Tunguska:104 ani de la explozia misterioasa de 1000 de ori mai puternica decat bomba de la Hiroshima
Pe 30 iunie s-au implinit 104 ani de la o explozie istorica, pentru care nu a fost formulata inca o explicatie clara. S-a intamplat in Tunguska, o zona impadurita din mijlocul Siberiei.
Explozia a avut puterea a 15 megatone de TNT, adica de 1.000 de ori mai mult decat bomba atomica de la Hiroshima, Japonia. Evenimentul a fost atat de puternic incat s-a simtit si auzit de la mii de kilometri distanta.
Localnicii au fost convinsi ca a fost ceva supranatural, provocat de un zeu care i-a pedepsit astfel pe oameni pentru rautatea lor. Pe de alta parte, oamenii de stiinta au crezut mai intai ca a fost vorba de un meteorit.
Primii cercetatori rusi au ajuns la locul exploziei abia dupa 20 de ani. N-au gasit insa un crater sau fragmente de meteorit, astfel ca teoria lor intiala a fost contrazisa. De fapt, in epicentrul deflagratiei se afla un palc de copaci ajunsi la maturitate, care erau neatinsi. In jurul lor era o zona de peste 1.000 de kilometri patrati de arbori mult mai mici, toti la acelasi nivel.
Nu putea fi vorba nici de o bomba atomica, pentru ca primele progrese in domeniul armelor nucleare au fost intregistrate abia in anii '30, adica la peste 20 de ani de la eveniment.
In prezent, exista doua terorii, niciuna confirmata, dar nici contrazisa. Prima afirma ca o bucata solida de gheata dintr-o cometa, de marimea unui teren de fotbal, a intrat in atmosfera Pamantului. Din cauza presiunii, a explodat imediat, la cativa kilometri deasupra padurii, pentru ca a fost vorba de gheata, nu a ramas nicio urma.
Alti savanti cred ca a fost vorba de ceva mult mai mic - o nava extraterestra cu propulsie nucleara care s-a prabusit pe Pamant. Misterul ramane insa si in ziua de azi, la mai bine de 100 de ani de la explozia de la Tunguska.