Războiul declarațiilor pe surse, privind Brexit-ul. Ce spun oficialii
Oficiali ai Uniunii Europene au negat miercuri că Bruxelles-ul pregăteşte o concesie majoră Marii Britanii pentru un acord privind Brexit-ul, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Potrivit ediţiei de miercuri a ziarului The Times, UE este pregătită să ofere un mecanism pentru ca parlamentul nord-irlandez să părăsească noul aşa-numit sistem de 'backstop' ('plasă de siguranţă') după câţiva ani.
Cu toate acestea, oficialii care se ocupă de probleme legate de Brexit au susținut contrariul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
''Din păcate, nu există nicio ofertă nouă îndrăzneaţă din partea UE în această etapă", a spus un oficial, subliniind în acelaşi timp că blocul nu respinge continuarea discuţiilor cu Marea Britanie.
''Nu am auzit aşa ceva'', a spus un alt oficial al UE.
"Concesie majoră", propusă de UE
Negocierile dintre Londra şi Bruxelles pentru a ajunge la un acord privind plecarea Marii Britanii au intrat în impas din cauza „backstop-ului”, o politică de garanţii pentru a preveni revenirea la o graniţă dură între provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, stat membru al UE, dacă un viitor acord comercial nu va reuşi să menţină frontiera deschisă.
Johnson spune că vrea să elimine ceea ce el consideră a fi un „backstop nedemocratic” şi a propus înlocuirea acestei scheme, sugerând ca Irlanda de Nord să rămână sub reglementările UE, ca verificările vamale să fie făcute departe de frontieră şi ca legislativul din Irlanda de Nord, Stormont, să aibă dreptul să se exprime prin vot asupra acestor aranjamente.
Însă Bruxellesul se teme că a acorda Irlandei de Nord dreptul de „consimţământ”, le-ar oferi aliaţilor lui Johnson, Partidul Democrat Unionist, posibilitatea de veto.
Noua idee, aşa cum apare menţionată în The Times, ar fi o versiune modificată a principiului consimţământului, potrivit Agerpres.
Guvernele europene sunt pregătite să accepte o revocare unilaterală a tratatului de retragere de către Stormont după o anumită perioadă. A fost adus în discuţie anul 2025, atât timp cât vor fi de acord ambele comunităţi.
Un compromis ar putea fi obligaţia de a exista o majoritate dublă în cadrul legislativului nord-irlandez în favoarea ieşirii, nu a continuării aranjamentelor, după un număr de ani, a spus o sursă europeană citată de The Times, relatează Agerpres.