I. Săli de operație și terapie intensivă pline de moloz, clădiri care stau să cadă peste pacienți, echipamente medicale vitale... lipsă.  

Ion Iliescu a împlinit 94 de ani. Interviu inedit: ”Nu am vrut ca România să fie experimentul nord-coreean al lui Ceaușescu”
Ion Iliescu a împlinit 94 de ani. Interviu inedit: ”Nu am vrut ca România să fie experimentul nord-coreean al lui Ceaușescu”

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a acordat un interviu inedit consilierului său, Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii și deputat, într-un podcast pe care acesta l-a publicat pe blogul președintelui de onoare al PSD.

Poliția lui Vladimir Putin a închis cimitirul în care e îngropat Navanîi. Gestul impresionant făcut de rușii care îl admirau
Poliția lui Vladimir Putin a închis cimitirul în care e îngropat Navanîi. Gestul impresionant făcut de rușii care îl admirau

Cimitirul în care a fost îngropat, vineri, Aleksei Navalnîi, a fost închis de poliție duminică după-amiază, deși mii de oameni încă stăteau la coadă si voiau sa ajunga la mormântul celui mai înverșunat critic al regimului Putin.