Ieşirea dezordonată din UE, pregătită în Marea Britanie. Ghidul ministrului pentru Brexit
Ce ar însemna un Brexit fără acord pentru afaceri şi cetăţenii obişnuiţi? Ministrul britanic pentru Brexit încearcă să răspundă la întrebare.
Discursul său este şi ocazia de a da publicităţii o broşură de 84 de pagini, care detaliază cum se pregăteşte regatul pentru o posibilă ieşire dezordonată din Uniunea Europeană.
Paralela dintre Brexit şi saltul în necunoscut nu e deloc hazardată. Riscurile unui "divorţ urât" sunt majore, mai cu seamă pentru companii. Dar nici temerile oamenilor obişnuiţi nu sunt de neglijat. De pildă, o slovenă care munceşte de 5 ani în Marea Britanie spune ce o îngrijorează.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
”Pe oameni îi îngrijorează cel mai mult locurile de muncă, dacă şi le vor putea păstra ori nu. Şi dacă vom avea în continuare acces la sistemul de sănătate”, spune Anja.
Un doctorand englez, pe care studiile îl silesc să se stabilească o vreme în străinătate, are alte probleme.
Simon Callow, doctorand: ”Mi-am început doctoratul chiar înainte de votul pentru Brexit, iar o parte din cercetare o voi face în Belgia. Aşa că duminica ne mutăm în Belgia, fără să ştim ce statut vom avea acolo.”
Michelle Clifford, corespondent SKY: ”Dacă te numeri printre cei 1,2 milioane de cetăţeni britanici care muncesc ori studiază dincolo de Canalul Mânecii ori eşti unul dintre cele 3 milioane de cetăţeni europeni stabiliţi în UK, îţi vei putea oare continua viaţa ca până acum? Se negociază intens garantarea unor drepturi reciproce, dar, dacă nu se va încheia un acord, va depinde de fiecare ţară să-şi negocieze poziţia. Nu vă faceţi griji, nu se va ajunge la deportări în masă, dar ar putea fi nevoie de vize pentru călătorii, de permise de muncă şi v-aţi putea confrunta cu o birocraţie crescută.”
Londra şi Uniunea Europeană au anunţat la începutul săptămânii că "vor negocia fără pauză până în noiembrie", când ar trebui încheiat acordul. În cazul unui eşec, urmările sunt ample şi imprevizibile:
Ed Conway, corespondent SKY: ”Regatul Britanic este o insulă, aşa că depindem la comerţul cu alte ţări. Şi, chiar dacă vom continua să importăm flori fără taxe din Olanda, nu există nicio garanţie că Vama din Olanda va proceda la fel cu produsele şi serviciile noastre. Teoretic, viaţa poate continua ca până acum, dar ţările UE nu vor avea nicio obligaţie legală faţă de noi, dacă părăsim Uniunea fără acord.”
Spitalele britanice se tem de penurie de medicamente, aşa că au început deja să-şi facă stocuri.
Paul Kelso, corespondent Sky: ”Brexit fără acord pune o problemă majoră pentru aprovizionarea spitalelor şi a farmaciilor cu medicamente, mai ales acele medicamente care necesită anumite condiţii de transport, precum insulina, crucială pentru viaţa cotidiană a peste 400.000 de britanici diabetici, inclusiv şefa guvernului.”
Cum ieşirea efectivă din Uniune este prevăzută pentru finalul lui martie 2019, orice decizie referitoare la natura viitoarei relații trebuie luată înainte de sfârșitul anului, pentru a lăsa timp parlamentelor să îşi ratifice textele.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!