Marea Britanie ar putea fi "pedepsită" de UE după Brexit. Ce sancţiuni sunt în plan
UE ar putea lua în calcul sancţiuni împotriva Marii Britanii în perioada de tranziţie post - Brexit
Uniunea Europeană ar putea lua în calcul aplicarea de sancţiuni Regatului Unit în timpul perioadei de tranziţie post-Brexit prin măsuri ca închiderea anumitor domenii ale pieţei unice pentru companiile britanice, conform unui document redactat de Uniunea Europeană, potrivit News.ro.
Cele 27 de state membre rămase vor să poată lua măsuri împotriva Marii Britanii dacă va încălca legislaţia europeană fără a face apel la Curtea Europeană de Justiţie, evitând astfel un proces îndelungat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aplicarea unor sancţiuni precum „suspendarea anumitor beneficii ... ale pieţe interne” ar oferi Uniunii Europene libertatea de a lua măsuri împotriva Marii Britanii fără a încheia mai devreme perioada de tranziţie şi fără a pune în pericol interesele sale economice.
Printre sancţiunile care ar putea fi impuse se numără tarife pentru bunurile tranzacţionate, controale minuţioase la vamă sau suspendarea acordului care permite companiilor de transport britanice să zboare între Marea Britanie şi continent.
Documentul nu precizează ce acţiuni ale britanicilor ar putea provoca instituirea de sancţiuni, dar UE s-a arătat îngrijorată că Marea Britanie ar putea încălca drepturile cetăţenilor UE care locuiesc în Regatul Unit după ieşirea din blocul european.
Documentul, denumit Măsuri pentru Tranziţie în cadrul Acordului de Retragere, precizează în termeni legali condiţiile Uniunii Europene pentru perioada de tranziţie, insistând pe ideea că oficialii şi politicienii britanici nu vor avea niciun rol în instituţiile cu putere de decizie europene după data de 29 martie 2019.
Este specificat în document că doar în cazuri excepţionale ar putea fi permisă participarea politicienilor britanici în şedinţe.
Chiar şi atunci, oficialii britanici vor trebui să părăsească sala de îndată ce se încheie părţile relevante din discuţie. „Preşedintele şedinţei va identifica în mod clar punctele de discuţie la care pot lua parte şi politicienii britanici” se arată în document. De asemenea, Marea Britanie nu va avea acces la „informaţii sensibile”.
De asemenea, în document se arată că Marea Britanie va fi doar „consultată” în ceea ce priveşte pescuitul în apele sale în perioada de tranziţie.
Partea din document în care se cere un „mecanism” pentru sancţiuni împotriva Regatului Unit în cazul încălcării legilor europene va fi, probabil, partea cea mai discutată printre politicienii britanici pro-Brexit.
Se specifică, în document, că acordul viitor „ar trebui să conţină un mecanism prin care uniunea va putea să suspende anumite beneficii care reies din participarea Regatului Unit la piaţa internă de schimb atunci când consideră că procedeul de sesizare a Curţii Europene de Justiţie nu va soluţiona problema în timp util”.
Sursa: News.ro
Etichete: Marea Britanie, ue, sanctiuni, economie, brexit, tranzit,
Dată publicare:
06-02-2018 21:45