Detectivii ultimei sanse. Anchetatorii care se ocupa, voluntar, de cazurile de crima nesolutionate

Societatea Vidocq

Politisti pensionati, fosti agenti FBI sau medici legisti, toti sunt membrii unei asociatii secrete: Societatea Vidocq. Acestia investigheaza, voluntar, in timpul mesei, cazuri de omucidere nerezolvate, pentru a oferi liniste familiilor victimelor.

In timp ce membrii societatii iau masa, pe un ecran gigant alaturat ruleaza fotografii infioratoare de la locul unei crime.

Desi imaginile sunt socante, indivizii care le privesc raman impasibili: toti sunt fosti politisti, avocati, procurori sau agenti FBI, iar la viata lor cu siguranta au vazut lucruri si mai rele. Impreuna, au sute de ani de experienta in urmarirea infractorilor.

Clubul din care acestia fac parte, Societatea Vidocq, a fost numit in onoarea lui Eugene-François Vidocq, fost escroc devenit detectiv, seful primei agentii de detectivi particulari si cel considerat parintele criminologiei moderne.

Citește și
Charles D'Eon
Mister dezlegat dupa 200 de ani. Ce secret ascunde acest tablou
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Pentru ca un caz sa ajunga in fata expertilor acestei asociatii, trebuie sa indeplineasca mai multe criterii: sa fie vechi de doi ani, sa fie nerezolvat, iar victima sa nu fi comis vreo infractiune.

Societatea s-a nascut in anul 1990, la un pranz, intr-un mic restaurant din Philadelphia. La masa se aflau William Fleisher, al doilea om din cadrul Politiei Vamale din Pennsylvania, criminalistul Frank Bender si Richard Walter, responsabil cu realizarea profilului criminalilor, toti oameni de mare succes.

Dincolo de diferentele dintre ei, cei trei prieteni aveau o pasiune comuna: rezolvarea cazurilor de omucidere, relateaza Paris Match.

"Ne-am planificat un pranz rapid, am inceput sa vorbim despre diferite crime si ne-a luat valul", isi aminteste Bill Fleisher.

Intors acasa de la acel pranz, Fleisher a contactat 28 de cunoscuti ai sai, politisti, agenti federali sau procurori, pentru a le propune sa sa intalneasca o data pe luna si sa discute despre cazurile nerezolvate. Doar doi dintre acestia nu au dat curs invitatiei sale.

"Am gasit rapid un motto si un nume pentru club: "Bucatarie si solutionarea crimelor", respectiv "Societatea Vidocq". Numele mi-a venit in minte dupa ce am citit o carte, "Viata lui Vidocq" si am ramas pur si simplu fascinat de ce am aflat despre acel om", a mai povestit Bill Fleisher.

Societatea Vidocq are 82 de membri permanenti, semnificand numarul de ani pe care l-a trait fostul detectiv francez, insa in rezolvarea cazurilor participa in jur de 150 de persoane.

Din aproape 300 de cazuri pe care le-au analizat, liderii asociatiei sustin ca au rezolvat 80%, dar precizeaza ca nu intotdeauna inculpatul a fost arestat.

"S-a intamplat ca noi sa fim siguri ca am identificat vinovatul si sa nu reusim sa dovedim acest lucru in mod oficial. Doar opinia noastra nu a fost suficienta", marturiseste Fleisher.

Unul din cazurile cele mai importante rezolvate de Societatea Vidocq este cel al uciderii lui Terry Brooks, care a fost batuta, sugrumata, injunghiata si apoi sufocata cu o punga de plastic.

Autoritatile din orasul in care a avut loc tragedia nu reusisera sa identifice niciun suspect, pana cand membrii Vidocq s-au pus pe treaba si au reusit sa gaseasca persoana responsabila de aceasta crima oribila, care a fost apoi condamnata la inchisoare pe viata.

Desi a avut o contributie decisiva in rezolvarea cazului, politia locala a fost cea care a primit toate laudele, iar numele Societatii nici macar nu a fost pomenit.

Cu toate acestea, reputatia clubului este in continua crestere, iar Societatea a inceput sa nu mai fie asa secreta.

In ziua de astazi, printre membrii Vidocq se afla experti in amprente digitale sau in urme de muscaturi, informaticieni si chiar un profesor de lingvistica.

Televiziunile si Hollywood-ul sunt foarte interesante de povestea clubului. In trecut s-a vorbit despre un proiect de film, in care sa fie implicat si Danny DeVito, insa in final, totul a fost anulat, iar CBS a platit o suma destul de mare pentru dreptul de a scoate o carte si de a produce mai multe emisiuni care sa prezinte cum se desfasoara lucrurile la Vidocq.

Cu acesti bani, Societatea reuseste sa plateasca ofiterii de politie care participa la anchete, testele stiintifice si deplasarile membrilor.

"Toata viata mea am vazut cum sistemul - politisti, avocati, judecatori, experti - capata o pasiune pentru ucigasi, uitand de victime. Noi nu suntem asa, noi suntem vocea celor morti", incheie Bill Fleisher.
 

Sursa: Paris Match

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
"Uneori imi doresc sa nu fi fost asa". Copiii supradotati ai Romaniei sunt neglijati de societate

4% dintre copiii Romaniei se nasc supradotati. Ultimele studii arata ca jumatate dintre ei vor esua in viata. Motivul: societatea si scoala n-au stiut sa le potenteze marele dar de a se fi nascut inteligenti.

Mister dezlegat dupa 200 de ani. Ce secret ascunde acest tablou
Mister dezlegat dupa 200 de ani. Ce secret ascunde acest tablou

Timp de 30 de ani, angajatii unei galerii de arta lodoneze au fost convinsi ca una dintre cele mai interesante picturi pe care o gazduiau reprezenta o femeie din secolul al XVIII-lea. Secretul pe care il ascunde acest portret a iesit recent la lumina.

Experimentul strict secret: ce au ascuns SUA in spatiu timp de un an de zile
Experimentul strict secret: ce au ascuns SUA in spatiu timp de un an de zile

Fortele Aeriene americane au tinut secret timp de un an un experiment, despre care nici acum nu spun prea multe.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum

Sunt sau nu sondajele de opinie din România o modalitate de a influența voturile electoratului înainte de alegeri? Unii analiști politici sunt de părere că da.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.