Parlamentul scotian a dat unda verde pentru organizarea unui al doilea referendum pentru independenta Scotiei
Scotia cere un referendum pe tema independentei cu o zi inainte de declansarea Brexitului.
Cu o zi inaintea lansarii Brexitului, deputatii scotieni au autorizat-o marti, prin vot, pe Nicola Sturgeon, premierul lor, sa ceara Londrei sa organizeze un nou referendum pe tema independentei Scotiei, un scrutin susceptibil sa dinamiteze Regatul Unit, relateaza AFP.
Parlamentul regional, dominat de sustintorii independentei din cadrul Partidului National Scotian (SNP), s-a pronuntat cu 69 de voturi la 59 in favoarea acestei noi consultari, dupa cea care esuat in 2014.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Motiunea adoptata prevede ca aceasta consultare sa aiba loc in toamna lui 2018 sau primavara lui 2019. Nicola Sturgeon urmeaza, acum, sa obtina acordul premierului britanic Theresa May si al Parlamentului de la Westminster sa organizeze acest al doilea scrutin.
Votul, care ar fi urmat sa aiba loc miercurea trecuta, dar care a fost amanat din cauza atentatului de la Parlamentul din Westminster de la Londra, a avut loc cu o zi inaintea declansarii Brexitului, sporind dramatismul acestor doua evenimente istorice.
Cvasiconcomitenta celor doua intalniri este logica, atat de puternic este legata dorinta scotienilor de a o rupe cu restul Regatului Unit de ruptura pe cale sa fie oficializata intre Marea Britanie si Uniunea Europeana (UE).
Fara Brexit, aprobat de 52% dintre britanici dar respins de 62% dintre scotieni, premierul scotian Nicola Sturgeon nu ar fi cerut atat de devreme organizarea unui nou referendum, la doar trei ani dupa cel in care separatistii au fost invinsi - cu 45 la 55% din voturi - in 2014.
”Circumstantele s-au schimbat odata cu Brexitul”, insista conducatoarea SNP, care vrea ca Scotia sa continua sa faca parte cel putin din piata unica europeana.
Ea spera sa organizeze o noua consultare la sfarsitul lui 2018 sau inceputul lui 2019, inaintea finalizarii negocierilor cu privire la Brexit dintre UE si Regatul Unit.
”INACCEPTABIL”
Theresa May a anuntat deja ca ea considera ca ”nu este momentul potrivit” pentru un referendum in Scotia si are, in mod teoretic, puterea de a bloca initiativa.
Insa, sa se opuna votului Parlamentului scotian ar fi complicat de asumat pe plan politic. Revendicand ”un mandat democratic incontestabil”, Sturgeon repeta ca un asemenea lucru va fi ”total inacceptabil”.
Fara sa incerce sa blocheze procesul, Theresa May ar putea sa caute sa controleze calendarul si sa amane la maximum data unui nou referendum, pana dupa iesirea efectiva a Regatului Unit din UE. Nicola Sturgeon a anuntat deja ca va fi ”deschisa discutiei” asupra acestui punct.
”IMPOSIBIL DE OPRIT”
Theresa May, care are de gestionat totodata o criza politica in Irlanda de Nord, este hotarata sa faca totul pentru a salva unitatea Regatului Unit, supus la o dura incercare dupa referendumul cu privire la UE din 23 iunie 2016.
”In momentul in care Regatul Unit se pregateste sa paraseasca Uniunea Europeana (...), forta si stabilitatea uniunii noastre vor fi mai importante decat niciodata”, a subliniat ea luni, in cursul unei scurte vizite in Scotia.
Unita, Marea Britanie este ”o forta imposibil de oprit”, a insistat ea.
Daca va reusi sa obtina organizarea unui nou referendum, Sturgeon mai are sa-i convinga pe scotieni. Potrivit unui sondaj publicat in urma cu o saptamana, doar 44% dintre ei se pronunta in prezent in favoarea independentei.
In ceea ce priveste negociera divortului intre Regatul Unit si UE, negociatorul sef al UE Michel Barnier a avertiza saptamana trecuta ca Marea Britanie trebuie sa-si incheie socotelile inainte de a parasi Uniunea.
Potrivit unui oficial european de rang inalt, Comisia Europeana (CE) a evaluat factura britanicilor undeva intre 55 si 60 de miliarde de euro.
Insa ministrul britanic pentru Brexit David Davis a raspuns, luni, la BBC, ca nu crede ca va vedea o asemenea suma schimbandu-se printr-o pasa, sugerand ca vor avea loc negocieri indelungi si dificle.
Potrivit diplomatului britanic Simon Fraser, complexitatea acestui divort fara precedent inseamna ca va fi absolut imposibil sa se solutioneze totul in termenul prevazut de doi ani dupa activarea articolului 50.