Ieşirea dezordonată din UE, pregătită în Marea Britanie. Ghidul ministrului pentru Brexit

Ultimul update: Joi 23 August 2018 14:06
Data publicarii: Joi 23 August 2018 13:45
Categorie: Brexit

Ce ar însemna un Brexit fără acord pentru afaceri şi cetăţenii obişnuiţi? Ministrul britanic pentru Brexit încearcă să răspundă la întrebare.

Discursul său este şi ocazia de a da publicităţii o broşură de 84 de pagini, care detaliază cum se pregăteşte regatul pentru o posibilă ieşire dezordonată din Uniunea Europeană.

Paralela dintre Brexit şi saltul în necunoscut nu e deloc hazardată. Riscurile unui "divorţ urât" sunt majore, mai cu seamă pentru companii. Dar nici temerile oamenilor obişnuiţi nu sunt de neglijat. De pildă, o slovenă care munceşte de 5 ani în Marea Britanie spune ce o îngrijorează.

”Pe oameni îi îngrijorează cel mai mult locurile de muncă, dacă şi le vor putea păstra ori nu. Şi dacă vom avea în continuare acces la sistemul de sănătate”, spune Anja.

Un doctorand englez, pe care studiile îl silesc să se stabilească o vreme în străinătate, are alte probleme.

Simon Callow, doctorand: ”Mi-am început doctoratul chiar înainte de votul pentru Brexit, iar o parte din cercetare o voi face în Belgia. Aşa că duminica ne mutăm în Belgia, fără să ştim ce statut vom avea acolo.”

Michelle Clifford, corespondent SKY: ”Dacă te numeri printre cei 1,2 milioane de cetăţeni britanici care muncesc ori studiază dincolo de Canalul Mânecii ori eşti unul dintre cele 3 milioane de cetăţeni europeni stabiliţi în UK, îţi vei putea oare continua viaţa ca până acum? Se negociază intens garantarea unor drepturi reciproce, dar, dacă nu se va încheia un acord, va depinde de fiecare ţară să-şi negocieze poziţia. Nu vă faceţi griji, nu se va ajunge la deportări în masă, dar ar putea fi nevoie de vize pentru călătorii, de permise de muncă şi v-aţi putea confrunta cu o birocraţie crescută.”

Londra şi Uniunea Europeană au anunţat la începutul săptămânii că "vor negocia fără pauză până în noiembrie", când ar trebui încheiat acordul. În cazul unui eşec, urmările sunt ample şi imprevizibile:

Ed Conway, corespondent SKY: ”Regatul Britanic este o insulă, aşa că depindem la comerţul cu alte ţări. Şi, chiar dacă vom continua să importăm flori fără taxe din Olanda, nu există nicio garanţie că Vama din Olanda va proceda la fel cu produsele şi serviciile noastre. Teoretic, viaţa poate continua ca până acum, dar ţările UE nu vor avea nicio obligaţie legală faţă de noi, dacă părăsim Uniunea fără acord.” 

Spitalele britanice se tem de penurie de medicamente, aşa că au început deja să-şi facă stocuri.

Paul Kelso, corespondent Sky: ”Brexit fără acord pune o problemă majoră pentru aprovizionarea spitalelor şi a farmaciilor cu medicamente, mai ales acele medicamente care necesită anumite condiţii de transport, precum insulina, crucială pentru viaţa cotidiană a peste 400.000 de britanici diabetici, inclusiv şefa guvernului.”

Cum ieşirea efectivă din Uniune este prevăzută pentru finalul lui martie 2019, orice decizie referitoare la natura viitoarei relații trebuie luată înainte de sfârșitul anului, pentru a lăsa timp parlamentelor să îşi ratifice textele.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Mișcare surpriză a lui Donald Trump în Marea Britanie. Ce vrea să facă după Brexit
Mișcare surpriză a lui Donald Trump în Marea Britanie. Ce vrea să facă după Brexit
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
brexit
AP: Acordul pentru Brexit aruncă Marea Britanie într-un impas
Theresa May, mulţumită de acordul pentru Brexit. Preţul plătit de guvernul de la Londra
MAE despre cum va afecta acordul privind Brexitul drepturile cetăţenilor români stabiliţi în Marea Britanie
Guvernul britanic dă undă verde acordului pentru Brexit. Reacția oficialilor europeni
Marea Britanie şi UE au ajuns la un acord privind serviciile financiare după Brexit
Efectul Brexitului: S-a dublat numărul britanicilor care vor cetățenie irlandeză
Brexit - AFP/Getty
Juncker și May confirmă prelungirea perioadei de tranziție post-Brexit
Juncker, mesaj pentru Guvernul britanic: „Irlanda vine prima”
Juncker: „Dacă discuţiile nu merg în direcţia bună, avioanele britanice nu mai pot ateriza pe continent”
Macron: Marea Britanie, binevenită înapoi în UE dacă electoratul se răzgândeşte
May anunţă noi reguli pentru imigranţi, după Brexit. Cum vor fi trataţi românii
Theresa May, acuzată de trădare de susținătorii separării totale a Marii Britanii de UE