Sorin Grindeanu, dupa declansarea oficiala a Brexit: Pentru Romania, Regatul Unit este un partener esential si asa va ramane

Dată publicare: 29-03-2017 15:38
Dată actualizare: 01-04-2017 07:02


sorin grindeanu inquam

Premierul Sorin Grindeanu isi exprima regretul ca Marea Britanie nu va mai fi un partener in cadrul comunitatii europene, precizand ca prioritatea Guvernului este acum protejarea drepturilor cetatenilor romani in Marea Britanie.

"Pentru Romania, Regatul Unit este un partener esential si asa va ramane", mai afirma premierul.

Guvernul Romaniei a luat act de decizia Guvernului britanic de a activa in mod oficial articolul 50 al Tratatului de la Lisabona prin care se declanseaza procesul de iesire din Uniunea Europeana.

"Regret faptul ca Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord nu va mai fi partenerul nostru in interiorul structurilor si institutiilor comunitare. Speram ca negocierile se vor purta intr-un spirit constructiv, privilegiind interesele pe termen lung ale ambelor parti, intrucat necesitatea unor legaturi cat mai stranse intre Uniunea Europeana si Regatul Unit nu poate fi pusa la indoiala. Prioritatea noastra este, acum, protejarea drepturilor cetatenilor romani in Marea Britanie", a declarat premierul Grindeanu, citat intr-un comunicat.

Conform sursei citate, Guvernul se va implica activ in protejarea drepturilor si intereselor cetatenilor romani in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, in promovarea mecanismelor de consolidare a colaborarii Uniunii Europene cu Marea Britanie post Brexit si in pastrarea prevederilor bugetare europene privind Politica de Coeziune si Politica Agricola Comuna a UE 2014-2020.

Executivul precizeaza ca va actiona cu determinare pentru ca in procesul de negociere ce va fi demarat sa fie gasite modalitatile de cooperare cu Regatul Unit in spatiul economic european, mentinerea angajamentului britanic pe termen lung in securitatea continentului, respectarea drepturilor cetatenilor europeni din Marea Britanie, cat si ale celor britanici din Uniune.

"Pentru Romania, Regatul Unit este un partener esential si asa va ramane. Tarile noastre sunt angajate intr-un parteneriat strategic, privit ca o recunoastere a legaturilor speciale si a viziunii comune pe care o avem pe foarte multe teme la nivel international. Dorim aprofundarea acestui parteneriat atat pe componenta de securitate si de aparare, cat si pe cea privind dezvoltarea cooperarii economice si intensificarea prezentei culturale britanice in Romania", a precizat premierul Grindeanu.

O prioritate pentru Executivul roman este reprezentarea si protejarea intereselor cetatenilor romani din Marea Britanie.

Potrivit sursei citate, premierul i-a cerut ministrului pentru romanii de pretutindeni, Andreea Pastirnac, sa se deplaseze in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, in prima parte a lunii aprilie, pentru a discuta cu membrii comunitatii romanesti si cu autoritatile britanice. In cadrul vizitei oficiale, ministrul pentru romanii de pretutindeni va reitera disponibilitatea partii romane de a coopera cu autoritatile britanice si cu institutiile europene pentru solutionarea problemelor cu care se confrunta romanii din Marea Britanie.

"Suntem preocupati de protectia drepturilor si a intereselor cetatenilor romani care traiesc, lucreaza si studiaza pe teritoriul britanic. Voi sublinia ca este necesara asigurarea unui tratament egal si echitabil pentru cetatenii romani in raport cu cetatenii celorlalte state membre", a afirmat ministrul pentru romanii de pretutindeni, Andreea Pastirnac, citata in comunicat.

In contextul Brexit-ului, la nivelul Guvernului a fost constituit un mecanism interministerial care are scopul sa fundamenteze mandatul general si mandatele sectoriale ale Romaniei si sa urmareasca procesul de negociere a iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Acest mecanism este organizat astfel: - Consiliul inter-ministerial pentru Brexit – care va oferi liniile politice pentru definirea pozitiilor Romaniei, mandatul general si mandatele sectoriale, urmand sa fie aprobate de Guvern. Acest Consiliu va fi condus de primul-ministru si coordonat de ministrul delegat pentru afaceri europene, iar din componenta lui vor face parte mai multe ministere. - Comitetul de pilotaj – care va urmari procesul de negociere UE-UK - Comitetul de coordonare a afacerilor europene – care va asigura o informare constanta a tuturor ministerelor si va oferi cadrul necesar pentru dezbateri ocazionale - Grupuri de lucru interministeriale, organizate la nivel tehnic.

Primele trei grupuri de lucru vor urmari fundamentarea pozitiei Romaniei pe urmatoarele trei domenii de negociere: libera circulatie a persoanelor, implicatiile la nivelul bugetului UE, relatiile externe si de securitate.

Acest mecanism interministerial a fost aprobat printr-un Memorandum adoptat de Guvern in sedinta din 22 martie, in conditiile in care dialogul de pana acum al Romaniei cu Comisia Europeana, precum si exemplul altor state au aratat importanta organizarii, la nivel national, a unei structuri de coordonare pe tema dosarului Brexit.

Decizia a fost luata si in conditiile in care, potrivit proiectului calendarului de negociere, finalizarea procesului Brexit se va suprapune cu perioada detinerii presedintiei Consiliului UE de catre Romania (semestrul I 2019), fapt ce potenteaza rolul tarii noastre in cadrul procesului de negociere a Acordului pentru retragerea UK. se arata in comunicat. “Uniunea Europeana are nevoie de un nou suflu, de o reforma care sa o faca sa raspunda provocarilor momentului, sa garanteze dezvoltarea economica, mai multa coeziune si reducerea decalajelor intre tarile membre, care sa ii aduca, astfel, mai multa legitimitate in fata propriilor cetateni.

UE nu poate continua fara sprijinul propriilor cetateni. Noi insine, pe plan intern, avem nevoie de sprijinul tuturor cetatenilor pentru a sustine eficient interesele Romaniei in proiectul european. Cred ca nu exista alternativa la acest drum”, a concluzionat prim-ministrul Sorin Grindeanu, in contextul declansarii procesului de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO