Donald Tusk îl acuză pe Boris Johnson că se joacă cu „viitorul Europei”

Ultima actualizare: 08-10-2019 21:20

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, l-a acuzat marți pe prim-ministrul britanic Boris Johnson că se joacă cu „viitorul Europei”, prin faptul că dă vina pe alții pentru posibilul eșec al negocierilor pentru Brexit.

"La mijloc sunt viitorul și interesele Europei și ale Marii Britanii, nu victoria ,într-un joc stupid de-a aruncatul răspunderii pe ceilalți”, a scris Tusk.

Este mesajul neobișnuit de tăios pe care Donald Tusk i l-a adresat marți pe Twitter premierului Boris Johnson.

Reacția lui Tusk a venit după ce premierul britanic i-a somat din nou pe europeni să accepte propunerile sale privind granița irlandeză.

În caz contrar, Johnson i-a amenințat că va scoate Regatul Unit fără Acord din Uniune.

În acest timp, francezii se pregătesc pentru cea mai rea variantă de Brexit.

Parlamentul britanic e departe de fermele din Franța, însă deciziile luate în Camera Comunelor vor avea impact chiar și în aceste grajduri. La a treia generație de crescători de vite, Philippe Dufour este îngrijorat că un Brexit dezordonat și o granița dura cu Irlanda ar aduce pe piețele franceze carnea de vită irlandeză ieftină, care până acum ajungea în Marea Britanie.

Philippe Dufour: „Ne bântuie o mare îngrijorare pentru că nu știm efectiv ce se va întâmpla, care vor fi urmările în privința prețurilor.”

Pe fermierii britanici, în schimb, îi macină grija mieilor. Cam un sfert din carnea de miel consumată în Franța vine din Marea Britanie, iar furnizorii se tem că ar putea pierde una dintre cele mai profitabile piețe de desfacere din cauza granițelor dure, a tarifelor crescute și a întârzierii cauzate de inspecțiile veterinare.

Aceeași incertitudine domnește și în porturile franceze, pe unde trec zilnic 10.000 de camioane încărcate de mărfuri spre și dinspre Marea Britanie. Pregătirile necesare odată cu ieșirea Regatului din Uniunea vamală sunt pe ultima sută de metri.

Jim Bittermann: „Că tot vorbim de granițele dure de după Brexit, iată una dintre ele! Acesta este noul sediu al unei inspecțîi vamale abia construite în Calais, pentru a gestiona camioanele cu mărfuri britanice. Altă clădire e dincoace. Aici se vor face inspecțiile veterinare pentru produsele animale venite din Regat pentru a verifică dacă respectă standardele europene.”

Implicit, Direcția vămilor din Franța a angajat și instruit 700 de noi inspectori.

Nu departe de granița de la Calais, pe teritoriul Franței, este un magazin de vinuri cu prețuri irezistibile. Temându-se că un Brexit dur nu le-ar mai permite să cumpere cantități nelimitate de vin franțuzesc cu taxe reduse, sute de englezi traversează zilnic Canalul Mânecii că să-și facă stocuri.

O familie e foarte mulțumită că a economisit cel puțin o mie de lire sterline la 460 de sticle cumpărate. Ba mai mult, pentru că sunt clienți atât de serioși, magazinul le-a achitat și biletul pentru feribotul care-i va duce înapoi acasă.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO