Noi negocieri pentru Brexit. Cât timp vor putea străinii să stea în UK fără viză


Ultimul update: Marti 12 Martie 2019 10:13
Data publicarii: Marti 12 Martie 2019 08:58
Categorie: Stiri Brexit

Theresa May a mers, luni seară, la Strasbourg pentru negocieri de ultim moment cu liderii europeni, care au continuat până târziu în noapte.

A obţinut garanţii juridice cu privire la frontiera irlandeză şi va cere marți din nou Parlamentului să aprobe acordul de retragere.

Nu este clar, însă, dacă ceea ce i-au oferit europenii va convinge Parlamentul. Brexitul ar trebui să se producă pe 29 martie.

Theresa May şi Jean-Claude Juncker au anunţat, în noaptea de luni spre marți, că acordul pentru Brexit rămâne neschimbat. I se adaugă însă două documente cu valoare juridică, referitoare la backstop. Acestea ar trebui să liniştească parlamentarii care se temeau că Marea Britanie va rămâne prizoniera Uniunii prin acest mecanism, menit să prevină reinstaurarea frontierei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord.

Theresa May, premierul Marii Britanii: „Un instrument comun cu greutate legală comparabilă cu a acordului de retragere va garanta că UE nu poate acţiona cu intenţia de a aplica backstopul la nesfârşit. Dacă o fac, vom putea apela la arbitraj şi Marea Britanie poate suspenda backstopul."

În al doilea rând, Marea Britanie şi Uniunea Europeană se angajează printr-o declaraţie comună să înceapă imediat negocierile pentru înlocuirea acestui mecanism. Nu este clar dacă e de ajuns pentru ca Parlamentul britanic să aprobe acordul de retragere.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene: „Vreau ca alegerea să fie cât se poate de clară: este acest acord sau Brexitul ar putea să nu se mai întâmple deloc. Nu vor mai fi noi interpretări ale interpretărilor şi noi asigurări ale asigurărilor."

Pe de altă parte, dacă plănuiţi să vizitaţi Marea Britanie în următoarele luni, procesul nu va fi cu mult diferit fată de acum.

Potrivit acordului de Brexit, europenii vor putea sta în Regat timp de 90 de zile fără viză. Lucrurile se vor schimba din 2021, adică la sfârşitul perioadei de tranziţie, când Londra ar putea introduce vize de călătorie pentru europeni. Nu este clar în ce măsură va descuraja acest lucru călătoriile. Printre turişti părerile sunt împărţite.

Turistă: „Sunt mulţi oameni în Europa care gândesc ca mine, că dacă va fi nevoie de viză pentru Londra şi Marea Britanie vor prefera să aleagă alte destinaţii."

Turistă: „Înainte de Uniunea Europeană, oamenii veneau la Londra şi vor continua să vină."

Deocamdată, europenii care călătoresc în Marea Britanie nu au nevoie de asigurare medicală, dar vor avea din 2021. Tot de la sfârşitul perioadei de tranziţie, pe teritoriul britanic va înceta să se aplice regulamentul european privind tarifele de roaming. Altfel spus, o să vă coste mai mult să vorbiţi la telefon cu cei din tzară în timpul concediilor în Marea Britanie.

Allen Simpson, reprezentantul autorităţii pentru turism: „Preocuparea turismului londonez în ceea ce priveşte Brexit este ca vizitatorii noştri să primească informaţiile corecte şi să aibă încredere că vor putea în continuare să vină la Londra în săptămânile şi lunile următoare."

Guvernul de la Londra le garantează celor trei milioane de europeni din Marea Britanie dreptul de a continua să locuiască şi să lucreze acolo. Dar lucrurile vor sta diferit dacă plănuiţi să vă instalaţi în Marea Britanie de-acum încolo. În acest caz veţi avea nevoie de permis de muncă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Stăpânii de animale vor fi afectați de Brexit. Analiza care costă 260 de lire
Preşedintele PE: Brexitul poate fi amânat doar până în iulie.
UE oferă Londrei posibilitatea de a ieşit unilateral din uniunea vamală.
VIDEO PROTVPLUS.RO
Reacția lui Eduard când și-a văzut camera renovată de echipa Visuri la cheie

03:28
Dragoș Bucur, surpriză inspirată din filmele western pentru Eduard

07:14
Povestea emoționantă a lui Eduard, un băiețel de opt ani imobilizat în scaun cu rotile pe viață

05:05
Revista Beau Monde a aniversat 18 ani de la apariție. Cătălin Măruță, gazda evenimentului

04:59
În calitate de ce va fi invitat Jeremy la nunta Carolinei

03:11
România, o nouă istorie pentru o nouă națională! Cucerim nordul! România U21 – Finlanda U21, joi de la ora 20:00, ÎN DIRECT la PRO TV! Bucurați-vă de fotbal!

00:30
Istoria EURO 2020 nu se scrie fără noi la București! Pe 15 noiembrie, România – Suedia se vede în direct la PRO TV de la ora 21:45!

00:30
Cu Amalia Năstase, fosta soție a lui Ilie Năstase, pe urmele copilăriei

06:11
Simina, fosta soție a lui What's Up, face dezvăluiri la câteva luni de la divorț

Simina: "Cred că într-o zi vine o întrebare dacă este iubire sau obișnuință"


13:55
Accidentele rutiere, tot mai dese în ultimii ani

"Un moment de neatenție la volan poate crea traume ireparabile în familie"


12:16