Fenomen biologic neobisnuit in Australia: marea colorata in rosu. VIDEO
Un fenomen biologic neobisnuit a transformat apa unei mari din Australia intr-un rosu aprins, dupa ce diverse alge rare au inflorit in adancuri. Plaja a fost inchisa din cauza temerilor in privinta efectului acestora asupra sanatatii.
Bondi Beach s-a numarat printre cele mai populare plaje din Sydney, Australia si din imprejurimi, dar a trebuit sa fie inchisa din cauza infloririi in masa a unor alge, fenomen care a transformat apa marii intr-o scena ce pare desprinsa dintr-un film din cunoscuta serie de groaza "Falci", scrie Mediafax, care citeaza Daily Mail.
In ciuda avertizarilor, mai multi turisti indrazneti au fost vazuti aventurandu-se in apa si inotand la suprafata rosie. Fenomenul natural se produce cand o alga infloreste si plantele minuscule, care pot aparea in culori diverse, se aduna in grupuri mari, avand adesea rezultate spectaculoase.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cunoscuta drept "Nocturnal Scintillans" sau "stralucirea marii", procesul nu are efecte toxice, dar oamenii sunt, totusi, sfatuiti sa evite inotul in zone cu apa de culoare neobisnuita, pentru ca algele, care pot avea un nivel ridicat de amoniac, pot cauza iritatii ale pielii. Salvamarii le-au spus grupurilor mari de vizitatori sa nu intre in apa inainte ca aceasta sa revina la culoarea normala, pentru ca algele pot irita pielea sau sa provoace alte probleme de sanatate.
"Poate ma aflu in tara gresita - credeam ca Marea Rosie este undeva in Asia", a spus Ken Roberts, de 23 de ani, din Birmingham, Anglia. "Are un anumit miros de peste", a spus salvamarul local Bruce Hopkins, care a comparat apa marii cu "un invelis de ulei colorat ca sosul de rosii."
Departamentul de studiu al Apei din New South Wales a efectuat o serie de teste pentru a descoperi ce anume a cauzat fenomenul infloririi. Una dintre teorii este bazata pe cresterea apelor mai reci bogate in nutrienti. Algele inflorite, etichetate uneori drept "fluxul rosu", sunt mai comune in apropierea primaverii si a toamnei, cand temperatura apei creste, odata cu miscarile curentilor oceanici, a spus un purtator de cuvant al Departamentului.
Algele au dezamagit deja mii de turisti care se indreptasera spre coasta ca sa se racoreasca. Turistii si locuitorii din zona spera ca algele vor disparea pana in weekend, cand temperaturile sunt asteptate sa ajunga la 40 de grade Celsius.